De toespraak van Khaled Meshaal

Te gast: Abu Pessoptimist.

Khaled Meshaal, de secretaris generaal van Hamas, bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Gaza – zijn eerste bezoek aan Palestina sinds hij 37 jaar geleden de Westoever verliet – en zoals te verwachten was, bracht dat het een en ander in beweging. Vooral de toespraak die Meshaal hield voor een grote menigte in Gaza-stad ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan van Hamas, kreeg aandacht.

De BBC noemde het een ‘fiery’ speech, andere media noemden hem ‘uncompromising’.
De Israelische premier Benjamin Netanyahu reageerde erop door de wereld ervan te betichten dubbele standaarden te hebben, omdat Israel wel allemaal verwijten kreeg omdat het de nederzettingen verder wil uitbreiden, terwijl diezelfde wereld stil blijft als Meshaal ‘openlijk een oproep doet om Israel te vernietigen’. Het verslag dat Associated Press van Netanyahu’s boze woorden maakte, had het er ook over dat Meshaal het had gehad over ‘Israel van de kaart vegen’, iets wat de leider van Hamas niet had gezegd.

Wat zei Meshaal wèl? Riep hij op Israel van de kaart te vegen?

‘Palestina is van ons, van de rivier tot aan de zee en van het zuiden tot het noorden. We zullen geen concessies doen over een inch van het land. We zullen nooit de legitimiteit van de Israelische bezetting erkennen, en daarom is is er geen legitimiteit voor Israel, ongeacht hoe lang het zal duren.’
We bevechten Zionisten, niet Joden. We bevechten wie dan ook die ons land bezet, ongeacht hun religie… het hebben van een staat zal het product zijn van verzet, niet van onderhandelingen.

(Tussen haakjes de Britse Observer vertaalde deze laatste zin onjuist: bevechten werd doden. Een hoorfout, het ging om het verschil tussen qatal=doden en qaatal=bevechten, bestrijden. Het werd op hun website gerectificeerd).
Inderdaad onverzoenlijke taal, maar wel taal die in een context moet worden begrepen.

Voor het gehele verhaal: hier