Huisartsen en ouderen voor SP

Persoonlijk zou ik het mooier vinden wanneer ook GroenLinks en de PvdA flink in de lift zaten, dan was de kans op een linkse regering een stuk groter dan nu. Ondanks de onderlinge verschillen die er zeker zijn, zijn de overeenkomsten groter, en ik was niet voor niets elke keer aanwezig bij Een Ander Nederland, het interne overleg van kamerleden van de drie linkse partijen. Als het aan ons lag, constateerden we het meer dan eens, zou het wel lukken.

Maar het is vooral de SP die maar groeit. En het zou toch dik tijd zijn dat de media het niet meer hadden over de drie maar over de vier grote partijen. De PvdA worstelt om zijn kop boven het CDA uit te houden. GroenLinks, helaas, stagneert. En we kunnen met zijn allen speculeren waarom het loopt zoals het loopt.

Twee redenen waarom het met de SP zo goed gaat in de peilingen – zelfs meegenomen de mogelijkheid dat er net als bij de vorige verkiezingen toch nog mensen ‘strategisch’ PvdA gaan stemmen, en de peiling voor de SP nu te hoog ligt: De SP valt goed bij ouderen. Niet voor niets. Jan Marijnissen laat geen gelegenheid voorbij gaan om te benadrukken dat we voor onze ouderen goed moeten zijn, beter dan nu. Met kleinschalige voorzieningen in de wijken. En financiele zekerheid. En de tweede reden is dat de SP goed valt bij de mensen die werkzaam zijn in de zorg. Ook niet voor niets. Agnes Kant is al vele jaren aan het werk om de mensen uit de gezondheidszorg politiek te mobiliseren en mee te krijgen. Ik kan dat rustig zeggen zonder enige borstklopperij, want al sta ik er vierkant achter, het was niet mijn verdienste. Ik kwam pas kijken toen de grondslagen voor deze werkelijke solidariteit al ruimschoots waren gelegd.

Twee berichten:

50-plus kiest massaal SP

In het donderdag gepubliceerde Plus Magazine is een kiezersonderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 50-plussers een heel andere Tweede Kamer kiezen. Het opvallends is het aantal stemmen voor de Socialistische Partij. Steeg die partij bij Nova afgelopen week tot 13 zetels (is nu 9), de 50-plussers geven de partij 28 zetels. Het CDA zakt verrassend naar 31 zetels (is nu 44), PvdA en VVD blijven ongeveer gelijk met het aantal zetels dat zij nu hebben, respectievelijk 42 en 28 zetels. De partij van Geert Wilders komt vanuit niets op vier zetels en de Partij voor de Dieren krijgt van de 50-plussers drie zetels. Wanneer over de gehele stemgerechtigde bevolking gekeken wordt naar wie wat kiest dan blijken vooral ouderen op het CDA te stemmen. Dertigers, veertigers en vijftigers stemmen vooral PvdA en jongeren (18-35 jaar) met name VVD.

En deze:

24-10-2006 • Huisartsen vinden SP-Kamerlid Agnes Kant de meest geschikte kandidaat voor minister van Volksgezondheid. Dit staat deze week in het ledenblad van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Uit de peiling onder leden van de LHV blijkt dat 61 procent van de ondervraagde huisartsen de voorkeur geeft aan een progressief kabinet van PvdA, SP en GroenLinks.

3 gedachten over “Huisartsen en ouderen voor SP

  1. Het is niet zo gek dat links per saldo er niet op vooruit gaat. Wat er bij de SP bij komt gaat er wellicht bij de andere linkse partijen weer af.
    Ik ben wel blij met de verkiezingen. Die splintertjes verdwijnen hopelijk. Wat dat betreft ben ik het overzicht kwijt.
    Er valt weer iets te kiezen; vòòr of tégen Verdonk. Dat is bij de mensen in het land het brandpunt. Zo’n polarisatie geeft het iets broeierigs. Dat kan ook niet anders met De Veenbrand.
    Er is een grote zwerm ontheemde rechtse kiezers. Waar die nu gaat fourageren is de vraag. Verdonk?
    Kiezen is emotie. Zo kan iemand die er alle belang bij heeft om SP te stemmen toch anders doen. Was het niet Rutte die met de Stemwijzer op D66 uitkwam? Zou hij een toekomstige groep-Rutte zijn? Of begint D66 met allèèn Pechtold en voegt Rutte zich later bij hem?

  2. Ik las dit deze week al eerder ergens, het verbaasde mij een beetje, ik vraag met af: zijn huisartsen van nature progressiever of komt het voornamelijk door het nieuwe zorgstelsel?

  3. Ron, huisartsen zijn mensen die met beide benen op de grond staan. Nuchter en verstandig. Ze weten dat Agnes Kant er voor de mensen zelf is en niet voor het grote geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *