De omslag


(Chris, Hajo en Anneke Jos)

Gisteren het voorrecht gehad aanwezig te mogen zijn bij de preview van de film van Jacqueline de Bruijn, ‘De omslag’. Heel klein gezelschap, alleen voor de deelnemers aan de film. Twee van de hoofdpersonen, Anneke Jos Mouthaan en Hajo Meijer waren er dus bij aanwezig, want over hen ging het. En over Eldad en Annelien Kisch, die er niet bij konden zijn, die wonen in Israël.

Theresienstadt, Auschwitz, de Japanse kampen in Indonesië, dat is de achtergrond van de mensen, joods, oud genoeg om het allemaal zelf meegemaakt te hebben, en die, anders dan zoveel anderen, het hebben overleefd. En nu de plicht voelen om iets met hun geschiedenis te doen. Hajo volgen we met zijn vrouw Chris als hij lezingen houdt, in Duitsland, in de VS, en daar belaagd wordt door de Israël-verdedigers die het niet hebben kunnen dat een jood als Hajo niet achter de oorlogsmisdaden van Israël wil staan.


(Anneke Jos Mouthaan)


(Chris en Hajo Meijer)


(Jacqueline de Bruijn)

Anneke is vredesactivist geworden en oprichter van Een Ander Joods Geluid, Eldad gaat als gepensioneerde arts regelmatig naar de Westoever met Phycisians for Human Rights, zijn vrouw werkt met Machsom Watch, bij de checkpoints dus. Mensen die het niet aan kunnen zien wat er nu met de Palestijnen gebeurt. Eldad zegt: we zeiden, de Shoa mag nooit meer gebeuren. Ja, dat ons joden dat niet mag gebeuren, dat spreekt vanzelf. Maar ik heb het over alle mensen, het mag niemand meer gebeuren.

Het is een ontroerende en aangrijpende film geworden, een document, een getuigenis van mensen die tegen wil en dank moeten getuigen. Ik hoop dat iedereen die film over enige tijd zal kunnen zien. Jacqueline heeft een prachtige film gemaakt, bijna zonder middelen, met een handcamera. Ze heeft ondanks veel tegenslag onderweg doorgezet. Gelukkig voor ons.

Wanneer de film ergens te zien is zal ik het zeker melden.