Verslag van Tiny Kox over Palestina

Tiny Kox, voorzitter van de SP-fractie in de Eerste Kamer, is tevens Speciaal Rapporteur voor Palestina, afgevaardigd door de Raad van Europa.
Hier zijn verslag van zijn laatste bezoek.

Kox overlegde de afgelopen dagen met de Palestijnse regering, de volksvertegenwoordiging en belangenorganisaties over de resultaten van het eerste jaar van het nieuwe partnerschap van het Palestijnse parlement met de Raad van Europa. Hij stelt vast dat de sfeer onder de Palestijnen buitengewoon pessimistisch is. ‘Vorig jaar was er nog beweging. President Abbas wist de dwarsliggende Hamasbeweging, die de Gazastrook beheerst, tot een verzoeningsovereenkomst te bewegen, waardoor verkiezingen mogelijk zouden worden. Palestina kreeg op mijn voorstel een speciale status in de Raad van Europa en vroeg het lidmaatschap aan van de Verenigde Naties. Een meerderheid van de lidstaten van de VN leek het Palestijnse verzoek te steunen. Maar de Verenigde Staten van Amerika slaagden erin het verzoek door de Veiligheidsraad te laten blokkeren. Daarna liep de verzoening met Hamas ook spaak. Israël gaat ondertussen steeds verder met het inpikken van grote delen van Palestijns grondgebied door nieuwe illegale nederzettingen. Er wonen nu al een half miljoen mensen op gestolen grond. En het hele land wordt doorsneden door een metershoge muur. Die is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in strijd met het internationaal recht verklaard maar wordt almaar langer en barbaarser.’

Lees verder: hier.