Dagboek 31 juli 2006

11935.jpg

“Condoleezza gives us
All the time we need
To continue the war.”


“Condoleezza will stop
The war
In a week.”

Condoleezza and her boss
Open and close
The tap –
According to their
Own interests,
Of course.

From this tap
There flows
Blood.

Dit is de advertentie van Gush Shalom, er verschijnt dagelijks een andere. Uri Avnery schrijft dat er in Israel weer is gedemonstreerd. Door het land heen waren het vaak de Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap die demonstreerden. (Zie ook het artikel van Azmi Bishara, Palestijns-Israelisch parlementslid, hieronder) Het is interessant om te zien wie er wel en wie niet deelnemen. Oude Meretzleiders die ik in de afgelopen jaren meermaals tegen ben gekomen waren er bij: Jael Dayan (dochter van) was er, Naomi Chazzan, Tamar Gojansky. En wie er niet waren: de mensen van de eens glorieuze grote vredesbeweging Vrede Nu. Ook huidige Meretz leiders als Yossi Beilin niet. Er was ook een kleine tegendemosntratie, deze keer niet van de ‘fascisten van Kahane’, uitspraak van Adam Keller, maar een groepje leden van de Arbeidspartij. Als partij staan ze geheel achter de oorlog tegen Libanon en de Palestijnen. Zoals, volgens de laatste polls, 90% van de Israelische bevolking. (Hebben ze alleen de joodse burgers gevraagd? De Palestijnse burgers maken al bijna 20% van de bevolking uit).

Maar de doden in Qana, al die kinderen die bij het bombardement omkwamen onder het puin, hebben de wereldopinie wel geraakt. Ook in de Nederlandse media. Foto van een dood kind op de voorpagina van Trouw, en ook van de Volkskrant. Onvermoeibaar zijn de voorstanders van Israel nu in touw om de schuld voor de doden aan de kant van Hezbollah te leggen, die burgers zouden gebruiken als ‘menselijk schild’ en zich met hun raketten zouden verstoppen in burgerwoonwijken. De bewoners van de getroffen wijk zeggen dat dat niet waar was, er waren daar geen schuilplaatsen van Hezbollah, en de families die zijn omgekomen zaten al in de schuilkelders toen de flat boven hen na een bom instortte. De voorstanders van Israel zeggen dat de burgers zijn gewaarschuwd om te vluchten. De mensen zelf zeggen dat ze niet konden vluchten omdat de wegen kapot zijn gebombardeerd en er bovendien op alles wat nog rijdt geschoten wordt. De vorige nare foto’s met al die dode kinderen kwamen tenslotte van de opgeblazen auto’s waarin een paar families probeerden te vluchten.

Het is nu ook glashelder waarom Olmert zei het in Gaza ‘rustig aan’ te willen doen, en de ‘operaties’ over meerdere weken uit te willen smeren. Millitair gezien kan Israel dezelfde verwoesting makkelijk veroorzaken in een paar dagen. Maar dan heb je te veel burgerdoden en voorpaginafoto’s in een keer, zoals bij de misser met die familie op het strand in Gaza, en nu in Qana. Zorg je ervoor dat de burgerdoden een beetje gespreid worden, elke dag maar een paar, of 23 doden op een dag in Gaza als alle pers net in Libanon zit, en het blijft bij kleine berichtjes. Nu is het met alle spontane demonstraties door de gehele wereld de vraag of Condi Rice niet toch maar zal zeggen dat het nu genoeg is geweest, en het niet toe zal staan dat Israel nog een week of twee, drie, blijft bombarderen. Want het is duidelijk wie de echte baas is, en dat is zelfs Israel niet.
Wat zei ik: Israel heeft het maar moeilijk.

Een spontane demonstratie op de Dam, Ina riep er toe op op dit weblog, trok 70 mensen.

Voor de doorzetters: twee commentaren heb ik vandaag geplaatst, in het Engels, een van Gideon Levy. Beelden van de verwoesting en doden in Libanon en Palestina hoef je op de Israelische tv niet te zoeken, zegt hij. Daarvoor moet je naar Arabische zenders. De Israelische burgers willen die niet zien. In plaats daarvan wordt de schade door de katjoesja’s in Noord Israel breed uitgesponnen. (Wat zei ik in Over zionisme: het gaat er om om de eigen kant vooral als slachtoffers te tonen, en de slachtoffers aan de andere kant te bagatelliseren)

Zo diep zijn we al gezonken dat niemand zich er meer zorgen over maakt of collectieve bestraffingen wel een legitiem wapen zijn, schrijft Levy. ‘Iedereen is tegenwoordig een generaal, die de het leger aanvuurt om er nog een schepje bovenop te doen’. De een begrijpt niet waarom in sommige plaatsen in Libanon de electriciteit het nog doet, de ander stelt voor om van Zuid Libanon ‘een grote zandbak’ te maken, een derde lijkt het een goed idee om een parade te organiseren van Libanese gevangenen in hun onderbroek, om die eens flink te vernederen en het moreel van de Israelische troepen te versterken. Het is niet moeilijk om te raden wat we zouden zeggen wanneer op Arabische zenders dergelijke taal werd uitgeslagen, zegt Levy.
(Het hele artikel hier)

23 gedachten over “Dagboek 31 juli 2006

 1. Beste Anja, misschien heb je het nog niet gezien, maar de Amerikaanse regering heeft gisteravond heel laat Israël gedwongen bombardementen van Libanon voor 48 uren eenzijdig op te schorten. Dit werd nota bene door de VS State Department bekendgemaakt. Israel is blijkbaar zelfs voor de regering Bush te ver gegaan.

  De hoop is natuurlijk dat het niet alleen bij de 48 uur blijft. Condoleezza Rice zegt zelf in een statement dat ze hoopt dat het de facto staakt-het-vuren verlengd kan worden.

 2. Ja, heb ik gehoord en gelezen. Rice moet natuurlijk meer doen dan hopen dat het staakt-het-vuren kan worden verlengd. Ze zit er niet bepaald als een machteloze toeschouwer naast.

 3. En ondertussen lezen we al weer het volgende bericht:
  “bron:AP, AFP
  QANA/JERUZALEM/NEW YORK – Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft maandag in de regio Taibe in Zuid-Libanon een aanval uitgevoerd om Israëlische militairen op de grond te helpen die vochten met Hezbollah-strijders. Dat bevestigde een zegsvrouw van het leger. Zondag had een Amerikaanse woordvoerder aangekondigd dat Israël de luchtaanvallen 48 uur zou opschorten. ”
  ………. zo triest dit soort oorlogsvoering. Het maakt zo verschrikkelijk veel kapot in levens van mensen en structuren in maatschappijen (‘k ben niet zó volledig op de hoogte, maar Libanon was toch druk doende een democratische struktuur en meer welvaart op te bouwen?) Democratie biedt een mogelijkheid geweldadigheid te voorkomen. Diegene die dat niet willen, wordt door de actie van Israël alleen maar gelegendheid geboden op geweldadige voet door te gaan. En zo blijft het cirkeltje in stand. Europa (europese burgers) zou(den) de mogelijkheid van een economische boycot van Israël eens kunnen bekijken. Een land (en haar burgers!) dat zoveel geld overheeft voor oorlog en onderdrukking, verdient onze economische steun niet. (nog geen idee welke producten dat zouden kunnen zijn).

 4. israel boycotten doe je heeel eenvoudig rené. niets meer kopen waarvan de streepjescode eindigt op 927. de drie laatste cijfers op de streepjescode verwijzen naar land van afkomst en ‘927’ betekent made in israel.

 5. Net zoals de brute moordpartij in Qana in april 1996 (VN-post met vluchtelingen), is de huidige “een ongeluk”. Het “argument” van Israël, dat vanuit dat gebouw door Hezbollah raketten zijn afgeschoten, wordt niet alleen ten stelligste ontkracht door verklaringen van dorpsbewoners, maar is alleen hierom al onjuist: ten allen tijde moet een afweging worden gemaakt wat betreft mogelijke onschuldige burgerslachtoffers.

  Wat een schande, dat -voor zover ik nu weet- de Nederlandse regering nog altijd zwijgt als het graf. En zelfs niet eens de moeite heef genomen de Israëlische ambassadeur te ontbieden!
  Nederland staat nu internationaal te kijk als een laf, slaafs de Amerikaans-Israëlische machtspolitiek volgend landje.

 6. Het verhaal zonder einde

  Knalde de haat, bommen gezegend troffen de jonge levens.
  Grensloos soort van verderfelijkheid, in een wereld op zijn achterhoofd gevallen.
  Godloos vuur branden de aarde plat, streepten levens, zo onschuldig en nooit is gevoeld.
  Het bloed aan de muren, treurden de wereld in alle vrede.
  Slot zijn ogen, doorzag de gruwel en deed niets.

 7. Als men de taktieken van de Israelische strijdkrachten bekijkt, vrees ik dat ze alleen maar een doel kunnen dienen: etnische zuivering.

  Waarom anders huizen van onschuldige burgers opblazen? Waarom anders waterzuiveringsinstallaties bombarderen? Waarom anders een supermarkt in een dorp met een raket gericht opblazen opdat er geen voedselvoorraden meer zijn? Waarom een VN waarnemerspost onder vuur nemen? De bevolking moet natuurlijk niet denken dat de VN hen kan beschermen en onafhankelijke getuigen zijn sowieso niet gewenst. Waarom Libanese soldaten en militaire bases beschieten? De bevolking moet vooral ook niet denken dat het Libanese leger bescherming kan bieden.

  Het is duidelijk, de bevolking van Zuid Libanon moet op de vlucht, en moet zo getraumatiseerd worden dat ze niet snel aan terugkeer zullen denken.

  Ehud Olmert doet ook niet geheimzinnig over, hij zei afgelopen donderdag “Everyone in southern Lebanon is a terrorist and is connected to Hizbollah” (zie Daily Telegraph). Van gerichte aanvallen tegen Hizbollah kan er dus geen sprake zijn, volgens Olmert is de verdrijving van de hele bevolking de enige manier om Hizbollah te verdrijven.

  Zoals alle partisanen en guerilla strijders gaan Hizbollah strijders na een actie weer in de bevolking op, maar dat betekent natuurlijk lang niet dat iedereen in Zuid Libanon Hizbollah aanhangers zijn.

  Het is waarschijnlijk eerder zo dat Olmert en de andere Israelische leiders gewoon bezeten zijn van een racistische haat tegen alle Arabieren. (Zoals Yasmin Alibhai-Brown ook gesteld heeft.)

 8. Gelezen:

  De heer Olmert: “Israel heeft een p.r. probleem” …

  Mijn commentaar: Dat had Roelof Frederik (‘Pik’) Botha ook …

  Mazzel & broge, Evert

 9. Hoe kunnen we Schiphol dwingen geen vliegtuigen van El Al meer toe te laten.
  Minister Bot en c.s. zitten zeker op een onbewoond eilandje, afgesloten van de media want van hen hoor of zie je niks. Of heb ik iets gemist? En wie zwijgt stemt toe. Wat een schande. Denken Olmert en zijn vrienden nou werkelijk dat ze zo vrede kunnen stichten? En maar volhouden dat ze hun land aan het verdedigen zijn. Wie gelooft hun leugens nog. De haat tegen de Joden waar ook ter wereld zal ongekend worden. Kunnen ze weer schermen met anti-semitisme.

 10. @4,10 – een streepjescode beginnend met 729 is correct; zie bijv.:
  http://indymedia.nl/nl/2002/04/3451.shtml
  http://www.indymedia.be/en/node/3339
  (onderaan; erboven wordt het imperialistisch zionisme beschreven)
  De streepjescodes zijn niet 100% betrouwbaar; zie (Engels):
  http://www.inminds.co.uk/boycott-news-0073.html
  Er moet ook meer publiciteit aan een boycot gegeven worden.

  Verder zou ik graag de fatsoenlijke politici en “opiniemakers” willen oproepen om Shimon Peres aan de schandpaal te nagelen. Die loopt onbekommerd met een Nobelprijs voor de Vrede in zijn zak en een brede glimlach zijn smerige praatjes rond te strooien. Een grote schande voor hemzelf, voor het Nobelcomité en voor ons, wereldburgers.

 11. Ik ben het volledig met Hermie eens. Shimon Peres is in feite gewoon een echte opportunist.
  Hij is niet eens geliefd bij zijn eigen volk.
  Hij weet met een uitgestreken gezicht iedereen om de tuin te leiden.
  Ik zie hem nog, na de slachting in Jenin “vuistje over vuistje” spelen voor de TV camera’s met Solana, nog zo iemand waar je niets aan hebt. Maar Peres, minister van defensie toendertijd kreeg wel voor elkaar dat er geen internationaal onderzoek kwam.

 12. Boycotten heeft alleen zin als je goederen boycot die de staatskas spekken zoals gas en olie. Israël heeft geen van beide. Met sinaasappels boycotten bijvoorbeeld tref je alleen de individuele handelaars waaronder er altijd wel mensen tussen zitten die ook tegen het militair geweld zijn.

  Andersom kunnen organisaties wel (wereldwinkel-achtige)handeltjes opzetten met de Palestijnen om de economie te stimuleren aldaar. Het is geweldloos en de aanwezigheid van westerse organisaties kunnen een rem zijn op excessief militair geweld van Israëlische zijde.

 13. Mevrouw van der Hart heeft een eenvoudig en gemakkelijk beeld van de werkelijkheid, goed-fout oftewel wit-zwart. Was het maar zo eenvoudig. De vreselijke bombardementen op Beiroet en Qana zal wel niemand met droge ogen kunnen zien maar om te concluderen dat, “De haat tegen de joden zal ongekend worden.Kunnen ze(!)weer schermen met anti-semitisme”. is van een zeer bedenkelijk niveau.
  De vredelievende wijlen Abel Herzberg stelde ooit dat anti-semitisme geen joods probleem is maar een probleem voor de niet-joden.
  In welke kerk bent u eigenlijk diaken?

 14. Beste Gerrit:
  Dat het antisemitisme er bepaald niet minder op zal worden na deze laatste daden van Israel lijkt me een feitelijk gegeven waar je zelf geen antisemiet voor hoeft te zijn om dat te constateren.
  Dat de aanhangers en de goedpraters van Israels politiek regelmatig iedereen die kritiek hebben uitmaken voor antisemiet is ook een aantoonbaar gegeven, ik maak dat tegenwoordig zelf ook dagelijks mee. Zie ook mijn artikel Het nieuwe antisemitisme.
  Het citaat van Abel Herzberg ken ik ook, ik vind het mooi gezegd. Ik heb het nog in een van mijn boeken geciteerd. Neemt niet weg dat de beschuldiging van antisemitisme veelvuldig ingezet wordt om de critici van Israel zwart mee te maken. Zie daarvoor ook het werk van Hajo Meyer. Herzbergs citaat is op geen enkele manier strijdig met wat ik hierboven heb gezegd.
  Ik ben geen diaken.

 15. Producten boycotten heeft maar beperkt effect. Er zijn altijd wegen om die soort sancties te omzeilen. (Bijvoorbeeld liet Zuid-Afrika vruchten via Israel verschepen waarna ze als “Israelisch” in de handel gebracht werden.)

  Wat echter heel goed werkte tegen de apartheid in Zuid-Afrika was (Westerse) bedrijven boycotten die zaken deden met Zuid-Afrika. En vooral heel veel druk uitoefenen op beleggers zoals (pensioen en beheer) fondsen van vakbonden, universiteiten, kerkelijke organisaties e.d. om niet in bedrijven te investeren die zaken deden met Zuid Afrika. Deze strategie leide in Amerika toen tot het vertrek van vrijwel alle grote Amerikaanse bedrijven uit Zuid-Afrika.

  De desinvesteringscampagne had een hefboomwerking en leide tot verliezen van 20 miljard dollar voor Zuid-Afrika. Omdat veel banken niet meer bereid waren langlopende kredieten aan Zuid-Afrika te verstrekken betekende de campagne ook dat de geldkraan voor de apartheidsregime dichtgedraaid werd.

 16. Geachte mevrouw Meulenbelt, alle initiatieven om vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te bereiken verdienen steun. Uw bijdragen terzake zijn steeds voorzien van argumenten, dat kan verder brengen. Mijn reactie beoogde de eenzijdigheid in sommige racties aan de kaak te stellen én het feit dat de kaart van het anti-semitisme te pas en te onpas wordt getrokken. EAJG en Hajo Meyer volg ik al tijden, belangrijke stemmen.
  Dat Ú diaken zou zijn heb ik niet gesteld.

 17. Gerrit’s kritiek op C. v.d. Hart’s laatste zin kan ik me wel voorstellen. Er moet een belangrijk onderscheid blijven bestaan tussen kritiek op een staat en het betrekken van die kritiek op bevolkingsgroepen die verondersteld worden geliëerd te zijn aan die staat.

  Als na een bomaanslag door Al Qaida iemand zou zeggen: “De haat tegen de moslims waar ook ter wereld zal ongekend worden. Kunnen ze weer schermen met racisme.”, zou dat eveneens generaliserend zijn en de verstandhouding niet ten goede komen.

 18. Ik kan alleen maar herhalen wat ik al zei. Het antisemitisme zal zeker niet afnemen. En het antisemitisme als verwijt wordt regelmatig ingezet om mensen de mond te snoeren die kritiek hebben op Israel. Corrie zei dus helemaal niets dat niet door de beugel kon.
  De vergelijking met Al Qaida gaat mank.

 19. Ik ben die diaken van de PKN te Oostkapelle, meneer Gerrit. Ik citeer uit “Het einde van het Jodendom” van Hayo Meyer blz. 283 “Met dit gedrag laadt de huidige regering de verdenking op zich dat deze maximale onrust en kneveling van de Palestijnen prefereert boven de pogingen tot vrede. Het ligt dan voor de hand te vermoeden dat men hoopt op een goed moment het ideaal van rechts in Israel te kunnen verwezenlijken; namelijk om het hele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee vrij te maken van Palestijnen Nog afgezien van de morele implicaties van zo’n etnische zuivering is het een illusie dat de joodse bevolking van Groot-Israel daarna in alle rust en vrede kan leven. een tweede nakba (ramp) het woord waarmee de Palestijnen hun verdrijving en vlucht in 1947 aanduiden, zal zeker leiden tot nog heftiger gevoelens van woede, frustratie en wraak met als gevolg nog meer zelfmoordaanslagen in Israel zo niet op joden elders. dat het land zich een muur voor eeuwig en altijd volledig kan afsluiten voor wraakzuchtige Aranieren is niet denkbaar. Inderdaad zou zo’n zuivering in de eenentwintigste eeuw de morele positie van Israel zo aantasten dat de joodse staat voortaan zou behoren tot de groep van de meest gehate en verachte pariastaten te wereld Ettelijke joden in en buiten Israel zouden dat weliswaar als een bevestiging zien van hun idee dat iedereen altijd tegen de joden is”. Dat schreef hij in 2003! Ik heb een paar jaar geleden een een paar artikelen uit “DE Brug” naar een mevrouw gestuurd. Ik kreeg een brief terug met de mededeling “Je kan wel merken dat je een Jodenhater bent” Vandaar dat als je maar iets ten nadele zegt over Israel je gelijk uitgemaakt wordt voor anti-semiet. Kijk/luister alleen nog maar naar het CIDI.
  Voor degenen die kost wat kost achter de daden van Israel blijven staan, er staat een gezegde in de bijbel “verwijder eerst de balk in je eigen oog, voordat je de splinter uit de ogen van de ander verwijdert”.

 20. Over nut en noodzaak van boycot:

  Plaatselijke oproepen voor boycot (bijv. door op straat daartoe op te roepen) is vooral (naar mijn mening) een politiek en informatief, ook publicitair, werk. Het geeft goede mogelijkheid voor discussie.

  Ik denk dat veel mensen in een een-op-een gesprek van mening veranderen. Het kan dus een omslachtige manier van werken LIJKEN, en ja, het kost energie, maar ik denk dat het wel effect heeft.

  Je maakt jezelf, door aan zulke acties mee te doen, tot een handelend persoon, ipv alleen een mens met een mening te blijven.

  Wij hebben in Groningen een beperkte ervaring met boycot-oproepen-op straat. Soms willen mensen eerst horen dat je geen anti-semiet bent…

  Kortom, naar mijn mening is het eerste effect van boycot-oproep niet de economische schade die Israel evt. zou kunnen lijden, maar de winst dat je je politieke discussie kunt voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *