Zomerschool

Aandacht in de groep

Leuke avond op de zomerschool in Soest. Zomerschool onder de bekende leiding van Rosita en Hans die die avond de discussie leidde. Discussie over samenwerking binnen links, met Erik Meyer voor Europa, Chris achternaam kwijt (sorry Chris), wethouder te Oss, en ik voor de Eerste Kamer. Het gaf voor mij ook nog wel een nieuw inzicht, hoe steeds meer van het parlement verschuift naar de gemeentes die het maar moeten zien te redden met die nieuwe wetten die zijn gepasseerd. Dat kan in elke gemeente verschillend uitvallen. In de ene krijgt iemand met een handicap wel categoriale extra bijstand, in de andere niet. Het wordt dus steeds belangrijker om in die steden waar links een college kan vormen of werkelijk invloed heeft te laten zien hoe een progressieve gemeentepolitiek er uit kan zien. Terwijl aan de ene kant door Europa een schaalvergroting plaatsvindt waardoor ons eigen parlement aan macht verliest, zie je tegelijkertijd schaalverkleining, de gemeentepolitiek gaat weer belangrijker worden. Conclusie voor de SP: meer aandacht voor Europa, tegelijk gemeentepolitiek verstevigen.
Ik hou wel van zo’n discussie die voor mij het perspectief, waar zijn we mee bezig, waar gaan we naar toe weer een beetje verheldert.

Het panel

Daarna ben ik gebleven om nog naar de film van Michael Moore te kijken, Fahrenheit 9/11.
Wel een beetje van dik hout zaagt met planken soms, maar toch een fascinerend ander beeld op het beleid van Bush, en de manier waarop hij het Amerikaanse volk in de luren heeft gelegd met zijn aanval op Irak en zijn ‘oorlog tegen het terrorisme’. En kennelijk heeft Moore een toon aangeslagen, met enig cynisme en veel humor, die maakt dat de boodschap binnenkomt bij een groot deel van de Amerikaanse bevolking en dat op zich is razend knap.

Zo’n film die je gezien moet hebben voor je algemene ontwikkeling.
Aanbevolen, wat mij betreft.