Vrouwen tegen besnijdenis

Aanbevolen:

Lokale actie tegen globaal probleem.
Vluchtelingenvrouwen nemen het voortouw tegen vrouwenbesnijdenis.

Bijeenkomst op 14 mei, Amsterdam

Om nationaal en internationaal aandacht te vragen voor vrouwenbesnijdenis heeft VON samenwerking gezocht met haar regionale platformen en diverse organisaties en betrokken individuen. VON wil samen met Federatie Somalische Associatie Nederland (FSAN), Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond (SVOR) en African Sky op lokaal en regionaal niveau de strijd met vrouwenbesnijdenis aangaan.

Vrouwenbesnijdenis is een ingreep die schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van meisjes en vrouwen, zowel lichamelijk als psychisch. De gevolgen zijn groot; aantasting van het gevoel van eigenwaarde, een gebrekkige of pijnlijke seksuele beleving, een verhoogde kans op onvruchtbaarheid en mogelijke levensbedreigende complicaties.

Globaal probleem
Vrouwenbesnijdenis is niet alleen een probleem in Afrika of van ontwikkelingslanden. Door migratiestromen komt vrouwenbesnijdenis in alle delen van de wereld voor en dus ook in Nederland. Vrouwenbesnijdenis is daarom een globaal probleem en kan niet langer genegeerd worden en vereist actie op globaal, maar ook op lokaal niveau.

Lokale actie
Binnen bepaalde gemeenschappen in Nederland komt vrouwenbesnijdenis voor. Onderzoek wijst uit dat er jaarlijks ten minste 50 meisjes die in Nederland wonen besneden worden. Lokale actie is nodig om vrouwenbesnijdenis in alle regio’s in Nederland een halt toe te roepen. In dit kader organiseren wij:

Forumdiscussie over de driedimensionale aspecten van vrouwenbesnijdenis
14 mei 2005 Amsterdam

Drie vrouwen van verschillende nationaliteiten gaan met elkaar in discussie over wat vrouwenbesnijdenis is, waarom het gebeurt, waar het voorkomt en wat gedaan kan worden om vrouwenbesnijdenis te voorkomen. Luister en discussieer mee!

Programma

14 00 Ontvangst met koffie en thee

14 15 Welkom en introductie

14 30 Forumdiscussie o.l.v. Sciukri Veerman met Elizabeth Bereket ( antropoloog ), Shamsa Said (Jurist ) en Hiriti Asghedom ( wijkverpleegdkundige )

15 15 Pauze

15 30 Discussie met publiek

16 30 Afsluiting en Receptie ( Eritreaans eten )

Locatie:

Stichting Akantes
Hennie de Swaanzaal
Nieuwe Herengracht 95
Amsterdam

Toegang gratis

Kijk voor meer informatie over regionale bijeenkomsten op de agenda van onze website:

www.stopgeweldtegenvrouwen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *