Komkommer

Nog twee volle dagen Den Haag en dan breekt het zomerreces aan. Dat wil zeggen, dan ga ik eerst naar Gaza want het ziet er op dit moment naar uit dat de grens weer open is en dat we er in kunnen, al weet je nooit wat er tussen nu en straks nog gebeurt.

Zoals gewoonlijk zal ik proberen om dagelijks een verslagje te sturen, als in Gaza de god van de electriciteit tenminste meewerkt. Meestal heb ik niet meer dan één keer per dag de gelegenheid om commentaren door te sluizen.

Dan is het zomer en is er weinig nieuws. Ik ga wel door met mijn weblog, maar het karakter verandert. Weinig actualiteit en bijeenkomsten. Mischien wat meer luchtigs, foto’s, poezen, boeken. Voor degenen die ondanks warmte af en toe willen blijven doordenken heb ik nog wel het een en ander liggen dat nog tijd en aandacht behoeft, ook heb ik nog wat afleveringen van “angst voor de migrant” en “islam voor beginners” in voorbereiding. Ceylan en ik gaan aan ons boek over moslima’s in Nederland werken, ik heb daar veel zin in. De interviews zijn rond, nu nog de tekst van het boek zelf.
Vakantie dat is als je rustig kunt werken.

Ik bestier dit weblog nu anderhalf jaar. Ik weet ondertussen wat je er wel en wat niet mee kunt. Het is leuker en zinniger dan ik had gedacht. Vaak hoor ik achter de schermen van mensen die het waarderen, die het een plek vinden om af en toe langs te komen om zich op de hoogte te stellen van bijeenkomsten, ontwikkelingen die je in de gewone pers niet vaak vindt. Ook wordt het gewaardeerd door de mensen die hier af en toe iets kwijt kunnen wat je niet snel in een krant geplaatst zult krijgen. Het is langzamerhand een leuke, diverse groep mensen geworden die wat met dit weblog heeft. Dat houdt bij mij het plezier er in.

De andere kant is dat ik ook met vallen en opstaan heb moeten leren wat je allemaal moet doen om er voor te zorgen dat dit weblog niet ondergeklad wordt met troep, zoals er ook mensen zijn die geen muur langs kunnen zonder daar hun naam op te zetten. Ik denk dat ik daar meer last van heb dan vele andere weblogs omdat ik me veel bezighoudt met controversiële onderwerpen. Zeg migrant of moslim, en de beer is los.
Een vaste hoeveelheid commentaar komt van de luitjes die zich verzamelen rondom een paar sites die zich vooral tot doel stellen om die vreselijke multiculti’s, moslimknuffelaars en linkse kerk eens stevig onderuit te halen, met veel aanvallen op Mak, Cohen, Benzakour, of de andere pet-hate van de maand, naar de moslims in het algemeen en naar mij als befaamd en overtuigd moslimknuffelaar in het bijzonder. Nu krijgen mensen die me voor antisemiet of NSBer uitmaken echt geen tweede kans meer op dit weblog. Ook zie ik niet waarom ik als gratis reclamezuil zou moeten dienen voor die websites, ook niet als het geschetter censuur! meteen weer uitbarst. Dus die komen er niet op.

Een ander verschijnsel was dat van een instantie die opereerde met vele gefingeerde inzenders met valse namen, soms Marokkaanse of Arabische namen (soms verkeerd gespeld) die eerst heel onschuldig begonnen, om dan langzamerhand de toon op te voeren en dan uit te komen bij pogingen om zogenaamde ‘orthodoxe’ moslims in diskrediet te brengen. Vervolgens werden de moslims die hier regelmatig reageren, en waar de email bekend van was nogal ‘gestalkt’. De instantie is niet flink genoeg geweest om te zeggen wie daar achter zit, ik heb zo mijn vermoeden. Ook die komen er het moment dat ik het merk niet meer op. De vaste lezers van het weblog zullen hier niet veel van gemerkt hebben, behalve dat soms een druktemaker tamelijk abrupt ook weer verdween.

Ondertussen ben ik tamelijk geroutineerd geworden in het scheiden van kaf en koren en kost me dat weinig tijd en hoofdbrekens meer. Mocht ik overijverig iemand er af hebben geknikkerd die niet hoort bij de luitjes van de sites zie hierboven, dan hierbij mijn excuses. Het helpt natuurlijk wel als je je woorden iets zorgvuldiger te kiest.

7 gedachten over “Komkommer

 1. Beste mevrouw Meulenbelt,

  Omdat ik het zinnetje: Wat kan ík daar nou aan doen? niet meer kan horen wil ik iedereen via mijn weblog oproepen om zijn/haar stem te laten horen in het kader van de actie ‘Armoede de wereld uit!’ Om niet op je luie reet te blijven zitten verkondigen dat het toch allemaal niet uitmaakt, maar om kabaal te maken, de wereld wit te kleuren en te laten zien en horen dat je het ánders wil, dat je het niet meer pikt. Live8 was mooi, maar het is nog niet genoeg. Het is nú de tijd om op te staan. Ík wil in ieder geval iets dóen. Wilt u me helpen door mijn actie op uw website te vermelden?

  hartelijke groet,
  Astrid Ottes

 2. Als ik je opzet goed vind Astrid. Ik laat mijn weblog graag gebruiken voor goede zaken, maar kan er niet aan beginnen om alle acties er op te zetten. Laat dus maar horen.

 3. Enige persoonlijke zomer(-vakantie) overpeinzingen.

  Ik vroeg me het afgelopen halfjaar -zo lang bezoek ik dit weblog ongeveer- al herhaaldelijk af of je nog wel vrije tijd over hebt Anja…!!

  Overdag, ’s avonds en in het weekend; altijd lijk je bezig te zijn ‘voor-de-goede-zaak’.

  Ik moet bekennen dat ik dat -gedeeltelijk wegens ziekte- niet op zou kunnen brengen. Wat dat betreft ben je een mens die uit een totaal andere wereld lijkt te komen dan ik.

  Hetzelfde denkt ik geregeld als ik Agnes, Christa, Harrie of ‘onze’ Jan weer eens op tv zie of op de radio hoor. Hoe rooien ze dat toch altijd met hun privéleven en kan er überhaupt nog sprake zijn van dat laatste is dan steeds weer de vraag die ik mezelf stel.

  Het lijkt me trouwens dat bovengenoemde -én níet genoemde- SP’ers véél meer tijd in ‘de politiek’ steken dan -pakweg- de gemiddelde PvdA’er, VVD’er of de CDA’er…

  Deze laatsten, die ‘beroepspolitici’, gun ik die lange vakantie amper. Jou en alle anderen van de SP gun ik de tijdelijke vrijheid destemeer.

  Ik wens je -buiten veel plezier- vooral ook veel ontspanning toe opdat we straks in september, ieder op z’n eigen wijze, weer vol frisse moed aan de slag kunnen gaan!

 4. Hoi Anja, bij deze een fijne vakantie. Ook al rageer ik niet zoveel op dit weblog, behalve als het om Pal/isr. gaat, omdat ik denk dat ik daar iets van af weet, en mijn emoties bij heb, Maar ik kijk iedere dag wel een paar keer op je weblog, het is een rustpuntje voor mij, maar ook een plek waar ik op de hoogte blijft van het reilen en zeilen in Nederland. b.v. alle reacties op het intervieuw van Ayaan bij netwerk. Ik had dit niet gezien, maar dankzij dit log even snel via internet gekeken. En zo zijn er meer dingen. rust lekker uit. daaaaaaaaaag en ook de groeten aan alle andere vaste klanten zoals fien en vele anderen. leuk om jullie reacties te lezen, jullie zijn een beetje goede bekenden voor me geworden.

 5. Paul Jan schrijft Het lijkt me trouwens dat bovengenoemde -én níet genoemde- SP’ers véél meer tijd in ‘de politiek’ steken dan -pakweg- de gemiddelde PvdA’er, VVD’er of de CDA’er…

  Je hebt helemaal gelijk Paul Jan. Het lijkt je.

  En of de SP-ers die je noemt blij moeten zijn met je waarneming dat ze geen beroepspolitici zijn, vraag ik me als niet SP-er (en gemiddeld politicus) af.

  Voor Anja: een compliment voor het voorbije jaar. Voor het vele werk voor en achter het beeldscherm dat zo’n weblog naast een beroepspraktijk als politicus met zich meebrengt en voor je niet aflatende inzet ook de andere kant van het verhaal te belichten. Ik blijf het graag volgen, dus kom heel terug uit Gaza. Goede reis!

 6. Ik reageer hier niet omdat ik politici blij wil maken Claar noch om PvdA’ers, CDA’ers of VVD’ers een hart onder de riem te steken.

  Soms heb ik die behoefte inderdaad en meld ik dat aan hen persoonlijk. Dat was hier niet het geval!

 7. @ Claar (5):

  Paul Jan Petersen heeft het over de GEMIDDELDE PvdA-er, VVD-er of CDA-er….Dus voel je niet te zeer persoonlijk aangesproken. 🙂

  Verder is maar een minderheid van de vele actieve SP-ers beroepspoliticus. Ook daarin (“-én niet genoemde- SP-ers…”)heeft Paul Jan dus gelijk….. 🙂

Reacties zijn gesloten.