Nora Storm houdt er mee op

In 2005 was ze er ook, bij de demonstratie tegen de uitsluiting, in Rotterdam. Samen met dominee Visser voorop. Twee idealisten die opkwamen voor de verworpenen der aarde. De verslaafden, daklozen en hoeren. Visser en Storm hadden besloten dat junks meer waren dan probleemgevallen, maar mensen, mensen met problemen. En die die mensen hielpen om hun gevoel van eigenwaarde weer terug te vinden. Nora Storm runde een soort uitzendbureau, waar verslaafden konden werken, schoonmaken op straat, in trams, zelfs voor de politie. De mannen (en vrouwen) droegen haar op handen.

Dominee Visser is er mee opgehouden, nu houdt ook Nora Storm op. Een verlies voor Rotterdam. De gemeente zal het overnemen, dat is vast beter voor de boekhouding, maar of het ook beter is voor de mensen?

Ik schreef er over in 2005, hier.
Zie ook bij Krista, hier

6 gedachten over “Nora Storm houdt er mee op

  1. Kijk dat het vertrek van Nora Storm een GROOT verlies is voor de verslaafden in Rotterdam, dat is duidelijk. De manier waarop zij probeerde en er in slaagde om van ‘junkies’ verslaafden te maken is een geweldig voorbeeld. Alleen was ze kennelijk niet zo goed in het boekhouden, dat doet niks af aan haar fantastische werk.
    Maar rondom subsidies en overheidsgelden mag nooit de sfeer van gesjoemel ontstaan. Het is te hopen dat de nieuwe oplossing soelaas biedt voor zowel de mensen als de financiën.
    Geef verandering ook eens een kans Anja….

  2. Ikke? Heb ik daar iets over te zeggen dan, Bastar? Heeft mijn mening zoveel invloed dat het project nu vanzelf naar de verdommenis gaat? Dacht het niet. Ik hoop erg voor de mensen dat degenen die met hen gaan werken ook een groot hart hebben, want zonder dat wordt het niks. Dat denk ik wel.

  3. Ik waag het ernstig te betwijfelen of de gemeente alles kan overnemen. In elk geval zullen ze zeer zeker beter kunnen boekhouden, maar het menselijke gevoel bij gemeenteambtenaren is m.i. erg ver te zoeken. Ik houd mijn hart vast, maar Rotterdam heeft een ‘agenda’ en voert dat uit: minima en ‘undesirables’ de stad uit. Zonder enige vorm van hulp, overigens… 🙁

  4. maar het menselijke gevoel bij gemeenteambtenaren is m.i. erg ver te zoeken.

    Wat een onzin.

    Gemeenteambtenaren werken vanuit een andere motivatie. Dat lijkt me evident. Maar dat maakt ze nog geen onmensen.

    In het bericht in Trouw staat dat de gemeente TopScore tijdelijk overneemt. Dat betekent in elk geval dat de waarde van het werk van Nora door de gemeente ten volle wordt erkend. En terecht, ik vond het knap en stoer wat ze heeft opgezet.

    Lydial, wat heeft het voor zin zo’n laatste opmerking te maken? Je generaliseert enorm en mij lijkt het in het belang van de mensen aan de onderkant dat de civil society (zoals het werk van Nora) beter samen kan werken met de gemeente. Beter dan zo’n jaren zestig anti-autoritaire opmerking te maken, waar niemand iets mee opschiet.

  5. Toch jammer dat het geld weer regeert. Zou beter zijn als er hulp geboden werd bij de boekhouding, en Nora gewoon dat deel van het werk kon blijven doen, waar ze goed in is. En misschien nieuwe mensen opleiden die het van haar over kunnen nemen.

  6. Clara, als je in Rotterdam woont, kun je weten dat de wethouders Karakus en Schreijer druk doende zijn de minima de stad uit te krijgen. “Ze nemen de plek in die we willen gebruiken voor de wooncarrière van de hogere middeninkomens en de hoge(re) inkomens. Voorheen is door o.a. Leefbaar Rotterdam al gezegd dat de zwervers van de straat moeten, want ze zijn een smet op onze mooie stad (niet mijn woorden). Dus ja…ik denk niet bepaald positief over de gemeente Rotterdam. Ik vind jouw reactie niet fijn, maar daar kan ik wel mee leven. Ik generaliseer naar mijn weten niet, maar als jij dat vind, dan mag dat, hoor. Het zegt over mij dat ik geen dromerijen meer over heb in deze stad, of welke gemeente dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *