De PVV’ers van de demografie: eigen leeftijd eerst

Ik maak het zelf vaak genoeg mee: de webhuftertjes die een hekel aan mij hebben uiten zich vaak in seksistische termen, in racistische termen, in seksuele termen maar hebben het ook vaak over mijn leeftijd, die ook erg fout schijnt te zijn: veel varianten op het thema ‘die verlepte ouwe vrouw is te lelijk om nog een goede beurt te krijgen, daarom neemt ze maar een Arabier’. Nou trek ik me daar al heel erg lang niks meer van aan, want het gaat niet over mij, het gaat over het vijandbeeld in hun koppen.

Maar het is wel knap hoe zulke frustraatjes de hele mik aan vijandbeelden in één zin weten te verenigen, inclusief dus het fenomeen waar ze in de VS wel een term voor hebben, ‘ageism’, maar waarvoor wij geen woord hebben dat te vergelijken is met discriminatie op grond van sekse, geloof of etniciteit. Leeftijdsfobie? Als ik mijn schouders ophaal is het ook omdat ouder worden nu eenmaal onvermijdelijk is, ook de huftertjes worden eens geconfronteerd met een onvrijwillige kale knikker, een buik over de broekriem en prostaatklachten waar ik ze niet mee zal pesten want leuk is anders.

Het zijn niet alleen de huftertjes, het lijkt wel een algemene trend. Aan de ene kant worden ouderen verweten dat ze er de kantjes van aflopen als ze niet bereid (of niet in staat) zijn om tot hun 67ste te blijven werken, aan de andere kant kun je net zo goed verweten worden de plaats in te nemen van een jongere als je dat wel doet.

Mirjam Schöttelndraaier schreef er een opiniestuk over. Een fragment:

Oud is uit, oud is fout. Dus kan er maar één simpele, freudiaanse verklaring zijn: de haat komt voort uit angst. De diepe angst om zelf ouder te worden. Daarbij kunnen jongeren zich niet voorstellen dat er een (arbeids)leven is na je 50ste. Konden junioren die senioren maar wegtoveren, dan bleven ze zelf eeuwig jong en veelbelovend met het mooie-banenrijk voor hen alleen.

Ze zullen het zelf niet geloven, maar die cocktail van angst en ongeloof maakt de 45-minners tot de PVV’ers van de demografie: eigen leeftijd eerst. Inclusief een meldpunt voor overlastgevende ouderen.

Ik was als oudere van plan om nog lang overlast te geven.

Voor het complete stuk: hier.