Nog wat foto’s van Netanyahu demo gisteren

Een vrouw naast me was teleurgesteld, dat er niet meer mensen waren gekomen. Het zou nu eindelijk wel eens tijd worden dat alle Nederlanders die het een schande vinden dat zo’n man als Netanyahu met zoveel eer wordt ontvangen van zich lieten horen, zich lieten zien, vond ze. Tja.

Ik heb al een tijd het gevoel dat demonstreren in het huidige tijdsgewricht niet meer erg helpt. Ook als mensen kritisch zijn gaan ze niet meer zo vaak de straat op. Ze verzamelen zich meer op wat we de ‘sociale media’ noemen, het nieuwe plein. En het moeten er wel heel erg veel zijn voordat het echt indruk maakt. Nu viel het weer ook al niet mee, want het regende en bovendien is het niet voor niets dat je voornamelijk tamelijk jonge en tamelijk oude mensen zag op de donderdagochtend – er zijn nogal wat mensen die dan moeten werken. Maar dit was duidelijk: het waren voornamelijk de activisten die er stonden.

Toch vind ik dat het moet, en was ik er dus ook weer. Je kunt niet niets doen, het mag niet dat Netanyahu geen tegengeluid krijgt. Dus stonden we daar in de regen. Wel een keur aan actiegroepen dus, van Palestine Link en de Palestijnen uit Vlaardingen tot Een Ander Joods Geluid en Gate 48 behalve uiteraard het Palestina Komitee, en zowat iedereen die zich druk maakt over Palestina/Israël. Ook de mensen die zich niet alleen zorgen maken over de Palestijnen, maar ook over Israël zelf. Plus twee jonge dames van de Israëlische ambassade, die zich gezellig verscholen achter hun pluutje, en de demonstratie gade sloegen vanaf de stoep aan de overkant.

Een demonstratie als deze is niet verrassend meer. Interessanter vond ik de reacties in de kranten op het bezoek van Natanyahu, want zo kritisch had ik de diverse redacties van dagbladen nog niet eerder meegemaakt. Een teken dat er toch behoorlijk wat aan het verschuiven is in de publieke opinie. Daar kom ik nog een keer op terug.

(Ik moet ook altijd erg lachen over de luitjes die op het net – en natuurlijk proberen ze het ook op mijn weblog – komen vertellen dat het helemaal niet zoveel mensen waren en het dus niets voorstelt. Zolang het zo dringend is dat ze dat komen vertellen stelt het dus kennelijk wel wat voor. Het doet me denken aan de tijd dat Een Ander Joods Geluid was opgericht, tot chagrijn van groepen als het CIDI die tot dan toe ongehinderd en nooit tegengesproken, konden doen alsof zij de joden van Nederland vertegenwoordigen, en in het NIW (het Nieuw Israelitisch Weekblad) ongeveer elke week wel een artikel of een reactie stond waarbij bezworen werd dat dat kleine clubje van het EAJG niets voorstelde.)

20 gedachten over “Nog wat foto’s van Netanyahu demo gisteren

 1. Dank je voor het maken van de leuke foto.Ik was die dag ijskoud, kleddernat en het heeft uren geduurd voor ik weer op temperatuur ben gekomen maar ik heb totaal geen spijt dat ik ben gegaan, ik voelde even de emoties van de mensen waar het om gaat en toen wist ik meteen zeker dat ik goed bezig was.

 2. Ja dat je elkaar zo tegenkomt vind ik ook altijd troost. Daarna nog in het café gezeten met een paar mensen met koffie en warm appelgebak om weer op temperatuur te komen. Ik was ook helemaal verkleumd.

 3. Begrijp alle commotie niet. Netanyahu is de premier van een bevriend land. De “nederzettingen” nemen maar 1,5 % procent van de Westelijke Jordaanoever in beslag. Als er in Israel , Palestijnen mogen wonen, kunnen er toch ook Israelis in een mogelijke Palestijnse staat woonachtig zijn.

  Alsof nederzettingen dan ook de vorming van een Palestijnse staat in de weg staat. Allemaal excuses om gene onderhandelingen te willen.

  Israel wilt al vijfenzestig jaar vrede!

 4. Hoe haal je het in je hoofd om die leugens van Netanyahu hier nog een keer te komen herhalen, Frits. Ben jij zo imbeciel of denk je dat wij dat zijn? Er is niemand, werkelijk niemand meer, zelfs de ‘bevriende’ landen niet die niet weten dat de nederzettingen veel meer land in beslag nemen en de grootste barrière vormen voor een mogelijke overeenkomst. Zelfs grootste vriend de VS gelooft zulke leugens niet, zelfs de grootste vriend Rosenthal niet. Maak dat je weg komt met je geklets.

 5. Pingback: 'Theatre of the Absurd' - Netanyahu Visiting the Netherlands — C L O S E R

 6. Je bedoelt die twee dametjes met dat rode parapluutje? Er werd mij verteld dat die van de Israelische Ambassade kwamen.

 7. Mooie foto s , jammer van de regen.
  Ik ben maar even geweest voor het eerst,was helaas grieperig 🙁

  Die 2 DOMME BLONDJES onder die rode paraplu zijn zo naief, zijn

  iid Christenen van Israel dat vertelden ze, zijn zeker niet

  van Israeli ambasade, veel te dom voor haha geloven in Jezus ze geloven de bijbel,

  ik dacht eerst dat ze bij ons hoorden.
  Ze werden uitgefloten bleven toch staan, zielig.
  Ga snel weer me bedje in, truste.

 8. Nou ja Sonja, Als je blond bent, geloof hecht aan de bijbel en Jezus, dan hoef je toch nog niet dom te zijn?
  Was Jezus niet de 1e socialist die ons leerde om zorg voor de mede mens te dragen? (Dat is trouwens het enige waar ikzelf waarde aan hecht. Geen woorden maar daden! De rest kan me gestolen worden maar er zijn mensen die daar anders over denken en ook dat hebben we te respecteren, toch?)

  Wat voor kleur haar heb jij?

  Groet,
  Gerrie

 9. Volgens mij gaat het er niet om wat je religie is, vrijheid in deze geldt voor iedereen.
  Het wordt iets anders dan religie wanneer mensen , eventueel zich verschuilend achter die religie, aanspraak menen te maken op stukken land en alles wat daar in en op leeft.

 10. Het probleem blijft dat dit soort demonstraties zo zinloos zijn. Ze zijn verworden tot plompe rituele dansen. Zo ziet het publiek het ook: oh, daar staan ze weer, met hun vlaggen en hun fluiten en hun lawaai en hun gedoe.

  Als middel om te communiceren met andere mensen werkt het heel slecht. Ze werken afstotend en zorgen ervoor dat je MINDER serieus wordt genoemen als schrijver. Denk aan Ronald Havenaar. Die krijgt met zo’n demo weer een mooie uitvlucht om je boek niet serieus te nemen. Waarop jij dan weer klaagt: ik heb voor mijn boek nog geen enkele serieuze recensie gekregen.

  Als je de buitenwacht wilt bereiken, moet je iets anders verzinnen. Wat, dat is al jaren de vraag. Geen getetter en geen gedram, zoveel is zeker.

  Ben donderdag avond nog even bij de Port. Synagoge wezen kijken. Daar stonden 20 mensen te blauwbekken bij Israelische vlaggen en een eindje verderop 20 mensen bij Palestijnse vlaggen. Op zeker moment kwam er nog een Saoedisch-Arabische vlag aan. Wat DIE daar deed, weet ik niet.

  De overige honderden mensen stonden in de rij om de heer Netanyahu aan te horen. Dat is eigenlijk wel het beeld: de demonstranten staan buiten in de regen te kleumen, terwijl de mensen die ertoe doen lekker binnen in de warmte zitten te luisteren.

  Kortom, je staat in de kou. Dat is het kernprobleem van alle Palestina-activiteiten.

  Heb onderwegs bij de alternatieve boekhandel op de Jodenbreestr nog iets aardigs gekocht:
  Greg Philo, Mike Berry: Bad News from Israel,
  (Glasgow University Media Group)
  Pluto Press, 2004.
  Het gaat over framing the news, een bekend thema.
  Typisch een boek uit de stal van Pluto. Ik heb eigenlijk veel te veel van dit soort boeken (tientallen). Op zeker moment weet je het wel.

 11. Ik ben het met je eens dat het de vraag is hoe veel werking demonstreren in deze tijd nog heeft, Ernst. Aan de andere kant, als er niemand had gedemonstreerd had het geleken alsof het niemand wat kon schelen dat we hier een oorlogsmisdadiger deftig ontvangen. Dus het moest. En jij geeft geen enkel alternatief, dus zullen we er, naast alle andere activiteiten, voorlopig wel mee doorgaan.

 12. Pingback: Protest in The Hague against Netanyahu 22Jan12 | Australians for Palestine

 13. Gerrie,

  Oke sorry, De NAIEFE blondjes dan, ze waren ook niet onaardig,

  vooral die met de handen in haar zak, die meende echt dat ze ook met de Palestijnen te doen had, en zei voor zowel de Palestijnen als de Joden te bidden.
  Nou ja, als ze denkt dat het helpt.

  En eerlijk is eerlijk, ze stonden daar wel met z n 2tjes, hadden gehoord dat Bibi kwam, en wilden gaan kijken.
  Wisten hun veel dat wij daar massaal stonden.
  Waren ze vast van geschrokken.hahahaha

  maar ja wel beinvloed door Christenen van Israel, kijk en dat kan ik niet uitstaan.

  Het was koud het regende, en echt respect voor al die mensen hoor, die in de kou stonden, ik had je trouwens niet gezien Anja, ben natuurlijk wel eerder weggegaan, hopelijk de volgende keer 🙂 doei doei.

 14. Mooi Sonja, dat is in iedergeval iets.
  Laten we er voor waken dat we niet hetzelfde afstotelijke gedrag gaan vertonen als een zekere Hr.W. namelijk:
  Niet tegen de mensen zijn maar wel respectloos tegen hun religie.
  Niet dat ik het beter weet maar bij demonstraties waar ik zelf ooit aan deel nam hadden we altijd iets bij ons om uit te delen.
  Gewoon een korte uitleg waarin de reden verteld werd waarom we daar stonden en een of meerdere adressen waar men voor meer informatie terecht kon.
  Zelf ken ik ook, aardige, mensen die aanhangers zijn van Chr.voor Isr. Zo nu en dan raak ik met hen in gesprek en zie dan toch dat zij niet meer zo zeker zijn van hun vroegere standpunt dan zij eerder waren.
  Toen het boek van Anja uitkwam, Oorlog als er vrede dreigt, heb ik daar een stapeltje van aangeschaft en later enkele keren bijbesteld. Kom ik dan met zo’n gast in gesprek dan zeg ik “Ik heb iets wat je eigenlijk toch eens zou moeten lezen en als je dat gedaan hebt, laten we dan nog eens verder babbelen”.

  Het punt is: iets wat je met de paplepel krijgt ingegoten raak je niet zomaar kwijt zeker niet als je nooit duidelijk andere informatie hebt kunnen inzien.

  Hier laat ik het bij Sonja, anders krijg ik het met Anja aan de stok en dat is nou ook weer niet de bedoeling.

  Groet,
  Gerrie

 15. Geeft me een goede reden waarom zou ik president van Israel niet geloven maar jullie die allen maar praten en helemaal niks doen om terreur te stopen wel?

 16. Feiten, Arnold, feiten. Reeds duizendvoudig gepubliceerd, gecontroleerd, bevestigd en ook voor jou beschikbaar. Vijf minuutjes googelen. Dag Arnold.

 17. Even een reactie op Ernst, Ik denk niet dat je demonstreren moet zien als doel maar meer als ondersteuning van een doel.Alleen demonstreren helpt misschien niet maar het geeft wel een signaal af naar de betrokkenen.Ik denk dat je, alles maar zeker dit veel breder moet aanpakken,met zoveel mogelijk middelen die je tot de beschikking hebt en demonstreren is daar slechts een onderdeel van. Anderzijds kunnen via demonstraties ook heel veel mensen hun stem laten horen die anders niet gehoord zou worden. Ik vind demonstreren dus wel degelijk een belangrijk onderdeel van het geheel.

 18. Pingback: Protesten tegen welkom in Nederland van N « aslutzky

Reacties zijn gesloten.