Geweldloos verzet

salamamira.jpg

Ook als Palestijnen geweldloos verzet gebruiken, zoals bij de protesten tegen de muur, in Ni’lin, bijvoorbeeld, kunnen ze rekenen op gewelddadige reacties van het Israelische leger. Met rubber kogels, bijvoorbeeld, die ontworpen zijn om van veraf te kunnen schieten zonder te doden, maar die van dichtbij afgeschoten wel degelijk slachtoffers maken, zoals recentelijk enige keren is gebeurd.

Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem helpt de Palestijnen met een geweldloze actie: Shooting back, waarbij de mensen zelf met videocameraatjes videofilmpjes maken, bijvoorbeeld van de aanvallen van kolonisten rondom Hebron, die anders nooit in het nieuws komen. Salam Amira is een meisje van 16 dat het inmiddels beroemde filmpje maakte van de jonge demonstrant die op bevel in de voet werd geschoten. De commandant kwam er van af met een berisping en overplaatsing. De vader van Salam werd gearresteerd en opgesloten – omstanders zeiden dat de militairen die hem meenamen heel goed wisten dat ze de vader van Salam te pakken hadden, en riepen: we hebben hem. Ook wordt het huis van Salam nu beschoten en belaagd. Lees het artikel van Jonathan Cook. Hier.

17 gedachten over “Geweldloos verzet

  1. Hoe lang hou jij het nog vol in de 1e kamer en je gekleurde en eenzijdige berichten over de religieuze strijd tussen de Palestijnen en Joden?.

  2. Heel lang, Dirk. In de Eerste Kamer zo lang als de SP me daar wil hebben, en daarbuiten zo lang als het nodig is, en dat kan nog wel even duren. Overigens, Dirk, is jouw opvatting nogal gekleurd en eenzijdig. Er is namelijk geen sprake van een religieuze strijd, en er is ook geen sprake van een strijd tussen Palestijnen en joden, maar tussen Israeli’s en Palestijnen. Dat is een militaire strijd, waarbij Israel in 1948 de Palestijnen van hun land beroofde, en in 1967 nog eens de laatst overgebleven Palestijnse gebieden bezette. De schendingen van internationaal recht en mensenrechten door Israel zijn ondertussen ruimschoots bekend en gedocumenteerd. Het moment dat Israel daar mee ophoudt ga ik ook wat anders doen. Met religie heeft dat dus helemaal niks te maken. Met joden ook niet, zoals je kunt zien aan de vele kritische joden die op dit weblog aan het woord komen. Is deze opvatting, die wat mij betreft door massa’s feiten worden onderbouwd gekleurd? In dat geval: graag gedaan.

  3. Wat is hier gekleurd en eenzijdig aan Dirk?
    feiten. geblinddoekte palestijn wordt door zijn voet geschoten door Israelsiche soldaat. Dit is gefilmd. De dader, die soldaat die schoot op iemand die totaal geen bedreiging voor hem was, wordt vrijgesproken, en degene die het toevallig gefilmd heeft en het naar buiten heeft gebracht wordt gestraft. Wat is heir eenzijdig aan. Of is eht moeilijk om de waarheid te erkennen. Goed stuk van Jonathan Cook, die schrijft geen onzin, doet altijd erg goed onderzoek. Groet

  4. Ach Anja, dat had je nu niet moeten doen. De trol voeren. Want dan komt ie namelijk terug. En so-what als je met eenzijdige en gekleurde berichten in de Eerste Kamer zit? Daar zit je toch met een overtuiging dacht ik zo, net zoals even zovele andere politici die ook in die Eerste Kamer zitten? En waarschijnlijk op hun beurt net zulke berichten de wereld in sturen? Nou, wat mij betreft: Ga zo door.

  5. Hoevaak zul je het nog uit moeten leggen Anja, voordat iedereen het begrijpt? Ik treur om de vele Palestijnse kinderen die onnodig gedood zijn en om de velen die gehandicapt door het leven moeten; ook om de situatie waarin zij moeten leven.
    Ik treur ook om mijn goede vriendin die kort geleden om het leven kwam door een raket vanuit Gaza. Toch…laten we redelijk blijven en de werkelijkheid van het onrecht niet uit het oog verliezen. Veel sterkte bij alles, jij en je mannen, en dat de rechtvaardigheid het winnen mag en nog meer verdriet voorkomen zal worden. Gerrie

  6. last night seen @ Al Jazeera television
    an edition of “Talk with Jazeera” interview with Ehud Barak ,minister of Defence, Israel. (probably the most dangerous and influential person in the Israeli Government at present)

    his words:

    ” it’s a ridicilous situation we are suppliyng goods to Gaza and we get Rockets in return”

    “the palestinians (Hamas) still do not want to start peace-talks”

    “Isreali government must never allow the creation of a Palestinian state”

    “neighbour-countries must not underestimate the will and power of Israel to create peace with it’s neighbours”

    Let’s hope and pray this fascist will never be the next president of the state of Israel.

  7. Het filmpje haalde alle journaals, maar over wat erna kwam (en wat er niet kwam) heb ik dus niets gezien. Dat moet de wereld toch ook weten over de ‘enige democratie in het Midden-Oosten’..?
    Ik hoop dat Salam en haar buren zich niet laten ontmoedigen en blijven filmen.

  8. Beste Anja,

    Deze week is onze nieuwe website officieel geopend. Hij was al enige tijd experimenteel in de lucht. Wanneer je interessante berichten, het liefst met links hebt, wil ik ze graag plaatsen. Ook voor goede ideeën en feedback hou ik me graag aanbevolen!
    Het meest up-to-date gedeelte van de site is: http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/

  9. Is heel overzichtelijk, N. In westerse democratieen hebben we de verdragen voor mensenrechten en internationaal recht als norm. Ga daarvoor naar Amnesty, naar de VN, naar B’Tselem, het staat allemaal netjes op papier. Dat houdt onder andere in dat je niet schiet op ongewapende mensen, tenzij je leven werkelijk bedreigd wordt, en dus al helemaal niet op een gevangene die al geboeid en weerloos is. Israel gaat er graag prat op de enige democratie te zijn in het MO en hoort zich dus ook te houden aan de vastgelegde en algemeen aanvaarde normen. Daar heeft wat ze in China doen niets mee te maken. Als mijn overbuurman steelt geeft mij dat geen vrijbrief om ook maar te gaan jatten.

  10. Geachte mevr Meulenbelt

    Dat u de situatie alleen maar van een kant kan bekijken en niet vies bent om de Palestijnen neer te zetten als een zeer vredelievend sprookjesvolk is mij reeds bekend maar het verzinnen van zogenaamde feiten gaat mij veel te ver.

    De zogenaamde bezette gebieden zijn nooit officieel bezet geweest. De inlijving van de Gazastrook door Egypte en de Westelijke Jordaanoever door Jordanië is maar door een handjevol staten erkend. Hierdoor kunnen de gebieden die door de Verenigde Naties niet zijn erkend niet officieel bezet zijn.

    De Arabieren die in het Britse mandaatgebied woonden hadden in 1922 al Trans-Jordanie toegewezen gekregen. Dit besloeg 75% procent van het mandaatgebied. Op 29 november 1947 kwam de VN met resolutie 181. Resolutie 181 ging over de deling van het overgebleven mandaatgebied. De Arabieren sloegen dit voorstel af.

    Het is onvoorstelbaar dat de Arabieren VN resolutie 181 hadden afgewezen. Zowel het Joodse- als het Arabische volk hadden beide evenveel recht om in het voormalige mandaatgebied te wonen maar de Arabieren konden het niet verkroppen dat joden een eigen staat wilden stichten. Deze houding die veel Arabieren hadden en nog steeds hebben jegens het joodse volk kent zijn oorsprong uit de Koran. Misschien wordt het eens tijd dat u de Koran gaat lezen.

    Hoogachtend

    David Benjamin Smalhout

  11. Uw overbekende en buitengewoon eenzijdige stellingname pro-Israel is inmiddels oude koek, geachte meneer Smalhout, en reeds vele malen weerlegd.

    Ik zet Palestijnen niet neer als een ‘vredelievend sprookjesvolk’, ze zijn geen sprookje, en niet minder of meer vredelievend dan welk ander volk ook. Het bovenstaande bericht gaat over het feit dat Israel disproportioneel gewelddadig reageert ook als de Palestijnen geweldloos verzet plegen – waarover u de feiten kunt vinden bij Israelische mensenrechtenorganisaties als B’Tselem.

    Niemand ontkent nog dat de bezette gebieden bezet zijn, zelfs Sharon en Olmert deden dat niet meer, behalve de meest verstokte, dove en blinde Israel-apologeten. Ga eens kijken in Gaza, en op de Westoever, meneer Smalhout, kom terug en beweer dan nog eens dat daar geen sprake is van bezetting.

    Ook het geijkte verhaal over het verdelingsplan is oude koek. En het kan u inmiddels bekend zijn: de Palestijnen hadden geen bezwaar tegen de aanwezigheid van joden, ze hadden bezwaar tegen de zionisten die er op uit waren om in hun land een eigen exclusief joodse staat te stichten waartoe een groot deel van de inheemse bevolking moest worden verdreven en onteigend, en daar hebben ze geheel gelijk in gekregen. Want dat is wat de zionisten, veelal onder protest van de inheemse, Palestijnse joden, gedaan hebben.

    Met de koran heeft dat helemaal niets van doen, meneer Smalhout, en ik neem aan dat ik die beter ken dan u. En het is een grote schande dat de mensen die als geen ander weten hoe giftig ideologieen als antisemitisme kunnen zijn zich nu scharen onder de botte islamofoben, omdat dat toevallig goed uitkomt om de Palestijnen van een vijandbeeld te voorzien en het eigen straatje schoon te vegen. Het is wel heel gemakzuchtig en vals om het Palestijnse verzet tegen verdrijving, onteigening en bezetting af te doen als islamitische jodenhaat, en u moest zich daar diep voor schamen.

    Indien u, zoals te doen gebruikelijk, van plan was om opnieuw de zionistische canon af te komen werken, gaat u even naar de inleiding van het dossier, hier, dan kunt u zien dat dat vergeefse moeite is.

  12. Meneer Smalhout, Als de westerse landen na 1945 HUN JOODSE MEDEMENSEN met open armen weer in hun THUISLANDEN hadden ontvangen dan zou de VN resolutie 181 helemaal niet tot stand gekomen zijn en de Palestijnen nog steeds wonen waar ze in 1948 verbleven. Geeft u mij a.u.b. nu niet het gevoel dat Hitler toch nog gewonnen heeft!

  13. Je kan geen zionistische staat uitroepen op land dat niet van jou is. Die claim sluit niet-joodse bewoners uit. Het is terecht dat zij protesteren!

  14. De Nederlandse Israellobby is eigenlijk een soort sekte met visies, vol geschiedvervalsingen, normloosheid, verdraaiing van feiten, en een hoog gehalte aan hetzerigheid. Het is heel goed vergelijkbaar met de anti-Darwinlobby met zijn vele verhalen, die allemaal makkelijk doorgeprikt kunnen worden. De wil om realistisch te zijn en echte discussies te voeren, ontbreekt ook totaal. De openheid is nul komma nul. Je ziet ook enkel propaganda en laster, en dat is telkens weer makkelijk aan te tonen.

    De actieve wereld van de critici van Israël, en van de westerse politiek is daarentegen de meest frisse die er momenteel bestaat. Het is echt ‘the place to be’. Het is echt adembenemend hoeveel goede menselijke eigenschappen je daar verenigd ziet: durf, doorzettingsvermogen, waarheidslievendheid, integriteit, uitstekende feitenkennis, uitstekend normbesef, enorme inzet, enorm besef van de essenties van conflicten tussen volkeren. De analyses zijn uitstekend en bewijzen hun eigen kwaliteit. Hier wordt echte westerse beschaving verdedigd.
    Het is allemaal nog veel frisser dan destijds de strijd tegen de Apartheid, of de Argentijnse Junta, enz. Massa’s mensen laten echt het beste van zichzelf zien. Die wereld is echt een parel onder de mensheid. Ik voel me echt heel bevoorrecht, om onder ogen te zien wat die allemaal doen, en om daar deel van te zijn. Dit is echt de hoop der mensheid.
    Je ziet gewoon hoe allerlei mensen zich wereldwijd verenigen in waarheid en kwaliteit: Joden, Christenen, Moslims, Amerikanen, oosterlingen, Europeanen, Zuid-Afrikanen, oud en jong.. Hoopvoller kan gewoon niet. Wie wil daar nou geen deel van zijn?

    Israël was ooit bedoeld als “speerpunt van de westerse beschaving in de Arabische wereld”. Maar het is al vele jaren de “speerpunt van westers geweld en normloosheid in de Arabische wereld”. Daar zijn alle waslijsten van schendingen van de VN-beginselen voor de vrede tussen volkeren sinds 1917 het bewijs van. Alle Palestijnse geweld is peanuts in vergelijking tot wat Israël daar met westerse hulp aanricht.
    Het enige wat er bij ons aan ontbreekt is duidelijkheid over die hele zaak. Tien Punten voor Anja hier!

    @ Anja: het is natuurlijk een rotklus. Je moet nog harder tegen de bierkaai van de Israellobby op, dan dat zalmen tegen die watervallen omhoog moeten. Maar ongetwijfeld zul je het innerlijk wel weten: als de mens dan toch ergens dood aan moet gaan, dan is dit waarschijnlijk de beste kwestie om je voor in te zetten.. 🙂 Het is echte beschavingsstrijd, en daar waar dat het hardste nodig is. Hopelijk heb je ook veel lol. Jeff Halper was weer heerlijk, he?.. Fantastische vent..

  15. Smalhout ziet inderdaad nogal wat over het hoofd..
    De tijdelijk passerende Engelsen hadden in Palestina helemaal geen rechten om land uit te delen, en de Volkerenbond in feite evenmin. Elk verhaal waaruit de Arabische landrechten weggelaten worden, is dus een pure vorm van koloniaal denken. Daar kon je voor 1945 misschien nog mee aankomen, maar anno 2008 zeker niet meer.

    Voor landrechten geldt verder het beginsel van het zelfbeschikkingsrecht van volkeren als basis. Het is niet van belang of een volk er al een land of staat (naar westers model) op gevestigd heeft. Een staat is enkel de vormgeving van dat recht, als een huis op de grond. Het recht zelf ontstaat doordat een volk er lang woont. Wat dat betreft is er helemaal geen verschil tussen Nederland en Palestina. Ook erkenningen door derde-landen zijn in feite secundair, en hebben in feite alleen betrekking op dat volk en het derde-land.

    Je kunt rustig stellen dat de totale bevolking van Palestina in 1917 zowel naar Arabische opvattingen als naar Europese grondbeginselen zelfbeschikkingsrecht over heel Palestina had. Je kunt wel proberen te stellen, dat er nog geen erkend internationaal recht over bestond, maar in dat geval hadden Nederlanders ook geen recht op Nederland, of Fransen op Frankrijk, enz. Erg realistisch is dat niet. Erken je dat wel, dan is elke centimeter Israël illegaal. Leuk dilemma niet? Dit heeft niets te maken met pro-Palestijns zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *