Nederland, niet kapot te krijgen (2)

Leeuw
Inmiddels is bekend gemaakt wie de initiatiefnemers zijn achter de geheimzinnige advertenties Nederland, niet kapot te krijgen. Niet wie iedereen dacht, tenminste, in het gekrakeel dat losbarstte. De initatiefnemers zijn Jan Andreae, een trainer met wie ik vele jaren samenwerk in de Balkan en in Gaza, en Deny de Jong, van Ideeël Organiseren, met wie ik ook in Gaza werk, omringd door een twintigtal Nederlanders die het project ondersteunen. Waaronder ik, als bestuurslid van de ad-hoc stichting die voor de gelegenheid is opgericht. Gewoon, een stelletje onafhankelijke Nederlanders die vonden dat ze iets moesten doen. Jan en Deny hebben zich het schompes gewerkt, en binnen korte tijd hadden ze een indrukwekkende lijst van ondersteunende mensen, organisaties en geldschieters bij elkaar.

Deny

vrijdag 2
(Deny de Jong en Jan Andreae, aan het werk in Gaza)

Tot nu toe is het geld voor de campagne bij elkaar gekregen van (onder andere) Novib, Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk, en de stichting Media en Democratie. De campagne wordt verder ook gesteund door een tiental organisaties waaronder het CNV, FNV en de Nederlandse Moslimraad.

Een paar ‘ambassadeurs’ gaan het voortouw nemen met een actie, waaronder CNV-voorzitter Doekle Terpstra, radiopresentator Sjors Fröhlich en imam Derwisj Maddoe die elk een belofte doen voor de toekomst.

En er komen uit het land al meer initiatieven die bij de actie aansluiten. Ondanks het feit dat (terecht) de aandacht nu uitgaat naar de hulp aan de watersnoodramp in Azië. De persconferentie die aanstaande vrijdag was gepland wordt daarom nog opgeschort.
Over die eerste acties die overal in het land plaats gaan vinden vertel ik zo spoedig mogelijk.

16 gedachten over “Nederland, niet kapot te krijgen (2)

  1. Goed hé. Jan heeft mij ook gebeld en gevraagd of MTE mee wil doen. Ja uiteraard. Zo mensen, ik ben een beetje losgekomen van de verhuizing die mij volledig in haar greep had. Zucht. Ik zal me weer mengen in de discussies.

    Groetjes

  2. Ha die Imad, ahlan, welkom terug. Goed als Meeting the Enemy mee wil doen, want jullie zijn een model van een positieve actie, dat valt precies in wat de bedoeling is.
    Tot gauw

  3. Mijn overigens redelijk gepacificeerde vriendinnetje stond bij het horen van zo’n radiospotje uit het niets inene schuimbekkend op de bank. Dat is mij nog nooit gelukt.

    Ik durf er verder niets over te zeggen.

  4. Ach, zielig Ome Ko, schuimbekkend nog wel. Voor cynici moet het ook niet om te harden zijn. Oordopjes in, radio nooit meer aan, dan gaat het wel over.

  5. Het wordt vaak zo vanzelfsprekend gevonden dat mensen zich belangenloos inzetten voor ideele doelen, dat we daaraan maar voorbijgaan en direct beginnen te schieten. Gelukkig zijn degenen die vaak tot in de kleine uurtjes doorwerken, buiten hun normale klussen om, wel wat gewend…

  6. Je kijk er wel vreemd van op als je dat voor het eerst hoort, maar eindelijk eens wat positievere geluiden. Helaas gepaard met een reclame campagne. In deze dagen van te veel en te vaak negatieve publiciteit is dit een kleine tegenwicht, maar alle kleine beetjes helpen. Nu ik de achtergrond en de makers er van ken schenkt dat iets meer vertrouwen. Balkenende met een Oranje polsbandje vond ik eng

  7. Hi Anja, heb inmiddels bericht gehad van de organisatie voor meer info. Ga dit uitgebreid verder onderbouwen.
    ps. je link naar de site van deze organisatie verwijst weer naar je eigen weblog. Klein probleempje wat op te lossen is denk ik. Groetjes Ninka

  8. Anja! Dus als ik het goed begrijp, zit jij mede achter deze actie … o … hèhè … NOU begrijp ik waarom je zo onverwacht pissig reageerde!

    Dus jij zet dat stuk op je site, verheugt je omdat je eindelijk iets positiefs wilt helpen losmaken –
    en vervolgens ben ik de eerste die er met haar volle kritische massa onmiddellijk bovenop gaat zitten. Ja, geen wonder dat je zo fel was.

    Mijn kritische opmerkingen blijven rechtovereind, maar dat dit voor jou niet leuk geweest moet zijn, begrijp ik goed. En dat spijt me.

    Ik wens jou en de medeinitiatiefnemers en daarmee ons allen toe, dat de actie het gewenste effect heeft!

    een groet van
    je zure klier

  9. Ik heb helemaal geen radiospotjes gehoord. Misschien omdat ik de radio nooit aan heb staan. Maar wat kan in vredesnaam in zo’n spotje worden gezegd dat redelijk gepacificeerde vrouwen ervan gaan schuimbekken?
    P.S. Mijn tip aan Ome Ko: doorgaan met pacificeren… (En dus wel iets durven zeggen tegen vriendinnetjes, ook al hebben ze het schuim op de mond.)
    Ruben

  10. Je zult het wel goed bedoelen, maar je mist het punt, Claar. Ik was niet pissig omdat een actie werd aangevallen waar ik bij betrokken ben. Dat die aangevallen zou worden was vanaf het begin duidelijk, daar hebben we op gerekend. Ik was pissig omdat mensen die ik voorheen voor ruimdenkend en open hield meteen met hun negatieve oordeel klaar stonden en het ook nog nodig vonden om die pontificaal uit te dragen.
    Ik heb er wel over nagedacht hoe ik gereageerd zou hebben als ik niet vanaf het begin had geweten hoe die actie was opgezet, door wie, en met welk doel en strategie. Misschien had ik met gepast wantrouwen afgewacht. Misschien had ik eerst willen weten wie er achter zaten. Maar om een actie waarvan ik nog nauwelijks wat af wist meteen maar in de grond te boren, nee, ik geloof niet dat ik dat had gedaan. En dat viel me dus zwaar tegen, niet van de eeuwige beste stuurlui aan wal en niet van de mensen die altijd al een grote bek hebben over wat andere mensen verkeerd doen, maar wel van mensen als jij, die ik dacht anders te kennen, al was dat maar via dit weblog.
    Of ik persoonlijk gekwetst ben is helemaal niet aan de orde, want inderdaad, jij kon niet weten dat ik bij die actie betrokken was en daar moet het ook helemaal niet over gaan. Ik hoef dus ook geen spijtbetuigingen omdat het voor mij niet ‘leuk’ geweest zou zijn. Ik doe het niet voor het ‘leuk’. Ik ben teleurgesteld in de mensen die zo snel met een oordeel klaar stonden, en dat blijft. En geeft te denken.

  11. Anja, een tijd geleden schreef ik op je weblog dat ik snak naar een brede tegenbeweging. Er ontstaan gelukkig in die tijd overal allerlei verwachtingsvolle initiatieven. Ook in mijn omgeving doe ik enthousiast mee. Ik ben bij lange na niet de enige die verlangt naar frisse lucht en gezond verstand, constateer ik opgelucht.

    Als de actie ‘Nederland, niet kapot te krijgen’ paginagroot wordt aangekondigd, is mijn eerste gedachte dan ook dezelfde als die bij het Waterland-initiatief: ha, er zijn opnieuw mensen die de goede kant op willen duwen. Net als bij Waterland ben ik niet direct geinteresseerd in wie erachter zitten, maar wel in wat ze zeggen. Maar als ik deze tekst lees, word ik meteen echt ongerust. Het geheel is geformuleerd op een manier waarvan ik hele hoge wenkbrauwen krijg. Dat probeerde ik hier te beargumenteren.
    Wat ben je fel, Claar, vroeg Ceylan. Ja, dat verbaasde me zelf ook wel. Ik denk dat ik fel ben omdat ik zulke initiatieven erg belangrijk vind en teleurgesteld ben omdat deze in mijn ogen zijn doel voorbijschiet.

    Anja, jij vindt dat ik eerst af had moeten wachten en niet direct negatief had moeten reageren op een loei van een advertentie. Okay, daarin verschillen we van mening.
    Maar wat vind je nou inhoudelijk van mijn bezwaren?

  12. Ik heb me niet bezig gehouden met jouw bezwaren tegen de tekst van de advertentie, Claar. Het is geen partijprogramma. Je had al duidelijk laten weten dat je de hele actie niks vond, en detailkritiek op zinnen om dat te staven vond ik niet aan de orde. Ik heb vast ook wel bezwaren tegen deze of gene regel die er in staat. Maar ik begreep wat de bedoeling was: om mensen aan het denken en in de actie te zetten. Daar is met opzet tekst voor gebruikt die niet meteen in de verwachte bekende (linkse) groeven viel, maar die ook enigszins appelleerde aan nationale gevoelens. Ik word persoonlijk niet opgewonden van de Nederlandse leeuw. Ik ben allesbehalve een nationalist. Als ze het mij hadden gevraagd had die leeuw niet gehoeven. Maar ik begreep wel dat als je in principe een grote groep wilt bereiken en niet alleen de mensen die je al hebt, je dat misschien niet moet doen op een manier die bij mij honderd procent in de politieke smaak valt. Vandaar. Dat ik me er verder niet mee bezig heb gehouden wat je op elke regel had aan te merken. Je had er ook doorheen en voorbij kunnen kijken naar de bedoeling van de actie.

  13. Ik vind het feit dat de actie óók appeleert aan mensen die pal voor de leeuw staan juist een verademing. Anders (s)preken we weer alleen de bekende linkse kerk, met wat goede doelen en NGO’s, aan. Er zijn een hoop mensen die bij de schijn van die ‘kerk’ en die hoek al afhaken. Misschien worden ze nu ook betrokken. Lijkt me prima

    Ja, sceptisch was ik ook, maar wat is het toch raar dat ‘activisten’ altijd weten hoe het precies moet en zaken die niet in het straatje passen – meteen – verwerpen. Heel intolerant eigenlijk. (Ik wil hiermee niet iemand specifiek aanspreken hoor! Ik constateer alleen dat we ons diep moeten schamen als we als wereldverbeteraars (uit welke hoek dan ook) elkaar blijven bemoederen en beleren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *