Dagboek 1 augustus 2006

Libanon begrijpen. Wanneer het om Palestina gaat ken ik de context, de achtergrond, de concrete situatie. Dus als ik lees dat een Israelische of Amerikaanse woordvoerder het heeft over het ‘vernietigen van Hamas’ of het ‘uitschakelen van de infrastructuur van het terrorisme’, dan weet ik dat ze staan te zwatelen. Je kunt van alles inbrengen tegen Hamas, je kunt tegelijkertijd niet anders dan onder ogen zien dat ze een deel uitmaken van de bevolking. Je kunt ze dus niet ‘vernietigen’ zonder de bevolking te vernietigen, en dat is dan vervolgens weer de voedingsbodem voor de volgende golf radicalisering.

Zelfs Karen Koning, het hoofd van de UNRWA in Gaza, een keurige VN mevrouw en het tegendeel van een heethoofd, ziet gebeuren dat de manier waarop Israel huishoudt in de Gazastrook, de liquidaties, de collectieve straffen, er voor zorgen dat ‘de kinderen van de tweede intifada’ straks de mensen zijn die de derde intifada zullen leiden. Om het met andere woorden te zeggen: zelfs met het meest geavanceerde leger kun je geen verzet uitschakelen die uit de bevolking zelf voortkomt. Legers hebben nooit goed geweten wat ze met guerilla’s aanmoesten. Zie Vietnam. Je kunt uit de lucht blijven bombarderen. Dat veroorzaakt veel doden en verwoesting, maar wakkert het verzet eerder aan dat het het vernietigt. Je kunt uiteindelijk toch maar grondtroepen inzetten, voor huis aan huis invallen en man tot man gevechten. Daar doodt je dan meer verzetsstrijders mee dan met domme bombardementen, maar er sneuvelen ook meer van de eigen militairen mee. En de ‘sneuvelbereidheid’ aan de kant van het leger is aanzienlijk kleiner dan die aan de verzetskant.

Daar denk ik aan als ik het nieuws lees in de kranten over Libanon. Ik weet niet uit eerste hand hoe de verhouding is tussen Hezbollah en de Libanese bevolking, ik weet wel dat je niet te snel alles op een hoop moet gooien als het maar ruikt naar islamisme. Hamas is bijvoorbeeld een typische plaatselijke beweging, geheel gericht op het eigen nationalisme, geen zweem van enige pretentie of ideologie om buiten de eigen grenzen aan de gang te gaan, en dus onvergelijkbaar met Al Qaida.

Ik weet dus nog niet wat ik denken moet als ik het nieuwe mantra hoor: Hezbollah verstopt zich tussen de bevolking en gebruikt dus burgers als menselijk schild. In hoeverre is dat waar en in hoeverre is het weer de gewone Israelische en Amerikaanse propaganda, het bekende blame the victim? Draai de rollen maar om, vergeet dat het Israel is die de vinger op de knop heeft en de bommen laat vallen, nee, het is Hezbollah zelf die verantwoordelijk is voor de doden onder de burgers. De vraag is of ze zich tussen de bevolking ‘verstoppen’ of daar gewoon wonen. de vraag, ik bedoel dat echt als vraag omdat ik daar het antwoord nog niet op heb, in hoeverre je van ze kunt verwachten dat ze zich als guerilla beweging los zullen maken van die bevolking, zodat ze een duidelijker doelwit vormen voor het Israelische leger. Juist hun relatieve onzichtbaarheid is hun wapen. Aan de andere kant is het duidelijk dat daardoor ook de burgerbevolking meer gevaar loopt. In hoeverre die bevolking Hezbollah ook steunt kan ik veel minder beoordelen dan over Hamas, omdat ik daar genoeg mensen ken die me dat kunnen vertellen. De berichten uit Libanon zijn hierover nog gemengd.

Ik herinner me wel wat een Palestijn me eens zei: wil je dat de zelfmoordaanslagen ophouden? Daar zijn twee methoden voor: je heft de bezetting op. Dan is verzet niet meer nodig. Of geef osn een leger. Denk je dat als wij Jeruzalen uit de lucht kunnen bombarderen of met tanks Tel Aviv binnen kunnen rijden, er nog een jongen bereid is om zichzelf op te blazen?

Wat ik wel weet: dat het verzet van de tegenstander altijd terreur wordt genoemd. Ga even kijken bij Een Ander Joods Geluid, daar staan een paar goede artikelen op de site over de vraag wat terrorisme is. Van Tom Segev en Gideon Levy.

Ik weet dus nog niet genoeg, en zoek mijn informatie vooral bij de bronnen die tot nu toe betrouwbaar zijn gebleken, en geef wat ik vind hier weer door. En ik ben dus ook heel spaarzaam met het plaatsen van commentaren van mensen die nog minder kennis hebben dan ik, maar het wel allemaal heel zeker denken te weten. De Israelische propagandamachine draait op volle toeren, dat is een ding dat zeker is. Dagelijks komt hier een vaste lading binnen aan reacties, bij voorkeur natuurlijk anoniem en voorzien van schuilnaam, die claimen de waarheid in pacht te hebben. Sorry, maar wanneer ik niet kan checken wat de bronnen zijn voor de beweringen en de schrijvers niet erg eerlijk zijn wie ze zijn en van waaruit ze hun beweringen doen ben ik niet erg genegen die te plaatsen.
Gelukkig zien veel dagbladjournalisten ook, tegenwoordig, dat er een propagandaoorlog gaande is, waar ze of ze willen of niet deel van uitmaken. Joris Luyendijk (wie het nog niet gelezen heeft moet het nu toch echt maar doen) heeft goed werk gedaan. Onpartijdigheid is nauwelijks te doen, zelfs in de woordkeuze kies je een kant. Dat het om te beginnen belangrijk is om achter de feiten te komen, dat wil zeggen, zo objectief mogelijk te zijn, is een ding, het andere is te erkennen dat je zelf als observator altijd een rol speelt in hoe je die feiten rangschikt, in welke context je ze plaatst. Ik ben dus veel meer voor heldere subjectiviteit, transparante partijdigheid, dan voor een schijnonpartijdigheid die toch niet houdbaar is.

Er komt nog een aflevering van Over zionisme aan. Maar vandaag ga ik eerst naar mijn midzomerse fractieoverleg. Terugkijken: hoe deden we het afgelopen jaar in de Eerste Kamer, wat willen we volgens jaar bereiken, het laatste jaar voor onze diensttijd afloopt. We moeten gaan beslissen wie van ons zich volgend jaar weer kandidaat stelt.

Er gaan wat artikelen mee in de trein. Daar bericht ik dan weer over als ik ze nuttig vind.

12 gedachten over “Dagboek 1 augustus 2006

 1. http://www.counterpunch.com/fisk07312006.html

  Hierboven een artikel van Robert Fisk. Het feit dat israel het met opzet verstoppen van hezbollah tussen de burgerbevolking als excuus gebruikt om hele dorpen in puin te gooien is natuurlijk geen nieuw gegeven.Zo wordt de hele bevolking van gaza al jaren lang in gijzeling gehouden met het excuus dat \’hamas zich verschuilt achter burgers\”. Wij kijken veel naar Al jazeera nieuws. men heeft daar veel intervieuws met bewoners van de dorpen in Zuid Libanon (BBC had gisteren ook een paar mooie reportages) Gisteren een reportage uit Bint Zbeil. Dit noemt men een hezbollah bolwerk. Bint Zbeil is compleet platgegooid, er staat geen muur meer overeind.( Beint Zbeil betekent \’de dochter van de heuvel, dit is een koosnaampje voor een lieve meid) En wat wel waar is dat de meeste inwoners van Bint Zbeil hezbollah steunen. vele huizen hadden vlaggen van hezbollah op hun huis staan.
  Voor hen is Hezbollah wat Hamas is voor de Palestijnen. De enige organizatie die hen allerlei steun geeft, die medische steun geeft etc. De meeste Zuid Libanezen vinden dat zij nu gestraft worden voor hun sympathien naar hezbollah. Niet omdat er raketten geschoten worden vanuit hun huizen. het feit dat hezbollah het zo lang volhoudt tegen een van de grootste legers is omdat men veel steun heeft van de plaatselijke bevolking/ Nasrallah is geen Sadam, die zijn volk onderdrukte, Nasr Allah is een man die zelf eenvoudig leeft, en men ziet hem als de enige leider die hen kan beschermen. het Libanese leger is zwak en kan niets, dus dan blijft er weinig over. men ziet Nasr allah als een fatsoenlijke man, die zelf veel geleden heeft. Zijn oudste zoon is omgekomen toen Israel Zuid Libanon nog bezet hield. tot de dag van vandaag weigert israel om zijn stoffelijke resten terug te geven.

  veel Libanezen die niet zo dol waren op hezbollah zie je nu pal achter hen staan.Ook een belangrijk gegeven, 40 % van de Libanese bevoling is Shi\’iet, bijna de helft dus. Ook meer en meer christelijke libanezen spreken zich uit voor hezbollah.

  Voor hen is hezbollah een verzetbeweging. Nog even over qana. zelfs al was hezbollah er in de buurt geweest, dan nog blijft dit een oorlogsmisdaad. Ook zoals gisteren een man uit Bint Zbeil vertelde, onder de meeste puinhopen liggen doden, en deze doden zijn geen hezbollah strijders.
  Op het moment vindt een herhaling plaats van wat er in 1948 is gebeurd. een complete vernietiging van dorpen. israel wil Libanon binnengaan tot aan de Litani rivier.misschien ehbben ze een verborgen agenda. israel wil water. En hier wordt als champer gezegd dat Israel binnen een paar jaar begint met de bouw van settlements in Zuid libanon. Net zoals dat in Israel zelf is gebeurd, en in de westbank, en tot voor kort Gaza.

  Om toch meer te weten over libanon, lees het boek Pitty the nation van Robert Fisk. Hierin komt hezbollah nauwelijks in voor, omdat deze nog niet bestond tijdens de burgeroorlog. hezbollah is puur een reactie geweest op de jarenlange Israelische bezetting van Zuid Libanon.
  Nog even over deze bezetting. De Zuid Libanezen ehbben onwaarschijnlijk veelg eleden onder deze bezetting. Deze dagen hoor je ook veel over het dorp Khiam. hieronder een quote uit wikipedia.
  Khiam was notorious for extensive use of torture, and the atrocious conditions in which inmates were kept.

  What is more controversial is the question of whether, and to what extent, the centre was operated by or for the Israelis. Israel has denied direct involvement in Khiam, claiming to have delegated operation of the centre to the South Lebanon Army (SLA) as far back as 1988.

  However, this claim is open to dispute. In particular, an affidavit[1] penned by IDF Brigadier General Dan Halutz for the Israeli Ministry of Defence admits a considerable level of Israeli involvement, including paying salaries and providing training for interrogators.

  En hier nog een link over deze gevangenis. http://www.khiamcenter.org/

  Ook belangrijk om te weten is dat ten tijde van de bezetting israel door heel Zuid Libanon landmijnen heeft geplaatst, er wordt geschat dat er zo\’n 150000 landmijnen door heel Zuid libanon, tot aan de Litani rivier liggen. israel heeft enkele kaarten met plaatsaanduidingen terug gegeven aan de Libanese autoriteiten, maar het blijkt dat deze niet erg accuraat zijn. tot op de dag van vandaag liggen er nog een heleboel (na deze oorlog zullen het er weer meer zijn) en na de terugtrekking zijn er nog vele slachtoffers gevallen als gevolg van deze mijnen, meest boeren. oek via google \’mines in South-Lebanon\”.

  Kotom, als je je wat meer inleest in de Israelische bezetting van Zuid Libanon, en als reactie daarop, dan snap je ook beter wat hezbollah daar doet, en wat het betekent voor de Libanezen.
  genoeg voor vandaag. groetjes

 2. Hezbollah (Arabisch: ‮حزب الله‬ – Partij van Allah) is een politieke partij in het Libanese parlement en een militante beweging van sjiitische moslims met antiwesterse sentimenten. Hezbollah staat sinds 1992 onder leiding van de islamitische geestelijke Hassan Nasrallah.

  De beweging is opgericht in 1982 ten tijde van de Libanese Burgeroorlog. Ook Israël mengde zich destijds in dat conflict en de oprichting van Hezbollah wordt gezien als een reactie hierop. Deze sjiitische beweging heeft nauwe banden met het eveneens sjiitische Iran. Ook Syrië beschouwt de Hezbollah als een bondgenoot, maar ook als een concurrent in de strijd om de macht in Libanon.

  De Hezbollah wordt door Israël, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada als een terroristische organisatie gezien. De Europese Unie doet dit niet, maar beschouwt wel Imad Mugniyah (Hezbollah’s hoogste Inlichtingenofficier) als terrorist.

  De beweging had oorspronkelijk drie doelstellingen: de islamitische staat vestigen in Libanon, het zuiden van Libanon bevrijden van de Israëlische bezetting en Jeruzalem bevrijden van de Israëlische bezetting. Inmiddels heeft men de eerste doelstelling laten varen. Hezbollah staat op de VS-lijst van terreurbewegingen en ook de Verenigde Naties waarschuwen tegen terreur van de organisatie. Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de beweging al meer dan 300 Amerikaanse staatsburgers gedood, met name tijdens de Libanese Burgeroorlog.

  Hezbollah is de grootste Libanese moslimbeweging en vervult ook veel publieke en burgerlijke taken in de Libanese maatschappij, met name voor geloofsgenoten. De beweging voert bijvoorbeeld het bewind over banken, scholen en ziekenhuizen. Daarnaast beheert het een eigen televisie-station, Al Manar, dat onder andere in Europa en Amerika verboden is omdat het zou aanzetten tot haat.
  De vestigingsplaats van Hezbollah is vooral in Zuid-Libanon, bepaalde stadswijken van Beiroet en in de Bekavallei te vinden.

  In de jaren tachtig hield ze zich ook bezig met ontvoeringen van Westerse personen zoals de Brit Terry Waite. Voorts is ze verantwoordelijk voor het kapen van TWA-vlucht 847 en wordt ze ervan verdacht een tweetal bomaanslagen op de Joodse gemeenschap in Buenos Aires op haar geweten te hebben (deze vonden in 1992 en 1994 plaats).

  In 2000 trok Israël zich terug uit Zuid-Libanon, onder premier Ehud Barak. Hezbollah dat jarenlang guerrilla-acties in en vanuit dit gebied in het noorden van Israël had uitgevoerd om de Israëli’s zover te krijgen, zag de terugtrekking als een overwinning. De beweging nam vervolgens de militaire controle over Zuid-Libanon over vanwaar het sindsdien acties tegen Israël uitvoert.

  Ondanks druk van de Verenigde Naties tot het neerleggen van de wapens zoals vastgelegd in resolutie 1559 aangenomen in oktober 2004, blijft Hezbollah een gewapende militie. Een van de redenen die hiervoor wordt aangevoerd is dat Israël nog altijd in Libanon een stukje land bezet zou houden, namelijk de Shebaa-boerderijen. De VN hebben echter in 2000 bepaald dat Israël zich van het gehele Libanese grondgebied heeft teruggetrokken. Volgens de VN behoren de Shebaa-boerderijen bij Syrië (en dus bij de door Israël bezette Golan-hoogvlakte) en niet bij Libanon. Israël stelt dat dit kleine stukje land niet meer is dan een excuus om Israëliërs aan te vallen; ze zou het hebben ontruimd als de VN dit hadden bepaald.

  Een andere reden voor Hezbollah om de gewapende strijd tegen Israël door te zetten, is de aanwezigheid van Hezbollah militieleden in Israëlische gevangenissen. Pas als Libanon en de Libanezen volledig zijn “bevrijd”, is Hezbollah bereid de wapens neer te leggen. Opvallend genoeg maakt Hezbollah zich niet druk om Libanezen die zich in Syrische gevangenissen bevinden.

  De meeste publiciteit in het westen kreeg Hezbollah door als eerste militante groepering te beginnen met terrorisme in de vorm van zelfmoordaanslagen, waarbij veel Israëlische burgers en militairen zijn omgekomen. Andere radicaal-islamitische bewegingen zoals de Palestijnse Hamas, de Islamitische Jihad en de Al Qaida-beweging hebben dit soort acties overgenomen. Dergelijke daden worden door deze bewegingen verdedigd als zijnde oorlogsmanoeuvres; volgens Amnesty International echter zijn dit soort aanslagen op de burgerbevolking misdaden tegen de menselijkheid.

  Op 12 juli 2006 ontvoerden de Hezbollah bij een actie op Israëlisch grondgebied twee Israëlische soldaten die zij wilden ruilen tegen haar in Israël gevangengehouden medestrijders en lotgenoten. Israël weigerde dit en kwam met een militair weerwoord door beschietingen op Hezbollah-posities in Libanon uit te voeren (onder andere in Beiroet) en door Zuid-Libanon binnen te vallen. Hezbollah voerde daarna haar beschietingen op Israelische steden flink op

 3. Geachte mevrouw Meulenbelt,
  Heel goed, uw artikelen. Ik heb er veel aan en stuur ze veel door. Geweldig hoe u zich inzet voor deze zaak.
  Alle aandacht is nu gevestigd op Libanon, maar wat gebeurt er ondertussen in Gaza en op de Westbank? Is dit ook niet een afleidingsmaneuvre, zodat Israël dáár nog even haar gang kan gaan? Krijgt u veel berichten uit die gebieden op het moment?
  Vriendelijke groet uit Haarlem.

 4. Geweldloze oplossing Midden-Oosten conflict.

  Voor het stoppen van het oorlogsgeweld in het Midden Oosten is allereerst een staakt-het-vuren noodzakelijk. Om dit duurzaam te maken zullen Hamas en Hezbollah het bestaan van de staat Israël vervolgens moeten erkennen. Als tegenprestatie daarvoor zal Israël daarna tot ontruiming van het in 1967 bezette gebied moeten besluiten. De veiligheidsrisico’s die dit gewaagde (vredes-)scenario met zich meebrengt, kunnen echter nooit worden gegarandeerd door de Verenigde Staten of de NAVO, dus militair worden afgedwongen, maar enkel door de Verenigde Naties. En wel op basis van respect voor de alom onderschreven mensenrechten.
  De moeilijkheid daarbij is echter dat de VN die garantie niet zullen kunnen waarmaken, zolang de politiek haar heil blijft zoeken bij de VS en de NAVO. Met deze korte termijn oplossing zal de geweldsspiraal namelijk nooit doorbroken kunnen worden, waardoor het universele VN- of vredesideaal voor immer een illusie zal blijven. In wezen hebben de VS en de NAVO daar ook geen enkele boodschap aan. Zij (lees Bush en De Hoop Scheffer, die beide nota bene belijdend christen zijn) zijn namelijk niet gebaat bij een wereld waarin komende geslachten worden behoed voor de gesel van de oorlog (preambule Handvest der Verenigde Naties), omdat de verwerkelijking daarvan automatisch een einde zal maken aan de supermachtstatus van de VS, waarmee tevens een definitief punt wordt gezet achter het militair bondgenootschap.
  Toch moet dat gezien worden als het doel waar wij – als mensheid – sinds mensenheugenis naar streven. Met de positieve energie die daarbij vrijkomt, moet het namelijk mogelijk zijn de VN om te bouwen tot een mondiaal beleidscentrum met bovennationale bevoegdheden. Een gezaghebbend wereldforum dat bij machte is de gemeenschappelijke wereldproblemen en het daarmee gepaard gaande onrecht adequaat (want zonder angstaanjagend wapengekletter) het hoofd te bieden. Met als uiteindelijk resultaat vrede, niet alleen in het Midden-Oosten.

 5. Trouw heeft weer eens een leuke poll:
  Wie is eerstverantwoordelijke voor de vele Libanese burgerslachtoffers?

  * Israël, omdat het niets ontziend doelen bombardeert waar zich burgers bevinden 36%
  * Hezbolla, omdat die zich willens en wetens bij zijn beschietingen onder burgers verschanst 64%

 6. Bij de eerste beschietingen van Libanon werd er op het NOS journaal gezegd, dat de Libanese bevolking het aan de regering weet dat, in tegenstelling tot alle andere groepen, de Hezbollah hun wapens niet had ingeleverd, waardoor dit allemaal kon gebeuren.
  Ik denk dat naar de smaak van de meeste Libanezen de Hezbolla te extreem is, maar het aanvankelijke begrip voor de Israëlische beschietingen is nu wel weg.

 7. Heleen, het is waar dat alle aandacht nu uitgaat naar Libanon en Gaza bijna vergeten wordt, terwijl de ellende daar ook onverminderd voort gaat. Contact is niet zo eenvoudig, maar vanochtend (woensdag) had ik ze weer aan de lijn. Mensen vechten tegen depressies vanwege de uitzochtloosheid. Gelukkig kon ik ze vertellen dat er weer financiele steun aan zit te komen. Als ik weer berichten heb zet ik die uiteraard op dit weblog.

 8. Het is nog maar de vraag of die Israëlische militairen op Israëlisch grondgebied zijn gearresteerd/ontvoerd:

  http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/HG15Ak02.html

  Het lijkt me naief om te veronderstellen dat die militairen de aanleiding zijn voor deze oorlog.

  “A Clean Break” zegt in wollige taal eigenlijk het volgende: wij zullen het Midden-Oosten transformeren tot een Israëlische politiek-vriendelijk gebied, trouw aan de morele superioriteit van de staat Israël, daartoe desnoods militair gedwongen. By any means necessary. Een soort PNAC-verklaring dus:

  http://www.informationclearinghouse.info/article1438.htm

  Ook interessant zijn uitspraken van Generaal Wesley Clarke:

  “As I went back through the Pentagon in November 2001, one of the senior military staff officers had time for a chat. Yes, we were still on track for going against Iraq, he said. But there was more. This was being discussed as part of a five-year campaign plan, he said, and there were a total of seven countries, beginning with Iraq, then Syria, Lebanon, Libya, Iran, Somalia and Sudan.

  …He said it with reproach–with disbelief, almost–at the breadth of the vision. I moved the conversation away, for this was not something I wanted to hear. And it was not something I wanted to see moving forward, either. …I left the Pentagon that afternoon deeply concerned.”

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=A%20C20060723&articleId=2797

  Die “ontvoerde” soldaten zijn gewoon een pretext (goh, iemand donderdagavond nog naar de Melkweg? 😉 ) om een oud plan uit te voeren. En en passant heeft idd niemand het meer over het Gaza-strand, en heeft niemand het over Shin Bet die moedwillig de weg naar vrede blokkeerde:

  http://johnito.blogspot.com/2006/07/breaking-shin-bet-saboteerde.html

  De Israëlische agressie, gesteund door Bush, Rice, Blair, Bot en Balkenende, verdient geen enkele support.Nul komma nul.

 9. Net nog een misselijkmakend stuk gelezen van Leon de Winter, vol van onwetendheid, krampachtig in elkaar gevlochten, ik vraag me echt af of hij ooit wel eens met een moslim heeft gepraat. Als ik zulke texten lees kan ik niets anders doen dan m’n hart vast houden, niet om de inhoud, die duidelijke onzin is, maar op ’t effect dat ’t kan hebben op anderen, de stimulatie, volksmennerij; dat is wat me droevig maakt.

  Hoe diep is intellectueel nederland toch gezonken, als we op zo’n niveau over ‘de ander’ praten? En oorlogsmisdaden worden goedgepraat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *