Meer hasbara (1)

balie-4-of-1.jpg
(Jehuda Shaul van Breaking the silence)

Gisteren zette ik een filmpje over Breaking the Silence op dit weblog. Breaking the silence is een groep die getuigenissen verzamelt van soldaten die dienst deden in de bezette gebieden. Daarmee wordt het beeld van het Israëlische leger, dat er altijd prat op ging het meest moreel hoogstaande leger ter wereld te zijn aardig onderuit gehaald. En het spreekt dus vanzelf dat de Israëlische regering, en het leger, dat dus niet prettig vinden. (Over de groep had ik het op dit weblog al eerder, hier.)

En om het nog erger te maken is de groep voorgedragen voor de Sakharovprijs, een mensenrechtenprijs van de EU, uitgeloofd door de Groenen. Waaronder Daniel Cohn-Bendit, die de groep voor heeft gedragen om hen erkenning te geven voor hun moed om het onrecht van de bezetting aan de kaak te stellen, en er voor te zorgen dat de Israëlische samenleving niet de kans kriigt om eenvoudig de andere kant op te kijken.

Ogenblikkelijk ging een van de hasbara organisaties aan de gang om te proberen tegen te gaan dat de groep de prijs krijgt. De ‘NGO Monitor’ stuurde brieven naar alle EU parlementariers, afkomstig van voorzitter Steinberg, waarom Breaking the silence die prijs niet mag krijgen: Israel zal dat opvatten als het misbruik maken van de principes van de mensenrechten om een eenzijdige, anti-Israelische aanval te doen.

Breaking the Silence heeft al laten weten het een eer te vinden om aangevallen te worden door Steinberg, samen met Human Rights Watch, Amnesty International, en de EU zelf.

Bron: Ha’aretz, hier

3 gedachten over “Meer hasbara (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *