Nederland, niet kapot te krijgen (3)

Leeuw
In de initiatiefgroep van Nederland, niet kapot te krijgen zitten naast Deny de Jong en Jan Andreae nog een paar mensen: Enrico Bartens, Hans Elsendoorn, Dorus Teeuwen en Ron Walvisch.

En bij de ‘ambassadeurs’ zijn er nog een paar, behalve Doekle Terpstra, Sjors Fröhlich, en imam Derwisj Maddoe, dat zijn op dit moment Dieuwertje Blok (presentatrice), Umberto Tan (presentator Studio Sport) en Anja Brink (Korpschef politie Noord-Holland noord).

Zo stellen de initiatiefnemers de actie voor in het persbericht dat vandaag de deur uit is:
“Er is grote behoefte aan nieuwe inspiratie die niet alleen mensen bindt, maar ook uitdaagt om zelf initiatieven te nemen om de eigen leefomgeving en daarmee ons land als geheel veiliger, beter en leefbaarder te maken. Dat kan je niet alleen van de overheid verwachten. Dat is iets om voor te vechten. Samen. Dat vergt moed en leiderschap van individuen, van organisaties maar ook van de overheid. De campagne moet er voor zorgen, dat het weer normaal wordt om een initiatief te nemen en niet voor gek te worden versleten als je je nek uitsteekt” aldus de initiatiefnemers.

Concrete doelstelling is, om rond 5 mei 2005 een tussentijds hoogtepunt te creëren, waarbij 5000 acties gepresenteerd worden in een avondvullend tv-programma. De acties zullen blijvend worden gevolgd. Zodat ons land leefbaarder wordt.

Naast de negatieve reacties (die interessant genoeg zowel van de linkse als de rechtse kant van het politieke spectrum kwamen, zie de website) komen nu bij Nederland, niet kapot te krijgen de positieve reacties en de plannen binnen.
Een greep:

Doe ook eens een kerstkaartje in de bus bij je buren. Wie het ook zijn. Nederlanders, Turken, Marokkanen, Surninamers of Belgen. Dit is overigens niet mijn eigen idee, want mijn (turkse!) buren hadden eerst een kaartje bij mij in de bus gedaan.

Op mijn werkplek, in de mediatheek van een school, ga ik de symbolen van Christendom, Islam en Jodendom aan de muur hangen, zodat alle leerlingen kunnen zien dat iedereen meetelt. Ik ga nog meer symbolen ophangen, voor andere godsdiensten.

Vandaag las ik de paginagrote advertentie in de Telegraaf en direct dacht ik “die wil ik in mijn lokaal hangen en naar ik hoop velen met mij”. Ik ben adjunct-directeur/leraar wiskunde/economie op een VMBO-TL school in Utrecht en ik vind de kreten op deze ‘poster” een goed aanknopingspunt voor gesprekken met leerlingen. Ik hoop dan ook dat deze advertentie in postervorm beschikbaar is of beschikbaar komt en dat scholen ze krijgen of kunnen bestellen. Met vriendelijke groet, F.J. van Engelen.

Ik ben leerkracht (christelijk) basisonderwijs. Ik wil graag met een klas kinderen een moskee bezoeken of iets anders doen om kinderen tot 12 jaar nog beter begrip voor elkaar te krijgen, en vooral ’te houden na hun 12e jaar’.

In mijn nieuwjaarstoespraak voor mijn medewerkers ga ik de eerste radiospot laten horen. Al mijn medewerkers begeleiden scholen in Den Haag. Ik ga hen vragen met grote energie mee te werken aan een niet kapot te krijgen Nederland!. Wij zetten ons dagelijks in voor het welzijn en het vergroten van kansen van kinderen. Daar gaan we volop mee door. Daar kan iedereen op rekenen.

Initiatiefvoorstel Stadspartij: “Voetballen voor Vriendschap”’. In – en aanleiding: De tragische moord op Theo van Gogh en de gebeurtenissen die daarop volgden hebben ons met de neus op de feiten gedrukt dat er tussen de verschillende bevolkingsgroepen een grote kloof lijkt te bestaan. De sfeer van polarisatie zorgt er voor dat belangrijke waarden als wederzijds respect en begrip voor elkaars standpunten en levenswijze soms ver te zoeken zijn. Helaas hebben er ook in de stad Groningen een aantal onverkwikkelijke gebeurtenissen plaatsgevonden waarbij mensen op basis van afkomst, uiterlijk of geloofsovertuiging geconfronteerd werden met fysiek en/of verbaal geweld. Dat het hier om uitwassen gaat kan nauwelijks als een geruststelling gelden, Iedereen die zijn of haar oor te luisteren legt kan niet anders dan constateren dat Nederland en ook Groningen veranderd is. Veel woorden worden besteed aan het ten grave dragen van de integratie, het aanscherpen van culturele tegenstellingen; sommigen nemen zelfs termen als ‘oorlog’ in de mond. Wij willen een ander geluid laten horen en het niet laten bij manifestatie met hooggeachte sprekers, stille tochten of bijeenkomsten met een hoog knuffelgehalte. Wij zien meer in een vriendschappelijk zaalvoetbaltoernooi waarbij jeugdvoetbalteams uit verschillende Groninger stadswijken met een heel gevarieerde culturele samenstelling met en tegen elkaar spelen terwijl hun families en vrienden zorgen voor een goede sfeer, interculturele hapjes en drankjes voor tussendoor en niet in de laatste plaats: support! Zo kunnen we laten zien dat we, ondanks alle verschillen, samen er wat moois van kunnen maken. Want sport verbroedert! Om een goede start in het nieuwe jaar te maken, stellen wij daarom op de valreep van 2004 nog voor om al meteen op vrijdag 7 januari 2005 het eerste Groninger Vriendschapstoernooi in Sporthal Kardinge te laten plaatsvinden.
Enkele Groningse amateurvoetbalverenigingen hebben zich bereid verklaard een dergelijk toernooi nog voor die datum te willen regelen. Daarbij zou het een mooi gebaar zijn, als de gemeente Groningen de eerste Groninger Vriendschapsbeker ter beschikking zou willen stellen aan het winnende team (met nog 2 kleinere bekertjes voor de 2e en de 3e plaats en de kosten voor de zaalhuur plus nog een kleine post voor organisatiekosten voor haar rekening zou willen nemen. De eerste keer nog incidenteel, maar daarna structureel. Fleur Woudstra

Nog even geen concreet idee, maar wel een reactie op jullie initiatief: Perfect! Uitstekend signaal tegen de geest van Jan Salie, die Nederland in de greep dreigt te krijgen!

Hoi! Ik heb al een idee ingestuurd, en hoop nog meer inspiratie te vinden. Maar via deze wil ik de mensen achter de actie NederlandNietKapotTeKrijgen een grote pluim in hun achterste steken. Er zijn dus toch nog mensen die het begrijpen: niet continu met het vingertje naar de overheid/overheden wijzen en ellenlange nietstoevoegende discussies/debaten voeren over integratie, veiligheid etc., maar gewoon iets DOEN! We zitten maar gezellig met ons allen elkaar wijs te maken dat Nederland verandert. En inderdaad, dat gebeurt ook als we maar lang genoeg op elkaar inpraten dat Nederland verandert en we daar zelf niets aan doen! Kappen daarmee!! Gelukkig ben ik niet de enige die dat begrijpt, en zijn er mensen die zelfs nog een stapje verder gaan, getuige dit initiatief. Zeer veel dank daarvoor!! Een inititiefrijk 2005 toegewenst. Arjan van der Linden.

Ik ben voorzitter een politieke partij in Groningen. Volgend jaar ga ik burgers uitnodigen om bij mij te komen eten. Omdat ik vind dat politiek naar burgers moet luisteren, dienstbaar moet zijn zonder aan overtuiging te verliezen. Wil je komen eten? Mail me maar op wardtmar@hotmail.com.

Als vrijwilliger doe ik mee aan Buurtbemiddeling in Rotterdam-West. Onze leden, die van alle gezindten zijn, proberen ruziënde buren weer met elkaar in gesprek te brengen. Veel van de onenigheid tussen buren ontstaat doordat mensen nogal eens geneigd zijn om conflicten op te blazen tot buitensporige proporties. Zeker wanneer culturen lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Wij willen bij kerken en moskeeën langs om imams en priesters te vragen om mensen naar ons door te verwijzen als zij horen van problemen tussen buren. Bij onze rondgang langs de gebedshuizen zorgen wij ervoor dat er altijd een combinatie is van verschillende levensovertuigingen bij de bezoekende leden van de bemiddelingsgroep.

Ik woon in de binnenstad van Hoorn in een Centraal Wonenproject met ruim 40 medebewoners waaronder een aantal kleine en grotere kinderen. Vandaag 1 januari 2005 is de pagina in de krant mijn inspiratie om mijn buren uit te nodigen in gesprek te gaan over de campagne: Nederland Niet kapot te krijgen! Alle buren krijgen mijn oproep in de brievenbus. Ik breng de Landelijke Vereniging Centraal Wonen op de hoogte van mijn actie.

Hier in Bommel , gaan we op 27 februari met twee bussen – gemengd bemand/vrouwd met marokkanen en Nederlanders uit onz stadje naar de tentoonstelling 400jaar NL/Marokko in de Nieuwe Kerk te amsterdam – wij maken daar een gezamenlijke rondvaart door de grachten en eten bij terugkomst gezamelijk een sobere doch voedzame marokaans Nederlandse maaltijd , met o.a. thee b’nana… e.e.a wordt mede bekostigd door de gereformeerde Diakonie ! Groeten en zegenwens voor 2005 Joep Beliën.

4 gedachten over “Nederland, niet kapot te krijgen (3)

  1. Van meet af aan heb ik gedacht dat de bedoeling van deze actie goed was. En als hierdoor, zoals het zich laat aanzien, veel positieve energie wordt vrijgemaakt: prima!
    Toch vind ik bepaalde zinnen uit het manifest ongelukkig, en dat is jammer. Dit is geen scherpslijperige detailkritiek, omdat m.i. velen er aanstoot aan kunnen nemen. (Zie mijn opmerkingen op 30 december jl., onder nr. 5).

    Overigens: de tentoonstelling “Marokko” in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is inderdaad een aanrader! (Te bezoeken t/m 19 april a.s.).

  2. Eindelijk wordt er weer samenhang en begrip nagestreefd in de maatschappij. Een verademing na al die ellendige berichten van vervreemding en geweld.

    Stop pointing your finger, but reach out your hand.

  3. Nederland, het “niet kapot te krijgen Nederland” Wie of wat is dat? Lekker anoniem. In Nederland hebben we een multiculturele samenleving, wat vraagt om een gewenningsperiode. In de randstad gaat dat wat sneller en soepeler (meestal), dan elders in ons land. Zelf randstedeling, zie ik een heleboel goed functionerende mensen om me heen, die met een goede spirit bezig zijn. Natuurlijk zijn er ook die het niet allemaal meer kunnen volgen, maar toch. . . . een redelijk prettige sfeer.
    Ja, er wordt over onveiligheid gepraat, – mensen die bedreigd worden (door wie en waarom). Door de aandacht die hier aan gegeven wordt lijkt het allemaal veel erger dan het in werkelijkheid is. Ja, er gebeuren gewelddadigheden. Er zijn ook in Amsterdam een aantal mensen op straat vermoord, – waaronder die andere Anja, doodgeschopt op het Heinekensplein (horen we maar heel weinig over). Van andere zaken wordt door de media een hetse gemaakt, om het idee van onveiligheid aan te dikken.
    Het wordt de mensen aangepraat en het wordt nagel.., Het probleem van hangjongeren, zoals in de diamantbuurt (er wordt niet bijverteld dat ze werden uitgescholden voor vuile r.. M..). Al dit soort dingen, – het zit tussen de oren, maar vertel de mensheid dat nou maar eens.
    Nee, er is een verharding, een polarisatie op gang gebracht: de liberale “ikke ikke eerst en de rest heb ik geen boodschap aan”houding, – en de mensen die inzien dat alleen in solidariteit, in samendelen, echt samendelen, de oplossing kan worden gevonden om samen verder te gaan, in acceptatie, respect en vrede.
    Losse kretelogiën helpen hier niet bij. We moeten gewoon kritisch in onze eigen spiegel kijken, misschien dat we, na de eerste schrik, tot een beter inzicht kunnen komen. Misschien een uitdaging???
    Amita

  4. Je kijk er wel vreemd van op als je dat voor het eerst hoort, maar eindelijk eens wat positievere geluiden. Helaas gepaard met een reclame campagne.Dat schreef ik gister al in een reactie
    op Nederland niet kapot te krijgen(2) vandaag zag ik Premtime en als er nou iets is wat begrip voor elkaar laat opbrengen is dat wel Premtime. Alleen het idee al om Marokkanen naar een jongerencenrtum te brengen en daarna de jongeren naar de Moskee mee te nemen. Prem brengt begrip hij is klasse.
    Comment van Harry Sangers — 3 januari 2005 @ 18.25

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *