Kinderen in de gevangenis

Dit is het verhaal van Marijke Kruyt. Ze is een van de oprichters van stichting Talliq, die het op gaat nemen voor Palestijnse kinderen in Israelische gevangenissen. Ik ben gevraagd voor het comitee van aanbeveling en heb ja gezegd. Hier volgt het verhaal van Marijke, dan de aankondiging voor de oprichtingsbijeenkomst in oktober. De website is nog niet af, dit is een vooraankondiging.

Op 20 november 2004 zag ik een reportage van Twee Vandaag over Palestijnse Kinderen in Israëlische gevangenissen. De door DCI/PS gemaakte film ‘Stolen Youth’ werd hierin vertoond. Vooral de scène met de moeder die haar gevangen zoon al maanden heel erg had gemist en hem nu niet mocht aanraken, greep me erg aan. Ik heb met haar mee gehuild en besloten dat ik hier iets aan wilde doen. Dat was voor mij de aanleiding om deze website te maken en Stichting TALLIQ op te richten.
Bekijk deze video zelf!

Wie ben ik?
Mijn naam is Marijke Kruyt. Eind 60-er jaren ben ik opgeleid als bioloog aan de universiteit van Leiden. Daarna heb ik 15 jaar gewerkt als gemeentelijk medewerkster natuur- en milieu-educatie in Woerden en Breukelen. In die tijd heb ik ook twee fantastische kinderen grootgebracht, die nu volwassen zijn en uitgevlogen. Vervolgens ben ik reisleider geworden bij SNP en als ik thuis was, werkte ik in de ontwikkelingssamenwerking bij Vriendschapsband Utrecht – León (Nicaragua). Sinds november ’03 heb ik geen werk meer en ben ik Spaanse taal en cultuur gaan studeren aan de universiteit van Utrecht. In mijn vrije tijd ben ik het liefst buiten. Van jongs af aan ben ik geboeid door het kijken naar vogels. Ook wandel, fiets of kano ik graag. Regelmatig bezoeken mijn vriend en ik jazzconcerten en filmhuisfilms.

De Nederlandse politiek volg ik met stijgende verbazing. Het beleid van deze regering vind ik ronduit asociaal: de zwakkeren in de samenleving worden de dupe en de grootverdieners worden in het geheel niet aangepakt. Asielzoekers lang in onzekerheid laten en na jaren alsnog wegsturen vind ik mensonterend. Geef mensen die langer dan vier jaar in Nederland zijn een generaal pardon!

Persoonlijke mening
In juni 1967 vond de zesdaagse oorlog tussen Israël en enkele Arabische landen plaats. Ik stond toen achter Israël. Vooral de teruggave van de Sinai in ruil voor vrede met Egypte juichte ik toe. Van de problemen van het Palestijnse volk wist ik echter niets af. Door de berichtgeving over de Palestijnse situatie veranderde in de loop der jaren mijn standpunt. Vooral toen er tijdens de eerste intifada stenengooiende Palestijnse kinderen werden doodgeschoten, verdween mijn sympathie voor Israël helemaal. Steeds bleef ik hoopvol gestemd naar alle vredesprocessen kijken, maar iedere keer ging het weer mis. En nu is er dan de schandalige bouw van de illegale muur, die leidt tot de vernietiging van eeuwenoude olijfboomgaarden, annexeren van land, afsnijden van watertoevoer en ontnemen van werk en toekomst aan een groot deel van de Palestijnen. Veel Palestijnse kinderen kunnen hierdoor niet meer naar school en de ondervoeding van kinderen neemt toe. Dat hieruit frustratie en agressie voortkomt kan ik heel goed begrijpen, maar ik sta niet achter Palestijnse zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers. Ze doen de Palestijnse zaak geen goed, mede omdat de Israëlische regering hierin iedere keer weer aanleiding ziet tot onevenredig zware tegenaanvallen op onschuldige Palestijnse burgers.

De geschiedenis vanaf het ontstaan van de staat Israël staat kort en helder beschreven in de mooie brochure van ICCO: De Palestijnen en Israël – Het uitblijven van een rechtvaardige vrede. Beide kanten van het conflict worden hierin belicht.

Op 20 nov. 2004 hebben we een stichting opgericht: Stichting TALLIQ. Kijk als u wilt voor meer info op de website: www.talliq.nl. En over mijzelf meer op http://www.talliq.nl/Wie%20ben%20ik.html. Mijn medebestuursleden zijn Lilian Peters en Suhail Hamad.

Op 9 oktober organiseren we het oprichtingsfeest van Stichting TALLIQ. We willen op die dag ook de website officieel openen in drie talen (daar werken we nu nog hard aan). De bijeenkomst vindt plaats in de Kargadoor – Oude gracht 36 in Utrecht. We gaan ook de reportage van Twee Vandaag vertonen. Onze folders en posters (als ze klaar zijn) lanceren enz.

Stichting TALLIQ
G.van Walenborchstraat 52
3515 BV Utrecht
030-2719149
06-40710296
info@talliq.nlsrael worden kinderen zitten kin

5 gedachten over “Kinderen in de gevangenis

 1. Wat een geweldig initiatief. En hard nodig om hier meer aandacht aan te geven. Zelf ben ik regelmatig op bezoek geweest bij jongeren van de westbank in de Damon gevangenis bij haifa. En ik kan je vertellen, de situatie in de israelsiche gevangenissen is mensonterend. En daar zitten inderdaad kinderen tussen.
  Ik heb hier een link die verwijst naar een artikel geschreven door Jonathan Cook, het is het verhaal van mijn vriendin Diana, wiens nu 19 jarige zoon 4 jaar geleden ook gearresteerd is.Hij heeft 9 jaar gekregen. Dit gaat over een palestijnse familie binnen israel.
  http://www.jkcook.net/Articles2/0169.htm
  Ik ga kijken of ik ook iets kan betekenen voor de stichting Talliq

 2. Prima om dit te starten, heb helaas de uitzending niet gezien, wel heb ik het gelijknamige boek van catherina Cook gelezen, erg indrukwekkend. Er mag m.i. inderdaad meer aandacht komen voor deze mensonterende situatie.
  ik ga kijken of ik er de 9e bij kan zijn

 3. Trees, Eelco en Olav, dank voor jullie positieve reacties en dank voor de link. Je kunt de uitzending van Twee Vandaag nog zien via een link op onze website. Talliq is arabisch en betekent ‘vrijgelaten’.
  Stuur mij via de website een mailtje dan stuur ik je een uitnodiging voor 9 oktober.
  Hartelijke groeten,
  Marijke Kruyt
  http://www.talliq.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *