Onderweg

Lees in een boek van Koos van Zomeren, dat geheel bestaat uit losse zinnen en korte citaten:

Beschaving. Ik heb nooit de pijn van een varken gevoeld, nooit de pijn van een snoek aan de haak of van een kievietskuiken in de cyclomaaier. Maar ik heb ook nooit de pijn van een Armenier of de pijn van een vrouw gevoeld en toch denk ik dat al die vormen van pijn bestaan. Misschien is dit wel het begin van alle beschaving: de erkenning van andersmans pijn.

Ik ga de taxi bellen. Als alles goed is kan ik morgenochtend op het kantoor in Gaza de berichten verwerken en een berichtje schrijven, insha’Allah.

3 gedachten over “Onderweg

  1. Dat gevoel had ik deze week met een intense hartsvriendin waar ik tot in de kaken pijn voel met lachen. Haar vriend, waar ze al 23 jaar mee samen woont, kreeg zijn zoon eindelijk na 15 jaar weer te zien. Ja ook dat zijn gevolgen van vrouwen geweest met baas in eigen buik en vrouwen die dat wel heel letterlijk namen. Maar goed groot feest dus en een discussie over het gevoel van kinderen krijgen. Zij heeft zelf geen kinderen en dat gevoel nooit gehad ze te willen hebben in deze wereld. Ik had die gevoelens op mijn 25 ste zo sterk dat niks belangrijker was dan dat. Een groot gevoelsleven verschil dus. Uiteindelijk hebben we onze vriendschap verbreed door uit te spreken……..ik zou nooit kunnen voelen wat jij voelt maar we hebben nu wel ontdekt dat luisteren en respecteren van wat je zegt ook bij onze vriendsachap gaat horen.

  2. laten we als we vlees eten allemaal even stil staan bij het leven wat het dier geleefd.
    Ik hoop dat daar veel biologisch vlees tussen zit.
    De manier waarop in nederland met beesten wordt omgegaan is vaak godgeklaagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *