Keti koti (2): bigi spikri

Het is hossen op feestboek, alsof we de WK hebben gewonnen. De rechtbank van Amsterdam heeft vanochtend uitspraak gedaan, en besloten dat zwarte piet een discriminerende figuur is en dat de burgemeester zes weken de tijd krijgt om de aanvraag voor de vergunning van de intocht te herzien. Kijk hier. Wat fantastisch, na een prachtige en volle keti-koti maand, dit bericht. Eindelijk zit er beweging in, niet alleen in de zwarte beweging (inclusief anti-racistische aanhangers) die groeit, niet alleen bij de mensen die van mening durven te veranderen en begrijpen dat die karikatuur echt uit de tijd is, maar nu ook formeel, vanuit de rechtbank.

Gezien de reacties die je hier en daar al kunt zien is de strijd daarmee nog niet gestreden, de weerstanden zijn nog groot. Maar dit is het belangrijkste, er zit beweging in en het gaat de goede kant op. De mensen die als eersten hun nek hebben uitgestoken en heel erg veel agressie en shit over zich heen hebben gekregen hebben het niet voor niets gedaan. Hulde voor hen!

En nu wat foto’s van de bigi spikri, de tocht naar het monument, op 1 juli 2014.