Twee vrije moslims

Terwijl ik nog even doorploeg aan mijn Palestina dossier twee mannen om jullie bezig te houden, twee Nederlanders, twee moslims.

070703ek-044.jpg

Tofik Dibi van Groen Links spreekt Wilders aan: ga eens een echt debat aan.

…Maar er is net zo goed iets mis met de discussie over de islam. Er is geen sprake van een botsing van beschavingen. De radicale islam is de vijand van alle beschavingen en van alle redelijk denkende mensen (gelovig en ongelovig). Het islamdebat is een debat tussen doven. Wilders houdt een monoloog. Zijn tegenstanders houden een monoloog. En morgen, als er weer iemand een scheet laat, beginnen we helemaal opnieuw. Het debat kent geen nieuwsgierigheid, geen vooruitgang en dus ook geen enkele toenadering.

Ik begrijp dat Wilders het gevoel vertolkt van sommige Nederlanders die hun oude leefomgeving niet meer herkennen. Nederlanders die moskeeen zien verrijzen en islamitische scholen zien komen in hun wijk. Ze zien aanslagen in New York, Londen en Madrid, en herinneren zich de slachting van Theo van Gogh. Ze zijn bang en onzeker. Wilders wil hun een stem geven. Maar Nederland bestaat uit meer mensen dan zijn electoraat.

Laat ik een geheim vertellen. Ik ben een overtuigd moslim en de Koran die naast mijn bed ligt is veel dikker dan de Donald Duck. Nu zal het Wilders verbazen, maar hoewel ik er regelmatig in lees, ben ik niet uit op de invoering van de sharia, de jihad, apartheid voor vrouwen en het onderdrukken of vermoorden van niet-moslims. Eerlijk gezegd fantaseer ik zelfs in mijn wildste dromen niet over islamitische werelddominantie.

(..)

Nederland is geen wit land meer, hoe pijnlijk dat misschien ook is. Het zal nooit meer een wit land worden. Ik ben geboren in Vlissingen en ik ben even Nederlands als Wilders. Ik ben ook moslim uit vrije overtuiging. En de Koran (de dikke versie) zal op mijn nachtkastje blijven liggen zo lang ik daar behoefte aan heb. Wilders zal het met mij moeten doen. Er is geen andere weg dan met mij en ‘mijn soort’ samen te leven.

Ik begrijp dat de komst en de permanente vestiging van de islam in Nederland door velen als een gedwongen huwelijk wordt ervaren. Bij huwelijken kun je -goedschiks of kwaadschiks – scheiden. Maar zodra er kinderen zijn, is de band onherroepelijk en een goede verstandhouding noodzakelijk. Ik ben een van die kinderen en ik wil Wilders sterkte wensen in de komende dagen want het zal vast niet gemakkelijk zijn.

Maar ik wil hem ook vragen of hij publiekelijk met mij in debat wil gaan. En dan bedoel ik niet een debat tussen doven of een debat gebaseerd op oneliners, maar een serieus, kritisch gesprek tussen twee mensen die bereid zijn goed beargumenteerde oplossingen te formuleren voor het probleem van het islamitisch terrorisme. Voor mij is de radicale islam namelijk een minstens zo grote bedreiging als voor Wilders.
Als vrije moslim heb ik bondgenoten nodig, geen vijanden.

Hele verhaal op de opiniepagina van de Volkskrant vanochtend, ik vond geen linkje. (Ah! Linkje gevonden, hier Hulde voor het allochtonenweblog wederom)

Een een andere ‘vrije moslim’ (wat me een erg veel betere betiteling lijkt dan het veel gebruikte ‘gematigde moslim’ – want de term gematigd lijkt niet erg van toepassing op Dibi, noch op Benzakour, die scherpe verhalen schrijft).

Mohammed Benzakour hield een verhaal in Felix Merites tijdens een bijeenkomst over de Nederlandse pers en het Midden-Oosten. Helaas had ik toen een andere vergadering en kon er niet bij zijn. Een fragment:

Bij nieuwsrubrieken, waaronder ook uitdrukkelijk de drie Teleteksten (NOS, RTL en VRT) – wordt Hamas altijd vergezeld van een woordtoevoeging: ‘moslim-fundamentalistisch’ , ‘terroristisch’ of ‘extremistisch’. Zij werken al bijna afstompend. Voor deze kwalificaties zijn misschien best goede argumenten aan te dragen. Maar evenzeer zijn goede argumenten aan te dragen om Israël te vergezellen met ‘staatsterroristisch’ of ‘apartheidsregime’. Of ‘theocratisch’, of ‘bezettende mogendheid’, ‘het internationaal recht schendende’, ‘het racistische’ etc.
Maar dat lees je nooit.
Voorts kwam na turven van enkele grote dagbladen en omroepen het volgende cijfer. De verhouding Palestinagezinde columnisten/commentatoren (al dan niet met Arabische achtergrond) versus Israëlgezinde columnisten/commentatoren is ongeveer 3 – 21.

Het gaat er niet om of pro-Palestijnse opiniemakers altijd gelijk hebben of dat pro-Israëlische commentatoren altijd ongelijk; het punt is dat een pro-Palestijns geluid nauwelijks kans krijgt; een onevenwichtigheid die raakt aan de essentie van kwaliteitsjournalistiek.

Zie voor zijn hele verhaal het allochtonenweblog,
Hier.

6 gedachten over “Twee vrije moslims

  1. Tofik Dibi zegt:

    “Nu zal het Wilders verbazen, maar hoewel ik er regelmatig in lees, ben ik niet uit op de invoering van de sharia, de jihad, apartheid voor vrouwen en het onderdrukken of vermoorden van niet-moslims. Eerlijk gezegd fantaseer ik zelfs in mijn wildste dromen niet over islamitische werelddominantie”.

    Er wordt door de media onvoldoende aandacht besteed aan de mening van de gematigde moslims. Helaas horen we deze mensen te weinig en horen we teveel over extremisme en fundamentalisme.
    De nederlandse samenleving verkeert hierdoor in onzekerheid en daarvan wordt op diverse fronten misbruik van gemaakt.

    Als het inderdaad zo is dat er veel gematigde moslims in Nederland leven dan moet het voor Dibi toch mogelijk zijn deze mensen op een of andere manier te mobiliseren?

    In principe behoeft een gematigde moslim zich niet te verdedigen voor de uitlatingen van extremisten, maar in Nederland leven we nu eenmaal op dit moment in een onzekere situatie.

    Als het duidelijk wordt dat gematigde moslims massaal:

    – Tegen homohaat zijn,
    – Tegen invoering van de sharia zijn,
    – Voor respectvolle behandeling van vrouwen zijn.
    – etc.

    dan kunnen ze voor eens en voor altijd kan afrekenen met de onzekerheid die er bij de overige nederlanders leeft.

    Wedden dat dan de discussies over nep-issues zoals hoofddoekjes, burka, burkini etc. zullen afnemen?

  2. Als jij nu eens ophoudt met aan te nemen dat de doorsnee moslims in Nederland allemaal tegen homo’s zijn, vrouwen minder respectvol behandelen dan andere mannen, en bovendien helemaal reuze zin zouden hebben in het invoeren van de sharia, gewoon omdat je geen enkele reden hebt om dat aan te nemen tenzij je denkt dat Wilders daar meer van weet dan Dibi, dan zijn we al een stuk verder.
    Het probleem ligt er niet in dat Dibi nog meer zou moeten doen dan hij al doet om mensen als jij gerust te stellen en te overtuigen, maar dat mensen als jij gewoon eens moeten luisteren. En dan vertel jij het verder aan de autochtonen die nog steeds in de kramp zitten.

    Iedereen die dat wil kan het allang weten, en lezers van dit weblog helemaal.

    Dus doe ons een lol, Jan. Mobiliseer jij eens wat. Het hoeft niet altijd alleen maar van de moslims te komen, die doen al meer dan hun best.

  3. Een waarlijk vrije geest, Mohammed Benzakour. In een column schrijft Benzakour over Hollandse angsthazerij. “Don Quichot … gereïncarneerd in de lage landen van de eenentwintigste eeuw.” Daar vergist Benzakour zich een beetje. Als Don Quichot nu opnieuw zou incarneren, had hij ongetwijfeld geleerd van zijn vorige incarnatie. De Hollanders lopen vier eeuwen achter op Don Quichot.
    In Trouw van afgelopen zaterdag recenseert Willem Breedveld een boek van Willem Schenkel, “Denken in een tijd van sociale hypochondrie, Aanzet tot een theorie voorbij de maatschappij”: de samenleving heeft het nodig om z’n rug naar de moslims te keren, om de illusie van “produceren en consumeren, werken en genieten, werken en onthaasten, jong blijven en lang leven en consumeren en slank blijven” vol te houden.

    Groet,

  4. Beste Jan V,

    Nederlanders komen massaal in aanraking met die zogenaamde gematige moslims, de meesten werken namelijk in grote en middelgrote bedrijven of organisaties. Ze zijn die mensen, waarvan personen denken: ach dit is een uitzondering; Ahmed of Fatima zijn anders.
    Weet je wat ik zo boeiend vind? Ik ben vrij actief (zowel privé als beroepsmatig) in het maatschappelijke debat en eerlijk gezegd ben ik binnen mijn vriendenkring één van de weinigen die constant zin heeft om zijn stem te laten horen. Logisch ergens, want veel van mijn vrienden werken in de IT sector, voor een bank of als adviseur voor een multi-national. Die houden zich helemaal niet bezig met de mening van anderen of met de politiek. Zo ook al die andere gematigde islamitische professionals in Nederland al dan niet in de commerciele sector werkzaam. Raar he, dat niet iedereen (dus ook niet de gematigde moslim) zich graag mengt in het maatschappelijke debat? Eigenlijk helemaal niet raar dus (al zou ik het graag anders gezien hebben), want je mengt je vaak pas in het maatschappelijk debat als je niets beters te doen hebt of als het min of meer je werk is.

    Hartelijke groeten!

  5. Imad dat is juist waar de communicatie stoornis zit in het debat.
    Wilders is het namelijk volledig met je eens dat er gematigde Moslims zijn.
    Hij gelooft alleen niet dat er een gematigde Islam bestaat.
    Dus heeft het ook totaal geen zin om met Moslims aan te komen die vrolijk hossend met een stel homoseksuelen bier drinkend ergens in een cafe staan.

  6. Leuter niet, Hendrik. Als er geen gematigde islam bestaat bestaan er ook geen gematigde moslims, want dan zijn ze of niet gematigd of geen moslims. En aangezien er wel degelijk gematigde moslims bestaan is het dus kennelijk mogelijk de islam op veel verschillende manieren te interpreteren en te beleven.
    Waarvan Dibi hierboven een van de vele bewijzen is.
    En zoals je ondertussen echt kunt weten wil Wilders alle moslims zoveel mogelijk het land uit hebben, en is hij niet bereid met zelfs de meest beleefde, voorkomende, geciviliseerde, door-geintegreerde moslims te praten – omdat ze moslims zijn.
    Dus ga je mond spoelen en jok niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *