De Raad van Europa (2)

Vanochtend onze partij; de European Unified Left. Agendapunt: de waarnemers die de Raad stuurt bij verkiezingen. Leo Platvoet heeft een notaatje geschreven over hoe dat beter zou kunnen en waar toekomstige waarnemers op moeten letten. Stalin wei al: het doet er niet toe wie er stemt maar wie er telt. Maar het gaat om meer dan alleen opletten of er netjes geteld wordt. Polen kan nu op democratische wijze de doodsstraf weer in gaan voeren.

Er zijn landen die geen waarnemers willen. Andere landen laten ook monitoring toe, op de stqnd van de democratie in hun land, de opbouw van de rechtsstaat, de mensenrechten, de stand van de vrijheid van meningsuiting. Dit keer werd de stand van zaken in Moldavie besproken.

Gisteren sprak de Russische paus, Patriarch Alexi II, die nog eens herhaalde dat homo’s wat hem betreft ziek en zielig en zondig zijn, zoiets als kleptomanen. Het erge was dat er mensen in de zaal applaudisseerden. Er is nog een lange weg te gaan, zeker met veel vqn de nieuwe landen. Kwam Boris Dittrich tegen, hier als vertegenwoordiger van Human Rights Watch. Of ik meedoe als hij er een motie over maakt. Vanzelf.

De premier van Turkije spreekt. We hebben veel presidenten dewe keer; ook van Servie en Montenegro. Gül die zelf jqrenlqng lid was van de Raad van Europa wordt het vuur na aan de schenen gelegd. Over de positie van de Koerden, over journalisten en meningsvrijheid, over de rechten van vrouwen, over de macht van het leger: Hij maakt zich er nogal van af. Tiny vraagt hem of Gül het lid vqn de Raad van Europa niet Gül de president kan zeggen gewoon ja of nee op vragen te antwoorden.

Ik moet mijn tekstjes gaan tikken voor morgen. Vanmiddag spreekt Henk voor de eerste keer.

5 gedachten over “De Raad van Europa (2)

  1. Ik vermoed dat de Russische patriarch eigenlijk heeft gezegd, dat homo’s niet zozeer
    “wat hem betreft” ziek, zielig en zondig zijn, maar in de eerste plaats wat betreft
    de Lieve Heer! Of zit ik ernaast?

  2. Gül stelt duidelijk en zeer juist dat in Turkije geen mensen in de gevangenis belanden omwille van hun meningsuiting.

    Het gaat hier dan vooral om smaad aan de natie door de erkenning van de vermeende armeense geneocide waarbij Europese overheden waaronder de commissaris van uitbreiding wezen op de Europese norm van de vrije meningsuiting.

    Heeft Gül dan niet verwezen naar de vele personen die hier in de EG in gevangenissen jarenlang kreperen omwille van hun meningsuiting die dan gaat over de ontkenning van een andere vermeende genocide ?

  3. Elke keer weer ben ik stik jaloers op al die geestelijken (maar ook gewone gelovigen) die een directe lijn met ‘boven’ hebben, zodat ze exact weten wat ‘Die daarboven’ wel of niet goedkeurt. Ze zitten vast in hun dogma’s. Even uit mijn blote hoofdje: staat er niet alleen in het Bijbelboek Leviticus van het O.T. iets over homofilie? En kan je daar in het N.T. niets meer van terugvinden…? Ruim 2000 jaar geleden wist men niets af van aangeboren geaardheid. We weten beter nu, dus dienen de dogma’s te worden afgeschaft of op zijn minst aangepast? Homosexualiteit is niet menselijk, maar is tevens in het dierenrijk terug te vinden. M.a.w. Moeder Natuur trekt zich geen klap aan van dogma’s van het opperzoogdier dat mens heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *