Dagboek 23 januari 2006

Gisteren te gast op het Nieuwjaarsfeestje van de SP Rotterdam, tevens de aftrap voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Had mijn camera thuis laten liggen, dus helaas geen vrolijke reportage, die anders altijd bij de service van de zaak hoort. Mooie speech van Theo Cornelissen, en ook Krista van Velzen, met een flinke peptalk was goed op dreef.


(Krista en ik, foto Theo)

Ik nam een symbolische checque in ontvangst van de opbrengst van dat mooie boekje, 120% Rotterdammer, waarvan de opbrengst bestemd is voor Stichting Kifaia, en dus voor de gehandicapten in de Gazastrook. Daar zijn ze in Gaza blij mee, niet alleen om het geld dat hard nodig is, maar ook omdat er in dat verre Rotterdam dus mensen zijn die hen niet vergeten, en dat is misschien nog wel belangrijker dan het geld! Een WAOer kwam me nog twee euro brengen, of ik die ook mee wilde nemen op mijn komende reis naar Gaza. Komt in orde.

Tekst van Theo’s speech op zijn weblog. Met foto’s.

Verder geloof je je ogen soms niet. Verdonk gaat nog een stapje verder dan de nieuwe ‘Rotterdam code’, en wil dat mensen op straat alleen nog maar Nederlands spreken. Waar bemoeit ze zich mee? Ik wil om te beginnen al helemaal niet weten waar andere mensen op straat met elkaar over praten, dat gaat me helemaal niet aan. Laat staan dat ik ga luisteren in welke taal ze dat doen. Ja maar, zei Verdonk op een VVD congres over integratie, ze kreeg mailtjes van mensen dat die zich unheimisch voelen op straat als ze mensen buitenlands horen praten. Unheimisch? Verdonk mag wel op haar woorden passen, als ze dat op straat zegt kan ze meteen opgepakt worden door de taalpolitie omdat ze geen Nederlands praat.

En wat moeten de Limburgers en de Friezen nou? Of mag Fries wel omdat dat een minderheid is die bij de wet beschermd wordt? En wat doen we met al die toeristen, krijgen die bij de grens een tijdelijke vergunning die ze aan de politie kunnen tonen als ze het wagen op straat iets tegen elkaar in hun eigen taal te zeggen? En alle Japanse en Amerikaanse expats en diplomaten die geen Nederlands hebben geleerd? Moeten die voortaan maar met een taxi, of mag het in taxi’s ook niet, buitenlands praten? En universiteiten, waar in het Engels les wordt gegeven, ook afschaffen maar? Kunnen we meteen de lessen in buitenlandse talen niet afschaffen? Je brengt mensen maar op ideeen.

In de Volkskrant een reactie van een Arnout Brouwers, die getrouwd is met een Russische vrouw. De ideale Verdonk-allochtoon zou je denken, leerde Nederlands voor ze naar Nederland kwam, voltooide hier haar inburgering met een certificaat. Vond een baan. Maar nu begaat ze een ernstige fout, want ze denkt dat het is toegestaan om hun dochtertje tweetalig op te voeden, het meisje spreekt met haar Russisch, met haar vader Nederlands. Al enige keren werd ze daarop bij de glijbaan door wildvreemde mensen aangesproken die haar maanden Nederlands te praten.

Brouwers:

Het is treurig dit land, met zijn politici, zijn media en zijn vrijgevochten burgers zo te zien afglijden naar groepsdenken. Tref je maatregelen als het gaat om migranten, maar laat het niet ontaarden in provinciaals extremisme.

Remco Campert, anders de mildheid in persoon, is deze keer ongewoon fel. Onder de kop ‘Taalarier’ schrijft hij:

Hoe zou het verdergaan met minister Verdonk, die altijd op ramkoers ligt? Van haar moeten mensen in het land straks op straat allemaal Nederlands spreken. Het moet nog niet, maar ze vindt het een aantrekkelijke gedachte. Van een tunnelvisie kun je niet meer spreken, Rita Verdonk kijkt door een rietje, zich niet bewust van de grote, veeltalige wereld en de rijkdom daarvan om haar heen. Kroegtafelpraat van de ergste soort, grenzend aan racisme.
Of zou mevrouw Verdonk de Friezen op het oog hebben? Dan kunnen we de definitieve afscheiding van de provincie Friesland tegemoet zien.
Misschien heeft ze het gemunt op de expats van het internationale bedrijfsleven. Die klagen steen en been over de Hollandse manieren en dit zal wel het laatste zetje zijn om ze over onze grenzen te laten verdwijnen.
Toeristen zullen voor ze ons land betreden een cursus Nederlands moeten volgen, als ze niet het gevaar willen lopen om in Nederlandse straten op taal gefouilleerd te worden.
Het zijn gevaarlijke gedachten die rondspoken in het brein van deze VVD-minister.

Fractieleider Maxime Verhagen vindt dat ‘haatzaaiers’ in Nederland te makkelijk wegkomen, zijn fractie wil dat de wet wordt aangescherpt. Dit is de idiootste paradox: uit angst dat er mensen zijn die de rechtsstaat aantasten tast je de rechtsstaat zelf maar vast aan. Ik zou wel willen weten of diezelfde aangescherpte wet straks ook gaat gelden voor de haatzaaiers onder de eigen gelederen. Een minister die Nederlanders er toe aanzet als spionnen te fungeren voor alles wat te on-Hollands wordt geacht, bijvoorbeeld. Een Big-brother wereld waarbij de fantasieen van Orwell nog verbleken. Mensen die in de trein zitten te loeren naar alles wat er verdacht uitziet, en bij het zien van een man met een baard aan de handrem gaan hangen. Mensen die hun buren aan gaan geven omdat ze op de trap Turks praten met elkaar: onmiddelijk hun paspoort inleveren en weg met ze. Een minister die heeft gezegd dat moslims een te laag incasseringsvermogen heeft, en Nederlanders daarmee een excuus geeft om hun vooroordelen te ventileren, als de minister alle moslims over een kam scheert en collectief van negatieve eigenschappen beticht, waarom zou een gewone Hollander dat dan niet ook mogen? Mag deze poging om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten met de aangescherpte wet dan ook bestraft worden?

24 gedachten over “Dagboek 23 januari 2006

  1. Dear Amita, I’m afraid you are so right! I do love my own language. I still love my own country but I am beginning to doubt about the so much advertised hospitality of the Dutch. In fact, I know for a fact that there isn’t any. That it has been now’t more than pretending in order to make money! Which is completely in line with the Calvinistic moral of this country. YUCK!

  2. Hola Lydia,
    When you look outside, to all things happening around us, it’s indeed not inspiring to be shearfuul.
    But live is much more then that. So,

    Sluit je ogen, adem diep, – hou die adem even vast en adem rustig uit. Met die uitademing laat alle negativiteit wegvloeien, – en voel de rust, vrede en kracht in jezelf.
    Heus het kan.
    Whith love from
    Amita

  3. Niet groepsdenken, Lydia. 🙂 Dit gaat niet over alle Nederlanders. Het is waar: Verdonk geeft leiding en richting aan een groepsgevoel dat een heel verkeerde kant op gaat. Maar zoals bij elke beweging roept ze ook een tegenbeweging op, en ik hoop heel erg dat die tegenbeweging nu eindelijk eens de doodsklap zal betekenen voor dit kabinet. Deze club kan me niet snel genoeg verwijderd worden. De straten op, de barricades op.

  4. Beste Anja, Ik houd van Krachtige vrouwen die vol met passie jaar in jaar uit tegen de onderdrukking vechten.Deze zichtbaar maken en er iets aan doen om het leven leefbaarder te maken.
    Ik probeer dat ook, sinds ik voorgoed wakker werd. Maar dan in het klein.In mijn gezin,familie,vrienden, omgeving en op het weblog van de volkskrant waar ik sinds enkele maanden mijn woord-beeld-taal- kunst creeer.Vandaag heb ik een krachtige kordate intelligente email van u geplaatst op mijn weblog.Mijn motivatie daarvan is dat ik via deze email(aan een querulant aldaar) een vorm van onderdrukking laat zien/verhelder.Mocht het zo zijn dat u niet van mijn publicatie gediend bent, dan hoor ik dat graag! In iedergeval ga ik u volgen in uw moedige strijd! Met vriendelijke groet, Isis Nedloni

  5. Amita en Anne-Marie, jullie hebben natuurlijk groot gelijk! Maar kijk nu eens naar de stemming bij Standpunt.nl over dit onderwerp: vandaag dus. Schrikbarend hoog percentage mensen dat achter zulke uitspraken aanrent en het er mee eens is… brrr. Overigens, gastvrijheid heb ik geleerd van Engelsen en Turken en Surinamers en Antillianen. Om met volle teugen van te genieten! Een warm bad is het.

  6. @Lydia: Je hebt de Engelsen/Turken/Surinamers/Antilianen ervaren als een warm bad, maar Verdonk wordt eerder uitgekotst (of bespuugd) door multi-cultureel Nederland.

    En misschien is dat de fout die Verdonk maakt.Haar eigen ervaringen zijn niet altijd representatief. Zij leeft persoonlijk in een wereld van persoonsbeveiliging met breedgeschouderde mannen. Niet echt een warm bad.

    Johan

  7. Zou het ook voor iedereen verplicht worden om de oerhollandse gutteraal /g/ goed uit te spreken?

    GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGrrhhh.

  8. Madamme Verdonk was al hard op weg haar geloof-waardigheid te verliezen, maar nú heeft ze toch écht elke grens van betamelijkheid overschreden. Vanaf nu reageer ik op geen elke uitspraak meer van haar. Ik verban haar uit mijn systeem….Ze is een ‘persona non grata’

  9. Weet “Lovely Rita Uitmieter Maid” überhaupt wel waarover ze het heeft? Is ze wel koosjer? Is ze out of her mind? Wat een farce! (Enz., enz.).

    De plannen van de CDA-Tweede Kamerfractie om met draconische, wettelijk verplichtende maatregelen de rechter in feite te passeren bij “aanzetten tot haat”, zijn gevaarlijk en ondermijnen de rechtsstaat. Het gaat hierbij eigenlijk alleen maar om de Islam(ieten), en niet dubieuze figuren als b.v. Geert Wilders. De rechter moet te allen tijde de vrijheid behouden om de aard en de mate van opgelegde straffen en bijkomende maatregelen te bepalen. Zelfs “schuldigverklaring zonder straf” is in het Nederlandse rechtssysteem mogelijk, en soms ook billijk. Dit moet zo blijven: in een rechtsstaat zijn de wetgevende en de rechterlijke macht gescheiden.

  10. Beste mensen,

    Ik zou willen zeggen: Keep on bashing. Dat doe ik ook.

    Verder: Dit schreef ik 4 januari j.l. op m’n weblog:

    Vandaag op ‘nu.nl’: Job Cohen vindt mevrouw Verdonk van een te kleine mate koel verstand en een warmhartigheid blijk geven. Ook zegt hij dat de uitvoering van wetgeving die hij mede heeft vormgegeven op een zijns inziens onmenselijke wijze wordt gedaan.

    Het geeft overigens te denken dat mevrouw Verdonk bij de aanhang van heer Geert Wilders populairder is dan bij de aanhang van de VVD. Dus dames en heren van de VVD: Maak deze dame lijsttrekker bij de volgende 2e kamer verkiezingen … dat gaat stemmen schelen …

    Wat vind ik overigens zelf? Wel, ik gun een ieder een goede baan, dus ook mevrouw Verdonk. Daarom doe ik het volgende voorstel:

    Verzamel het grootst denkbare tuig in de hele wereld dat gevangenissen bevolkt en zet dat in één speciale gevangenis. En daarvan maak je dan mevrouw Verdonk directeur. Absoluut ‘second to none’! Er is geen betere!

    En Job Cohen die een tikje uitdeelde … dat heeft uiteraard mijn instemming.

    Mazzel & broge, Evert

  11. Ik zit in het lezerspanel van Het Dagblad van het Noorden en deze keer moet het panel reageren (in 100 woorden) op het Nederlands spreken op straat, wat Verdonk voorstelt.

    Ik persoonlijk vind het echt te gek voor woorden en wilde daar dus ook niet serieus op reageren.Vandaar,dat ik onderstaand stukje geschreven heb.

    Nou, Aagtje Knevelbaard (mijn moeder), maak je borst maar nat. In Friesland, waar je al vele jaren woont, zal heel wat gaan veranderen.Maar denk niet, dat jij de dans kan ontspringen. VERDONK WATCHES YOU!!! Jij, als rasechte Muntendammer(Groninger)knauwt nog steeds te veel en wat denk je van “een plastic puutje”?

    Dus, dat wordt naar de inburgeringcursus.Zoals het een democratie betaamt, moet dan ook iedere Nederlandse burger integreren.Mama aan alle slechte dingen zitten ook goede kanten.Leer van de allochtone cursisten verschillende talen en als Verdonk besluit je uiteindelijk toch uit te zetten, kun je naar elk willekeurig land.

  12. Hoe krijgt ze het verzonnen! In een gezelschap van mensen met verschillende nationaliteiten spreek je natuurlijk een taal die iedereen machtig is. Dat hoeft niet perse nederlands te zijn, als iedereen maar aan het gesprek kan deelnemen. Wanneer ik met mijn Franse cheri (excusez le mot) in Rotterdam een gesprek voer, hoeven voorbijgangers en mensen aan het tafeltje naast ons dat niet te verstaan. Zij nemen immer niet deel aan ons gesprek.

    Ik las in de krant dat Nederlanders zich “unheimisch” voelen als er om hen heen andere talen worden gesproken. Los van de vraag of dat inderdaad zo is, lijkt de enige oplossing het uitbannen van andere talen uit de openbare ruimte. Typische symptoombestrijding.

    Laten we eerst eens kijken wat we aan de kant van de zich unheimisch (lekker Nederlands woord ook!)voelende Nederlanders kunnen doen. Laat ze die griezelige buitenlanders eens gewoon ontmoeten.

    Dit ballonnetje is natuurlijk volstrekt niet haalbaar. Wat moeten de bussen met toeristen dan, wanneer ze Pasen in Nederland komen doorbrengen? Hoe zit het dan met de Engelstaligen die in Nederland komen werken? Amerikanen en Nieuw-Zeelanders mogen niet eens deelnemen aan de inburgeringslessen. Of mogen Europese talen wel gehoord worden op de Coolsingel?

  13. Nederlands is een mooie taal, zeker wanneer het foutloos gespeld wordt.
    Mevrouw Verdonk wil niemand verplichten Nederlands te spreken, zoals minister Donner heeft gezegd valt dat niet te handhaven, ze heeft alleen gezegd dat het prettig zou zijn. Ze roept dus op om door het slechten van de taalnarrières segregatie tegen te gaan. Wanneer we met zijn allen besluiten dat Engels daarvoor beter geschikt is, zou zij het daarmee niet bij voorbaat oneens zijn.
    Kortom: niet demoniseren, zonder haat elkaar tegenmoet treden en snijpunten in de opvattingen nastreven. Eerst een stropop maken van iemand en die dan in brand steken is een uiting van irrationele haatgevoelens die maar tot demonisering leiden en de onrust in de maaschappij versterken.
    Dank U voor Uw gewaardeerde aandacht,

    Jan-Willem

  14. Geachte mevrouw Meulenbelt,
    Uw publiceert een aantal meningen over de minister Verdonk die gericht zijn op het zaaien van haat. Foute types gaan hiervan over de rooie. U moet hiertegen optreden of in ieder geval afstand nemen. Sta niet toe dat de feiten over Mevrouw Verdonk verdraaid worden. Zij is ook uw minister, leg haar geen woorden/opvattingen in de mond die niet de hare zijn. Zij wil slechts segregatie tegengaan. Wat kan daar fout aan zijn? Stop de demonisering! Bewaar Uw haatcampagnes voor Palestina!

  15. Nederlands is een mooie taal, zeker wanneer het foutloos gespeld wordt.
    Mevrouw Verdonk wil niemand verplichten Nederlands te spreken, zoals minister Donner heeft gezegd valt dat niet te handhaven, ze heeft alleen gezegd dat het prettig zou zijn. Ze roept dus op om door het slechten van de taalnarrières segregatie tegen te gaan. Wanneer we met zijn allen besluiten dat Engels daarvoor beter geschikt is, zou zij het daarmee niet bij voorbaat oneens zijn.
    Kortom: niet demoniseren, zonder haat elkaar tegenmoet treden en snijpunten in de opvattingen nastreven. Eerst een stropop maken van iemand en die dan in brand steken is een uiting van irrationele haatgevoelens die maar tot demonisering leiden en de onrust in de maaschappij versterken.
    Dank U voor Uw gewaardeerde aandacht,

    Jerome (in het buitenland geboren)

  16. Mevrouw Verdonk heeft een punt, waar ze zegt dat mensen zich ‘unheimisch’voelen wanneer anderen in hun aanwezigheid een taal spreken die ze zelf niet verstaan. Maar dat is dus de angst van de toehoorder, van mij. Die moet ik dan maar bevechten op mijzelf. Niet buiten mijzelf leggen en bevechten op de ander.
    Het kan ook plezier opleveren, overigens, het spreken inverschillende talen: ooit zaten mijn neef en ik op een terrasje in Krakau te wauwelen met elkaar. Naast ons twee Poolse dames die zich hardop begonnen af te vragen welke taal wij spraken, was het Duits ( ‘nee jo, Duits dat ken ik toch?”), iets Belgisch misschien. Vervolgens begonnen ze over òns. Welke relatie we hadden ( “vader en zoon?” “Die ene, een vader hahahaha. Nee dat zijn uhhhh die doen het met elkaar.”) Twee gierende dames naast ons. Toen vond ik het tijd om mij maar eens om te draaien en beide uit de droom te helpen. Ik zei, want helaas ik spreek Pools, : “Dames, wij spreken Nederlands en dit is mijn neef, aangenaam” Een van beide stikte bijna in haar ijsje. De ander werd knalrood en zei fluisterend: “Het wordt tijd om te gaan.” Konden wij lachen.

    Nee mevrouw Verdonk. Het wordt een saaie wereld die u voorstaat. Saai en griezelig. Heel erg griezelig.

  17. Beste meneer Tabacksweerd, minister Verdonk heeft achter elkaar niets anders gedaan dan precies het verkeerde – ze verdient nauwelijks de titel van minister van Integratie want van integratie hebben we nog weinig gezien. Deze laatste blunder is er een in een lange reeks. Ik was zeker niet van plan om daar mijn mond over te houden. Ze richt schade aan die ze ook met een campagne van tien miljoen niet meer recht kan zetten. Dat heeft niets te maken met irrationele haatgevoelens.
    En ik voer ook geen haatcampagne over Palestina, meneer Tabacksweerd.

  18. Mevrouw Anja,

    Het komt mij ter ore dat een of andere onverlaat mijn naam en die van mijn partner Jerome heeft misbruikt om Uw zaak – welke mij zeer sympathiek lijkt – in een verkeerd daglicht te plaatsen.
    Uiteraard betreuren wij eea ten zeerste en dringen erop aan dat U zsm deze inzendingen uit Uw blog verwijdert. Zoniet dan zullen wij gepaste maatregelen tegen deze lieden (wij weten wie zij zijn – de een noemt zich ook wel Henk de andere John).
    Dit kan echt niet zo.
    Hoogachtend,

    JWV & JR

  19. Anja, dit klinkt toch wel naar Jan Molendijk en zijn Good-All partijtje…. Valt niet serieus te nemen dan. Maar verder sta ik achter jouw stelling. JeeWee, sociale mensen zijn zelden zo gevaarlijk dat ze losslaan en zo. Laat staat er op LOS slaan! Dat vind je toch voornamelijk bij rechtse sympathisanten…

  20. Nou, Madam Verdonk, nu zijn zelfs de VVD jongeren ‘sprakeloos’:

    JOVD is sprakeloos
    JOVD gelooft wél in Babylonisch Nederland

    Kennis van het Nederlands is essentieel om maatschappelijk succes te hebben in Nederland. Toch heeft de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) met verbazing kennisgenomen van de steun van minister Verdonk voor de taaleisen in de Rotterdamse gedragscode. Terwijl het Nederlands als lingua franca door alle Nederlandse burgers beheerst dient te worden, moet in de privé-sfeer te allen tijde kunnen worden gekozen voor een andere taal. Op dit punt is de Rotterdam-code dan ook in strijd met de liberale beginselen.
    meer…

    Kan het nog gekker in Nederland?

    Wim de Bie heeft ook een leuke sketch over geschreven: Niederlansj sprekken

    De JOVD heeft overigens Femke Halsema ook uitgeroepen tot ‘Liberaal van het jaar 2006’. Als ze maar volgend jaar ook allemaal op haar gaan stemmen…

  21. Het spreken van een taal in het openbaar die de rest niet verstaat roept altijd wel een reactie op. Het grappige is dat als je bv. Engels zou spreken dat niet eens zo storend zal worden gevonden, omdat de meeste mensen dat toch wel verstaan. In Marokko heb ik meerdere malen meegemaakt dat mijn moeder boos werd aangesproken omdat ik haar in het Nederlands uitlegde dat ze bv. niet werd opgelicht door de olijvenverkoper. Mijn opa(God hebben zijn ziel)vond het juist heel prettig als wij in het Nedrlands aan mijn vader of moeder aangaven dat we naar het toilet moesten. Was in de jaren zeventig en nu denk ik nog in Marokko zogenaamd niet netjes om te zeggen dat je moet plassen.
    Maar ja tijden veranderen, gelukkig.

    Spreek je twee talen door elkaar heen, wordt er vaak wel goed gereageerd, omdat degene die meeluisterd wel kan volgen waar het gesprek over gaat. Persoonlijk hoef ik al die gesprekken in de trein, etc niet te volgen. Laat iedereen op straat lekker de taal spreken waarin die zich het beste kan uitdrukken.

    Het is uiteraard not done om in een overwegende 1 talige groep, een andere taal te gaan zitten spreken, maar wat mensen onderling op straat spreken moet een ieder voor zich weten. Betrap mezelf er ook wel eens op dat ik express in het Marrokkaans praat, omdat ik weet dat ik daarmee de ander die meeluister lekker kan ergeren.

  22. Wat zag ik op TV? Naar Engeland geëmigreerde Somaliërs met een Nederlands paspoort die op straat Nederlands spraken met elkaar.
    Dat terwijl toch Engels daar de landstaal is bij mijn weten.
    Terecht dat Verdonk zal proberen ze terug naar Nederland te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *