Finkelstein mag Israël niet meer in

finkelstein-698.jpg

Norman Finkelstein (zie hieronder) is op vliegveld Ben Goerion tegen gehouden en mag Israel niet in. Meestal betekent dat een ban voor tien jaar. Er wordt nooit een andere reden gegeven dan ‘security’, en beroep is dus ook vrijwel niet mogelijk.

Het gebeurt vaker: ik ken zo al drie mensen die een ban hebben maar die waren geen van drieën joods. Nu ziet Israel als het bestaansrecht van de joodse staat dat het een thuisland is voor alle joden ter wereld, die automatisch recht hebben om in Israel staatsburgerschap te krijgen. Er staat niet in de Onafhankelijkheidsverklaring (een grondwet heeft Israel niet): behalve joden met een grote mond, die denken dat ze ons iets kunnen vertellen. In dit geval is het volstrekt duidelijk: de ‘enige democratie in het Midden Oosten’ ziet mensen met een kritische mening over Israel als staatsgevaarlijk, en vindt dat een reden om ze de toegang te weigeren.

Dat Finkelstein is geweigerd is bevestigd, het heeft een krant als Haaretz nog niet bereikt.

Zie ook de website van Norman Finkelstein, hier.

8 gedachten over “Finkelstein mag Israël niet meer in

 1. This came from Sam Bahour:

  ACT NOW:   Flood the Israeli Ministry of Interior with faxes, emails, calls.  DEMAND THAT DR. FINKELSTEIN BE PERMITTED TO ENTER ISRAEL IN ORDER TO REACH THE OCCUPIED PALESTINIAN TERRITORY!

  Minister of Interior Mr. Meir SHEETRIT
  Israeli Ministry of the Interior 
  2 Kaplan St., Qiryat Ben-Gurion 
  P.O. Box 6158, 91061 Jerusalem  
  Tel.  +972-2-670-1411 / +972-2-629-4722 
  Fax: +972-2-670-1628 

  or

  Mr. Meir SHEETRIT’s numbers at the Knesset 
  Telephone 1:     +972-2-640-8410
  Telephone 2:      +972-2- 640-8409
  Fax:      +972-2- 640-8920
  Email: mshitrit@knesset.gov.il

  It is now Friday night and the Ministry will be closed through Saturday for the Jewish Sabbath. Thus, if you are in the US please call your congressman and senator NOW and advise them a Jewish American U.S. citizen is being denied access to Israel!!

  Also, CALL the STATE DEPT’s Hotline for American Travelers: 202-647-5225 and let them know this is happening and is in violation of international law. 

  If you are an Israeli, please start working the phones…this denial of entry is all being done in your name!!

  The only ‘democracy’ in the Middle East strikes again,
  Sam

 2. Op NRC Handelsblad lees ik er ook over, met een verwijzing naar een interview door de krant met Finkelstein op 29 september 2007. Je moet abonnee zijn om de tekst te mogen lezen, dus ik citeer even een stuk over hoe hij uit zijn baan gezet is:

  Nadat bekend werd dat zijn werkgever, de katholieke DePaul universiteit in Chicago, hem een vaste aanstelling wilde geven, en zo legitimiteit zou verschaffen aan zijn soms striemende kritiek op het officiële jodendom in de VS, escaleerde dat in een nationale discussie over zijn persoonlijkheid.

  Deugde Norman Finkelstein eigenlijk wel? En had een linkse man als hij, een volgeling van Noam Chomsky, en volgens zijn critici eerder propagandist dan academicus, wel recht op een aanstelling op een Amerikaanse universiteit?

  Het was één grote afleidingsmanoeuvre. Ik word internationaal erkend als een autoriteit op mijn vakgebied. Ik heb vijf boeken geschreven (zie kader, red.) waarvan 46 internationale edities zijn verschenen. Mijn werk is aanbevolen door tijdschriften als Foreign Affairs, The London Review of Books en The Middle East Journal. Mijn laatste boek is positief besproken door de zes leidende academici ter wereld in mijn vakgebied.

  Ze wisten niet meer wat ze met mij aan moesten. Ik ben joods: suggereren dat ik antisemiet ben – de gebruikelijke truc – gaat bij mij niet op. Mijn ouders hebben in de kampen gezeten, een ontkenner van de Holocaust kan ik ook al niet zijn. En ik ben afgestudeerd op Princeton – dus je kunt me ook niet wegzetten als een halvegare. Zodoende gingen ze maar op de man spelen. Ik móest in diskrediet worden gebracht.

  Hoe?

  Het was meedogenloos. Er is een dossier van zestig pagina’s over mij rondgestuurd op de universiteit waarin stond dat mijn overleden moeder een collaborateur was en dat ik in mijn vorige baan was ontslagen wegens geestelijke instabiliteit. En het werd erger, véél erger.

 3. NRC vandaag hier en een lang interview hier.

  Los van het onderliggende onderwerp is hier ook de vrijheid van wetenschap zwaar in het geding. Ik behoor niet tot de academische wereld, maar wie daar wel toe behoort roep ik op een internationale protestactie te beginnen.

 4. Klik nog maar eens op de link naar Haaretz Anja. Dan kun je constateren hoe het staat met de persvrijheid in Israel.

 5. Ik heb zojuist gekeken naar een forum op BBC waarin o.a. Tony Blair, Oud premier Barak van Israel en de huidige Palestijnse premier zitting hadden.
  In het forum ook een aantal jongeren van Israelische, Palestijnse en Egyptische origine. Blair had het zichtbaar moeilijk om met veel woorden niets te zeggen. Barak gehoord hebbende is geen enkele verandering te verwachten
  Hamas wordt gebruikt als het probleem waarom geen vooruitgang mogelijk is. Bij de jongeren was iets van goede wil en vooral ongeduld te merken.
  De conclusie is, vrees ik, dat over 10 jaar een forum tot dezelfde conclusies zal komen.

Reacties zijn gesloten.