Nog eens Armstrong

Interview met Karen Armstrong in de zaterdag NRC (vorige week). Ze verzet zich erg tegen de huidige westerse neiging om alle problemen met terrorisme of migranten terug te brengen tot godsdienst. En wat moeilijk, ook in het interview zelf, om dat standpunt door te laten dringen. Het is ook zo simpel om te kunnen zeggen: dat is nu eenmaal de islam. Armstrong maakt een geestige vergelijking: natuurlijk kan godsdienst misbruikt worden. Het is net als met seks, Dat gaat over voortplanting, tederheid, liefde, maar seks kan ook op een perverse, wrede manier gebruikt worden, als pornografie, pedofilie, soms met dodelijke gevolgen. Dat betekent dat we niet seks moeten vrezen maar het misbruik ervan. “Je hebt slechte godsdienst, zoals je slechte seks hebt en slechte kunst.”

Is de islam dan niet een gewelddadige godsdienst? En het begin dan, in de zesde eeuw?

Dat is niet waar. Dat is een van de voorbeelden van de gebrekkige kennis over de islam en over godsdiensten in het algemeen. Mohammed leefde inderdaad in een periode van stammenoorlogen, maar uiteindelijk bracht hij vrede in Arabie en koos hij voor geweldloosheid a la Gandhi. Het geweld kwam van politici, mensen die vochten om het moslimrijk uit te breiden. Dat had weinig te maken met godsdienstige overtuiging.

En de kruistochten:

Europa was toen een kolkende massa van geweld. De kruisvaarders waren geen mensen van een geweldloze godsdienst, ze hadden niets aan de bijbelse opdracht om de andere wang toe te keren. Ze waren oorlogszuchtig, ze wilden een agressieve godsdienst en ze kregen het.

Onderdrukking roept slechte godsdienst op. Het is contraproductie. In ons buitenlandse beleid moeten we niet proberen om godsdienst weg te vagen, dan komen ze terug met wapens. In plaats daarvan moeten we stoppen met het steunen van verwerpelijke leiders zoals Mubarak, Sharon, Saddam Hoessein, die onze protege was. We moeten stoppen leiders te ondersteunen die mensen basisrechten onthouden en geen normale oppositie toestaan, zodat alle oppositie de moskee in gaat. We moeten luisteren naar de mensen.

Kijk wat er in Nederland gebeurt. Ik kom hier sinds 1993 en voel de islamofobie groeien. En zie ook de worsteling met je eigen onverdraagzaamheid, want jullie zijn historisch zo liberaal. Wat je zou moeten doen is zeggen, dit is een vrij land, als je je godsdienst wilt beoefenen, doe het dan. Schrijf niet van die nasty dingen over moslims in de pers.

De moeite om compleet te lezen.

Voor nieuwe gasten: lees even de spelregels voor je reageert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *