De Klerk tegen Israëlische apartheid

We zien Mandela vooral als de held die een einde maakte aan de Zuid-Afrikaanse apartheid, de man die standvastig bleef en niet bereid was het gewapende verzet af te zweren tot de apartheid was opgeheven, en won – wie herinnert zich niet dat adembenemende moment dat hij uit de gevangenis kwam? Maar wie denkt er aan die tweede held, F.W. de Klerk, die toen de president was?

We kunnen ons afvragen wat er was gebeurd als De Klerk niet had ingezien dat de tijd van de apartheid voorbij was, en zich ervoor inzette om de blanken, die een groot deel van hun macht en privileges op moesten geven, daarin mee te krijgen. De mentale weg die De Klerk af heeft moeten leggen is nog langer dan die van Mandela – het vrijwillig opgeven van de macht is altijd mentaal moeilijker dan de strijd ertegen.

Die tweede held spreekt zich nu in niet mis te verstane woorden uit over de Israëlische apartheidsstaat: de fouten die wij toen maakten, toen we nog geloofden in aparte staten voor blanken en zwarten, is dat de blanken te veel land wilden, we niet luisterden naar de zwarten die andere ideeën hadden over hun rechten. Bovendien waren we economisch verstrengeld als een omelet, die je ook niet meer terug kunt krijgen in geel en wit. Bovendien, zegt hij, werden we ons er in de vroege jaren tachtig van bewust dat de apartheid moreel niet meer te rechtvaardigen was.

Israël: luister naar De Klerk.

Zijn letterlijke citaat op BBC radio:
“What I supported as a younger politician was exactly what the whole world now supports for Israel and Palestine, namely separate nation states will be the solution. In our case we failed. There were three main reasons. We failed because the whites wanted too much land for themselves. We failed because the majority of blacks said this is not how we want our political rights. And we failed because we became economically totally integrated. We became an economic omelet and you can never again divide an omelet into the white and the yellow of the egg. And we realized in the early eighties we had landed in a place which has become morally unjustified.”

Bron: Mondoweiss, hier.

6 gedachten over “De Klerk tegen Israëlische apartheid

 1. vind u het niet een beetje ironisch dat de de laatste president van de apartheid in Zuid-Afrika zijn artikel baseert op uitspraken als “wij zijn mislukt omdat de blanken te veel land wilden” ? kijk op de kaart in het artikel, dan kijk naar een kaart van Israël en de rest van het Midden-Oosten, ziet het er uit Israël te veel land heeft?

 2. In het geheel niet ironisch, beste Karel. De Klerk heeft iets begrepen wat jij niet snapt: dat er mensen woonden in het stuk land dat de zionisten voor zichzelf wilden, dat ze zelfs als je het verdelingsplan zou accepteren ver over de grens heen gingen, dat ze het recht niet hadden om de mensen die er woonden er uit te schoppen en hun dorpen af te breken, en dat ze zelfs niet bereid zijn om die laatste kwart aan de mensen over te laten van wie het land was. Dus inderdaad: Israel heeft te veel land, absoluut. Namelijk land dat niet van hen is, en al was het maar een voetbalveld.
  De Klerk was intelligent genoeg om te begrijpen dat zijn land ten onder zou gaan in eeuwige bloedige strijd als hij niet bereid zou zijn om te leren samenleven met de zwarte bevolking. Israel rent met oogkleppen op naar zijn eigen ondergang. Je kunt niet eeuwig doorgaan met de onderdrukking van miljoenen mensen. En jij snapt er ook niet zoveel van. Dus zoek maar een andere stek, Karel. We hebben die geijkte verhalen zoals die van jou wel gehad.

 3. Geachte mevrouw Meulenbelt,

  U heeft een tijd geleden de anti-war docu uit Noorwegen geplaatst: Tears of Gaza. Heeft u misschien enig idee hoe ik in contact kan komen met de regisseur van de film Vibeke Løkkeberg.

  Met vriendelijke groeten,

  Filasteen

 4. ractie by Karel — maandag 9 januari 2012 @ 20.14

  kijk wat israel in 1948( onterecht ook nog)toegewezen heeft gekregen,en kijk wat ze nu hebben,ze hebben het graag van rivier tot rivier,de kenners weten wat ik bedoel

 5. Hou je een beetje in, Benno, Niet meteen vier reacties plaatsen met van alles, ik bepaal hier de onderwerpen en dat zijn er meer dan genoeg. En denk er even over na of je bijdrage wel iets toevoegt. Dank je wel.

Reacties zijn gesloten.