Groet uit Gaza

Geen moeilijkheden op Ben Goerion, geen moeilijkheden bij Erez, ten minste, niet voor ons. De weg tussen Tel Aviv en Gaza vind ik altijd saai. Maar Leo is mee, die behoorlijk wat weet van de geschiedenis, en zijn scherpe oog ziet onderweg voortdurend de sporen van de verdwenen Arabische dorpen, kijk maar, een kleine ruine, een koepeltje dat boven dorre struiken uitsteekt, en vooral, de hagen cactussen die toen gebruikt werden als afscheiding. Na 1948, toen de staat Israel was gevestigd, werden meteen meer dan vierhonderd dorpen verwoest, om te voorkomen dat de vluchtelingen naar hun huis terug zouden keren. Grote delen van Israel zijn ‘ge-ont-arabiseerd’ – en nog steeds leeg.

Bij Erez was het leeg. Geen enkele Palestijnse arbeider. Een paar Franse mensen van Artsen zonder Grenzen die er uit wilden, wij die er in wilden. Een paar verveelde tieners die onze paspoorten bestempelden en controleerden. Het valt me op dat er in een noodtempo gebouwd wordt net aan de andere kant van de grens, grote gebouwen. Het leger vestigt zich nu net aan de buitenkant in plaats van binnenin.

De grens over. Een andere wereld. Stoffig, lawaaiig, vol, kleurige mensen, grijze huizen, geur van vis bij de zee, van afval, van de kartonnetjes in de auto die naar chemische cocos of rozen ruiken, Arabische popmuziek, habibi habibi, gedeukte toeterende auto’s, ezelskarretjes met hele families er op.

De flat met uitzicht op het vissershaventje. Fatma wacht op ons, met Fida en een nieuwe medewerkster, Maha. Slimme meid. Ze is nog stagiaire. Spreekt vloeiend Engels. Vol kritiek op de Palestijnen, die idioten die precies in de valkuil zijn getrapt en die lege synagoges zijn gaan afbranden voor het oog van de camera’s, precies wat de Israeli’s wilden. Vol kritiek op de Arabieren in het algemeen: het is onze eigen schuld als mensen slecht over ons denken.

Er is vannacht geen luchtaanval meer geweest. Het was erg, zei Fatma. Vooral voor de kinderen. Alle dochters kwamen snachts bibberend bij mij in bed. Ik niet, zegt Fida, de oudste. Overal sneuvelden ruiten van het lawaai, ook op het centrum. Maha kreeg een kapotte ruit op haar hoofd, maar gelukkig hield ze er geen snee aan over. Ze kwam net ’s ochtends langs een school nadat er weer zo’n aanval was geweest, zag hoe alle kinderen huilend naar buiten kwamen, allemaal doodsbang. Dat ze het net deden op de tijden dat de kinderen naar school gingen, dat was opzet.

Naar zee, met Khaled husband, die van Fatma, en Maha, en Khaled boss met zijn twee zoons. Shisha roken. Vind je dat nou lekker, zegt Maha. Waarom willen alle buitenlanders shisha roken? De zee ruist. Khaled wil niet meer praten over de aanvallen, hij wil geloven dat het nu beter gaat, en dat er een doorgang komt tussen Gaza en de Westoever. Wij hopen met hem mee. Aan de horizon de lichtjes van Ashkelon, in Israel. Een paar lichtjes van Israelische marineschepen op zee. Geen lichtjes van de vissersboten. Een paar dagen geleden is er nog op vissers geschoten die hun kostje wilden verdienen en te ver de zee in gingen. Daar willen we het ook niet meer over hebben. Het is nu feest.

Want gelukkig, de kolonisten zijn weg. In de juichstemming in het zuiden dat iedereen weer naar zee kon zijn er acht kinderen verdronken. Nooit leren zwemmen. Geen idee van de zee. En zo blij dat ze er eindelijk in konden. Hadden die kinderen alle bombardementen overleefd, stierven ze aan de vrijheid.

9 gedachten over “Groet uit Gaza

  1. In mijn uiterste poging er iets van te begrijpen (moeilijk hoor) toch een eerste voorzichtige vraag. Wat is Shisha? Volgens google is het een traditionele tabakssoort. Ik weet dat in het westen een waterpijp al gauw geassocieerd word met mariuhana roken. Toen ik met mijn zoon in Egypte was zat hij in een onbewaakt ogenblik met de reisleider en een paar mannen in een theehuis.(grapppig dat het bij ons “koffieshop” is). Ik raakte licht in paniek maar mij werd netjes uitgelegd dat er een appel-essence in de waterpijp zat wat niets met drugs te maken had. De vorm was alleen anders dan een sigaret of sigaar. In Nederland had mijn ex in een rechtszaak inzake voogdij (zoon wilde weer bij mij wonen tot grote ergenis van hem) een foto aan de rechter gegeven van Egypte en een waterpijp dat ik mijn zoon aan de drugs hielp. Tot mijn stomme verbazing ging de rechter er ook nog op in terwijl het een toeristisch kiekje was.
    Kortom klopt het dat Shisha een tabaksoort is die via een waterpijp gerookt word of speelt drugs ook een rol in deze materie?

  2. Shisha is een ander woord voor waterpijp. Daar rook je een soort tabak in die van geprepareerde appelschillen is gemaakt. Niks niets met drugs dus.

  3. Hoi Anja en Leo,

    hoop dat het jullie goed gaat. Volg jullie op de achtergrond (helaas). Als ik je verhalen lees verlang ik er weer erg naar om er ook te zijn. Zoals ik van Joes begreep volgende maand waarschijnlijk.
    Vond nog een artikel over psychologische oorlogvoering:

    http://electronicintifada.net/v2/article4220.shtml

    doe een ieder de hartelijke groeten

  4. Lieve Anja en beste Leo,
    Omdat ik even helemaal uit de lucht was – nieuwe computer geïnstalleerd en overstap op ADSL, wat niet vlekkeloos verliep -kan ik nu pas reageren. Wat geweldig om alweer in Gaza te kunnen zijn Anja, juist nu in de zo veranderde situatie. Ons buurtwinkeltje ziet er “gelukkig” nog wel hetzelfde uit!
    Als ik het goed begrijp zijn jullie alweer op de terugweg naar Holland. Ben benieuwd naar jullie ervaringen,
    liefs, Alexandra.

  5. Ha Alexandra, we hebben aan je gedacht hoor! je moet de groeten hebben van de teams. Ze willen je graag terug. En wij gaan spoedig weer plannen maken. Liefs van Anja

  6. is het lekker?
    een jongen wil de hele tijd met mij shisha gaan roken enzo, maar ik weet niet of ik het wil, en of ik het lekker vind …
    is het lekker of moet je meteen hoesten enzo / ?

    Groetjes

  7. Ik vind shisha lekker, maar het is net met sigaretten, als je niet gewend bent om over je longen te roken kun je er van gaan hoesten, en het is net als met sigaretten niet gezond. Dus als je het wilt proberen, neem eens een trekje, maar laat je vooral niks opdringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *