Hoe Israël geweldloze demonstraties bestrijdt

Sinds 2005 zijn steeds meer Palestijnen die op de Westoever leven in protest tegen de gevolgen van de muur, de landonteigening, de onmogelijkheid voor velen om hun eigen land nog te bebouwen, de dagelijkse hindernissen die ze moeten overwinnen om naar school te gaan, familie te bezoeken, naar het ziekenhuis te gaan, hun handeltje nog te voeren.

De protesten, meestal op vrijdag, zijn principieel geweldloos, maar de reacties erop door het leger worden steeds gewelddadiger. Traangasgranaten en zogenaamde rubber kogels (metalen kogels voorzien van een plastic laagje) zijn als ze volgens instructies worden gehanteerd niet dodelijk, maar het gebeurt regelmatig dat de soldaten die van dichtbij en direct afschieten op de demonstranten – met gewonden en al een flink aantal doden tot gevolg. Er worden tegenwoordig ook Tasers gebruikt, waarmee demonstranten een geweldige elektrische schok krijgen, en ook kennen we de beelden inmiddels waarbij de demonstranten die al overmeesterd zijn pepperspray in de ogen gespoten krijgen.

En dan zijn er de nachtelijke razzia’s, waarbij ook kinderen worden meegenomen die uitgehoord worden over hun grote broers en zussen. De dorpen die erom bekend staan dat daar veel activisten vandaan komen krijgen ook ’s nachts geen moment rust, en al heel wat activisten zijn zonder vorm van proces gevangen gezet – dat kan in democratie Israël, dat heet ‘administratieve detentie’. Maar er is nog meer. Nu is er net een proces geweest waarbij is gebleken dat het leger ‘undercover’ agenten inzet, mannen in burgerkleding, die zich onder demonstranten mengen om stenen te gooien in de richting van het leger. Een paar mannen hebben vanachter een gordijn bevestigd dat ze dat hebben gedaan. Dat geeft het leger weer een excuus om te schieten. Uit zelfverdediging. Zie hier.