Bram de Swaan

Ingezonden door Thea Kuijper. Dank.

Vooraankondiging
29 september 2005

FORUM-Jaarlezing , in samenwerking met de WRR
Uitgesproken door Prof. dr. Abram de Swaan, universiteitshoogleraar Sociale Wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, organiseert haar eerste Jaarlezing in samenwerking met de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Abram de Swaan heeft voor zijn lezing het volgende thema
gekozen:

Door de verbeterde onderwijskansen en het verhoogde opleidingsniveau van moslimvrouwen komt het traditionele islamitische wereldbeeld onder druk te staan en komt een ingrijpend cultureel veranderingsproces op gang.

De FORUM-Jaarlezing 2005 wordt gehouden op donderdag 29 september tussen 13.30 en 16.30 uur in het Kurhaus, Scheveningen.

Datum
Donderdag 29 september 2005
13.30 – 16.30 uur

Locatie
Kurhaus
Scheveningen

Aanmelding
Als u belangstelling heeft voor de lezing kunt u zich tot 16 september opgeven bij Judy Sijlbing via email: j.sijlbing@forum.nl
tel.: 030 297 42 20

Vermeld daarin uw naam, uw eventuele organisatie en uw adresgegevens. U krijgt dan te zijner tijd het definitieve programma gemaild of toegestuurd.

6 gedachten over “Bram de Swaan

  1. Ik ben zeer nieuwsgierig welke linken De Swaan legt tussen de verbeterde onderwijskansen van moslimvrouwen en daardoor (?) het onder druk komen te staan van het islamitisch wereldbeeld (?) en het op gang komen van een ingrijpend (!) cultureel veranderingsproces… En dat allemaal in samenwerking met de WRR. Ben benieuwd.

  2. Ik ben niet meteen enthousiast, Thea. Als je het islamitische er even af haalt, dan staat er gewoon dat er een cultureel veranderingsproces op gang komt waar vrouwen meer opleiding krijgen. Dat gebeurt en gebeurde overal en dat is nogal wiedus.
    En als we naar de islamitische wereld kijken, ja, dat vrouwen zelf de koran kunnen lezen en de patriarchale machthebbers met hun eigen bronnen om de oren kunnen slaan, daar staat onder andere dit weblog vol mee, want dat gebeurt inderdaad. Waarom moet de Swaan ons dat gaan vertellen en waarom dan niet een van die buitengewoon interessante vrouwen uitgenodigd?
    Nu ben ik niet zo’n Swaaniaan sinds ik hem lang geleden nogal pompeus in debat heb gezien met hoe heet ie ook weer, naam komt wel terug, over wat zo mooi schaduwarbeid werd genoemd. Dat was op het Paleis op de Dam waar eens per jaar door de koningin een discussiebijeenkomst voor het volk werd georganiseerd en ik mocht er bij zijn als volk. Schaduwarbeid, dat was gewoon een mooi woord voor de onzichtbare huishoudelijke arbeid van vrouwen. Stonden daar die twee mannen die er niet uit zagen alsof ze vaak met een emmer sop rondsjouwden of wisten hoe je een raam zeemt toch ingewikkeld te doen over wat vrouwen dagelijks deden. Sindsdien ben ik niet zo op hem. Maar vooruit, voordeel van de twijfel, wie weet.

  3. Anja, dat is goed nieuws:
    “ja, dat vrouwen zelf de koran kunnen lezen en de patriarchale machthebbers met hun eigen bronnen om de oren kunnen slaan, daar staat onder andere dit weblog vol mee”

    Graag een voorbeeld, ik kan het zo gauw niet vinden namelijk!

  4. Anja, als volkse vrouw moet je niet zo bevooroordeeld zijn. Wist je niet dat soppende mannen, als zij ’s avonds uitgaan, iets veel mooiers plegen aan te trekken dan hun huishoudkloffies, evenals soppende vrouwen dat doen? En kon je echt wel aan hun handen zien, dat ze vaker de pen of het toetsenbord hanteerden dat de zeem? 🙂

  5. Hallo Anja en geestverwanten,
    (alweer langgeleden dat ik iets in jouw bundel de Eerste Sekse schreef over mannelijkheid en etniciteit)
    Ik heb met stevige ironie de volgende tegen-stelling aangeboden aan Forum om te verdedigen tijdens de jaarlezing gisteren.
    Ik heb geen reactie gekregen.
    Abrahams stelling
    “Door de verbeterde onderwijskansen en het verhoogde opleidingsniveau van moslimvrouwen komt het traditionele islamitische wereldbeeld onder druk te staan en komt een ingrijpend cultureel veranderingsproces op gang.”
    Mijn tegenstelling
    “Wanneer allochtone mannen niet meer en effectiever ondersteund worden in hun zoektocht naar gelijkwaardigheid t.o.v. hun partners zal de emancipatie van allochtone vrouwen grote vertraging oplopen. En neemt het aantal onnodige drama’s in hun huwelijken sterk toe. Met pijnlijke gevolgen voor hun kinderen.”
    groet Dirck van Bekkum antropoloog en procesbegeleider volwassenwording jonge mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *