Over de ‘informatie-oorlog’

GazaNu83

Een interessant programma van Al Jazeera over de ‘informatieoorlog’, hoe, bijvoorbeeld, Israël bij deze aanval de tegenargumenten al klaar had liggen voor de onvermijdelijke conclusie dat er een hoog percentage burgers zouden worden gedood: de nieuwe mythe werd gecreëerd dat Hamas vrouwen en kinderen gebruikt als ‘menselijk schild’.

Daarmee werd een totaal afwijkende definitie bedacht dan in het oorlogsrecht gebruikelijk is, (in werkelijkheid zijn er talloze voorbeelden van het Israëlische leger die kinderen als menselijk schild gebruikten, zie oa hier en hier) maar de nieuwe definitie, raketten afschieten in de nabijheid van burgers, werd door de westerse media kritiekloos over genomen.

Shield2

Shield

Hoe het Israëlische publiek sowieso een eenzijdig beeld in hun media vindt omdat Israëlische journalisten de toegang tot Gaza wordt verboden.

Hoe de tunnels werden verkocht als gevaarlijk voor de burgers van Israël – er zou een tunnel tot aan een kleuterschool in een kibboets zijn gegraven (dat bleek onwaar, zie hier) terwijl de feiten zijn dat die tunnels alleen zijn gebruikt tegen Israëlische soldaten.

Hoe de mensen die het beste weten wat er gebeurt, de Palestijnen zelf, worden weggezet als partijdig en dus niet ‘neutraal’, terwijl de westerse bronnen, allesbehalve neutraal en in doorsnee heel erg slecht op de hoogte van de feiten, worden gezien als ‘onpartijdig’ en daarmee ‘professioneler’.

Maar ook hoe ondanks de grote voordelen die de Israëlische en westerse pers hebben uiteindelijk vooral de activiteiten op het net vanuit Gaza de beeldvorming hebben beïnvloed: meer dan bij vorige aanvallen zijn de beelden van de bloedige realiteit de wereld over gegaan. Over geweldloos verzet gesproken: dit is het: de jongeren met smartphones, camera’s en laptops.

Kijk naar Al Jazeera: hier.