Ondertussen in ‘democratie’ Israel (7)

In veel Arabische landen zijn het met name de jongeren die meer vrijheid en meer democratie willen. Behalve in dat ene land dat zich zelf beschouwt als de enige democratie in het Midden Oosten.

Daar verrechtst de jeugd waar je bij staat. Vooral de roep om sterke leiders klinkt, bij wel 60% van de jeugd tussen 15 en 18. En waar de normen voor de veiligheid en de waarden van de democratie botsen, wat ze nogal eens doen, doe de jeugd dan maar de veiligheid (60%). (In Israel is de ‘veiligheid’ een wijd verspreid geloofsartikel waarmee de overheid buiten de Knesset om beslissingen kan nemen. Mensen op kan laten pakken en opsluiten zonder proces, bijvoorbeeld, of invallen doen bij ‘linkse’ mensenrechtenactivisten, computers in beslag nemen, ook zonder aanklacht ondervragen enz.)

De Joods-nationalistische gedachten worden sterker. Israel zegt een joodse democratische staat te zijn (Anet Bleich herhaalde dat nog eens goedkeurend in een opiniestuk over de nieuwe joodse groep JCall) hoewel je de vraag kunt stellen of dat niet tegenstrijdig is. Als een staat joods is, en niet-joden dus minder rechten hebben is het niet zo democratisch, als de staat democratisch is kunnen ze toch geen onderscheid maken tussen burgers op grond van etnisch-religieuze afkomst – in Europa zouden we dat nooit accepteren. De jongeren begrijpen ook wel dat het eigenlijk het een of het ander is, of meer van het een dan minder van het ander, en kiezen nu toenemend voor het joodse karakter van de staat (18% in 1998, nu 33%) terwijl de vraag of Israel een democratisch land hoort te zijn gedaald is van 26% naar 14%.

Terwijl de jongeren in Egypte hun leven wagen voor de democratie, kan het die in Israel niet zoveel schelen. Ook de wens om in vrede met hun buurlanden te leven wordt al minder belangrijk, twaalf jaar geleden vond 28% dat nog belangrijk, nu is dat 18%.

De jongeren beschouwen zichzelf in meerderheid (rond de 60%) als rechts. Nog maar iets meer dan 10% vindt zichzelf links.

Het onderzoek is door het Duits Friedrich Ebert Foundation onder 1600 jongeren gehouden.

Hier

4 gedachten over “Ondertussen in ‘democratie’ Israel (7)

  1. Ik vermoed dat de jongeren die zichzelf als links beschouwen ook de neiging hebben weg te trekken uit Israel.

  2. Ja, geweldige democratie, ze zijn nu Gaza aan het BEVRIJDEN volgens Yitzak Herzog. En Obama en de EU houden hun mond.
    “Israel is close to once again liberating the Hamas-controlled Gaza region, Labor party leadership candidate Yitzhak Herzog said Saturday.

    In a meeting with the party’s young guard, Herzog said: “We are closer to conquering Gaza than we are to a lull… a wise government would take aggressive diplomatic initiative vis-à-vis the Palestinian Authority, while at the same time engaging in an all-out war against terror and Hamas – this is the only way to reach a long-term solution.”

    Israel’s Gaza region was taken by Egypt in the 1948 War and liberated by Israel 19 years later during the Six Day War. The Ariel Sharon government, under pressure from United States President George W. Bush, forcibly expelled all Jewish residents and surrendered the region in 2005. Within two years, the area was taken over by Hamas.”

    http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/208088

  3. (1) Klopt, Ina. Dat zijn geen dingen die je snel in de Israelische kranten kunt lezen, maar het is bekend dat een van de grote zorgen is dat er meer joden vertrekken dan er bij komen. Dat hoeven niet speciaal de mensen te zijn die bewust en actief links zijn – die hebben vaak het gevoel dat ze niet weg mogen omdat ze nog wat te doen hebben, maar wel veel jongeren die ook het optrekken van de orthodoxie niet verdragen – of absoluut geen zin meer hebben om opnieuw voor herhaling in het leger opgeroepen te worden. Er zitten behoorlijk grote ‘kolonies’ van jonge Israeli’s in het buitenland, in de VS met name maar ook bijvoorbeeld in Berlijn. Officieel zijn ze maar tijdelijk weg, maar de vraag is of ze nog terugwillen. Zo las ik eens een artikel waaruit bleek dat van al die Israelische leiders de volwassen kinderen bijna allemaal in het buitenland zaten.
    Je hebt gelijk dat ook dat wegtrekken de verrechtsing erger maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *