Lieve Feestboekvrienden

Lieve mensen die op mijn tijdlijn feestboekvrienden zijn. Omdat er de laatste tijd nogal wat nieuwe mensen bij zijn gekomen vertel ik nog een keer wat mijn bedoeling is, met deze site. Ik zie deze site als een verzamelplek voor voor gelijkgestemden. Hier ontmoeten we elkaar, horen van elkaar, en behalve dat ik zelf stukjes en stukken schrijf en graag verslag doe van belangrijke bijeenkomsten, is dit ook een plek waarop ik belangrijke berichten doorgeef.

Inspirerende artikelen, goed en slecht nieuws die je niet vaak op de mainstream media tegenkomt, en ik geef berichten door over acties, bijeenkomsten en demo’s.
Het is me nogal eens verweten dat ik preek voor eigen parochie, en daar verdedig ik me niet langer tegen. Mijn eigen parochie – daar komt de verandering vandaan. Jullie zijn mijn eigen parochie, inclusief alle onderlinge verschillen. We zijn, met elkaar, maatschappijkritisch en actief. We delen een links perspectief, en zijn tegelijk actief in het bestrijden van racisme en moslimhaat, we komen op voor de rechten van vluchtelingen, en ook voor mensen met een beperking of voor transmensen, vanzelfsprekend zijn we feministisch, we zijn verontwaardigd over de armoede in dit land, we willen ook meer economische rechtvaardigheid. En we denken ook nog internationaal, en laten Palestina niet in de steek. En, rustig maar, niemand doet alles, en niet iedereen weet overal alles van. Want we zijn maar mensen, en ieder van ons moet kiezen wat we doen kunnen en willen. Choose your battles. Maar we houden elkaar op de hoogte en houden elkaar vast. Voor zover dat virtueel kan.

Je kunt dus zien dat de ‘vrienden’ op deze site heel divers zijn, feministen, marxisten, antiracisten, binnen- en buitenparlementaire activisten, LHBTQI+ mensen, trans mensen, mensen die op een andere manier een bijdrage leveren bijvoorbeeld door te schrijven of filmen, en je ziet ook diversiteit in onze achtergronden, zwart, wit, bruin, christen, moslim, jood, seculier, je ziet ook een heel stel Vlamingen, en wat hebben we allemaal nog meer aan onderling verschil.

De social media zijn niet het beste middel voor onderlinge discussies. Maar soms proberen we dat, en lukt het ook. We hebben met al die verschillende achtergronden en activiteiten heel wat uit te zoeken en uit te wisselen. Maar dit blijft mijn criterium, uitgangspunt blijven een aantal gedeelde normen, zoals gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid. En ik geef heel weinig ruimte aan de eindeloze en in mijn ogen tamelijk zinloze ‘debatten’ tussen, bijvoorbeeld, mensen die vinden dat het allemaal alleen draait om de klassenstrijd, of witte mensen die denken dat ze wel uit kunnen maken wat racisme is. Er is voor dergelijke ‘discussies’ voldoende ruimte elders. Iedereen hier heeft ook een eigen fb site waar je kunt doen wat je wilt. En het moet maar even gezegd: hier ben ik de baas.

Ik ben dus streng. Als ik vind dat een discussie te lang doorgaat omdat alles al gezegd is, en het gekibbel of gekift wordt zet ik er een punt achter. Seksisme en racisme worden uiteraard niet getolereerd. Niet onderbouwde beschuldigingen delete ik. Degenen die dat niet respecteren en door blijven gaan en censuur! gaan roepen gaan er af. Alle berichten hier zijn openbaar, iedereen mag lezen wat hier gezegd wordt, maar niet iedereen mag reageren.

Zo maak ik met deze ruimte een ontmoetingsplek die we, volgens mij, nodig hebben. Vast niet perfect, ik maak ook wel eens fouten en schiet wel eens uit mijn slof, maar ik doe mijn best.
Dat wilde ik even gezegd hebben, speciaal voor de mensen die hier voor het eerst zijn.