Ministers van buitenlandse zaken mogen de Westoever niet in

Bericht van Amira Hass: het Palestijns Gezag had een ‘summit’, een werkconferentie georganiseerd waarvoor twaalf vertegenwoordigers op niveau van de Non Alignment Movement (landen die zich onafhankelijk opstellen tegenover de grootmachten, zie hier) aanwezig zouden zijn, onder wie de ministers van buitenlandse zaken van Zuid-Afrika en Columbia en de nieuwe minister van buza van Egypte. De reden was duidelijk: het Palestijns Gezag wilde hen de situatie in Palestina laten zien, en om hun steun vragen bij het upgraden van hun status bij de VN. De PA wil graag als niet-lidstaat aanwezig te zijn in de Algemene Vergadering, en als dat lukt is het een indirecte erkenning van de Palestijnse claim op de Westoever, Gaza en Oost-Jeruzalem. (Zie hierover Abu Pessoptimist,hier).

Uiteraard is Israël daar tegen. Dus wat deden ze: ze ontzegden vier van de twaalf ministers de toegang tot de Westoever, door ze niet de Allenby Bridge over te laten steken – de enige officiële toegang tot de Westoever vanuit het buitenland, die dus nog steeds in handen is van Israël. Waarop de acht overgebleven vertegenwoordigers ook niet gingen.

Als excuus geeft Israël dat ze alleen vertegenwoordigers van landen die diplomatieke banden hebben met Israël toelaten. De VN heeft al geprotesteerd dat dat in strijd is met de verdragen, want afgesproken was eens dat de A-gebieden op de Westoever onder het gezag vallen van de Palestijnen, en hoezo heeft Israël het recht om te beslissen wie daarheen mogen? Valt de gehele Westoever dan al onder het gezag van Israël?

Het enige antwoord daarop is dus: ja, Israël gaat met het Palestijnse Gezag om alsof dat onderknuppels zijn die alles moeten doen en laten wat Israël ze voorschrijft. Een duidelijker argument waarom de Palestijnen hun status bij de VN willen upgradenis er niet: in ieder geval zou het een begin zijn om als politieke entiteit serieus genomen te worden. De grap is dat de delegatieleden van die twaalf landen dat bezoek aan de Westoever nu niet meer nodig hebben. Die hebben nu aan den lijve ondervonden wie daar de baas is, en wie denkt te mogen bepalen welke ministers van andere landen goedgekeurd worden om de gevangenis Westoever te bezoeken en wie niet. En die hebben gezien hoe niet alleen Gaza maar ook de Westoever belegerd is.

Bron: Amira Hass in Ha’aretz, hier.

(Helaas heeft Ha’aretz besloten commerciëler te worden, en zijn vele artikelen niet meer vrij toegankelijk. Ik zal dus minder vaak kunnen verwijzen naar hun website)