Minister Timmermans: nieuwe kans!


(Timmermans helemaal rechts)

Vandaag en morgen vindt in de Tweede Kamer een debat plaats met minister Timmermans, over Palestina/Israël en de Nederlands houding. Wat gaat Timmermans doen?
Allard de Rooi geeft hem advies:

1. Laat u niet langer verleiden tot gebruik van misleidende terminologie die sinds het begin van de jaren negentig is ingezet om institutionele landroof en etnische zuivering mogelijk te maken.

Termen als ‘tweestatenoplossing’ en ‘vredesproces’ zijn pas weer bruikbaar wanneer Israël in woord en gebaar duidelijk maakt tot die stappen bereid en in staat te zijn, en daarvoor een acceptabele deadline heeft genoemd. Zet met urgentie uw ‘uitstekende relatie’ met deze ‘bijzondere bondgenoot’ in om die duidelijkheid te verkrijgen.

2. Eerbiedig het internationaal recht. Uw eed en onze Grondwet laten u geen andere keus. Het feit dat u de Palestijnse statusophoging tot onderwerp hebt gemaakt van bespiegelingen en onderhandelingen is taboe. Het internationaal recht heeft geen boodschap aan interpretaties of kansberekeningen van u of anderen. Het ontleent zijn effectiviteit juist aan gegarandeerde navolging.

3. Negeer de Tweede Kamer wanneer deze het internationaal recht aan de laars lapt. Het feit dat een Kamermeerderheid zich te buiten gaat aan vrijelijke interpretatie van het recht is ernstig genoeg. Het verschaft u geen vrijbrief om hetzelfde te doen. Het is aan de betreffende querulanten zich te gedragen naar hun ambtseed of de Kamer te verlaten. Daar bestaan – na het debacle-’Irak’, het rapport van de commissie-Davids, en de Kamerbrede belofte uit februari 2010 om ingeval van internationale conflictsituaties het internationaal recht boven alles te stellen – onweerlegbare argumenten voor.

Het hele verhaal van Allard de Rooi staat op de weblog van Clara Legêne, hier.