Interview met Ronny Kasrils uit Zuid-Afrika


(Kasrils is de meneer rechts. Die linker meneer kennen we ergens anders van.)

Kasrils is een oudgediende in de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Hij zet zich in voor de rechten van de Palestijnen. Hij voelt zich verplicht. Eens hebben strijders voor internationale solidariteit meegeholpen om een eind te maken aan de apartheid in Zuid-Afrika, vandaar dat hij vindt dat hij zich nu in moet zetten voor nog voortdurend onrecht elders. En als jood, zegt hij. Met afschuw ziet hij wat Israël denkt te mogen doen in naam van alle joden. Niet in zijn naam, zegt hij.

Frank Barat interviewt hem voor Al Jazeera.

You are one of the most vociferous critics of the policies of the State of Israel towards Palestinians. Why the focus on Israel?

RK: Because what is taking place in Palestine reminds us, South African freedom fighters, of what we suffered from. We are the beneficiaries of international solidarity and need to make a similar payback to others still struggling for liberation. Palestine is an example of a people who were dispossessed of land and birthright just like the indigenous people of South Africa.

As a Jew, I abhor the fact that the Zionist rulers of Israel/Palestine claim they are acting in the name of Jews everywhere. I am one of many Jews internationally, and in Israel itself, who declare “Not in my name”.

Lees verder: hier.