Waarom we denken wat we denken

Te gast: Clara Legêne
Actief lid van de landelijke PvdA-werkgroep ‘Recht in het Midden-Oosten’ en Gemeenteraadslid voor de PvdA in Etten-Leur
(Verschijnt vandaag in verkorte vorm in BN/De Stem)

Op 27 december zijn uit zestig Israëlische F16-bommenwerpers bommen op Gaza gegooid. Gaza is ongeveer zo groot als Rijnmond, er wonen 1,5 miljoen mensen. Er waren vele kinderen op straat omdat de scholen net uit waren. De eerste berichten en gruwelijke beelden kwamen direct daarna binnen en schokten de wereld: vele burgerdoden, vele gewonden, er is gebrek aan alles. Er was in Gaza al gebrek aan alles, de bakkerijen bakten voor lange rijen wachtenden de afgelopen week hun laatste brood van diervoer en ook dat is nu op.

Het enige ziekenhuis dat nog redelijk functioneert, Al-shifa in Gaza City, dat al voor de bombardementen meldde een groot gebrek aan medicijnen, verband en anesthesie-middelen te hebben (Israël stond vorige week niet toe dat het Rode Kruis via Eretz nieuwe spullen kwam brengen), kreeg tijdens de eerste bombardementen in 30 minuten tijd 300 licht- en zwaargewonde vaak ernstig verbrande en geamputeerde lichamen van nog levende slachtoffers te verwerken. Dat lukt een van alles voorzien Nederlands ziekenhuis nog niet eens. Artsen in Gaza meldden ons ‘vreemde wonden’. Gaza is voor westerse journalisten gesloten, niemand kan controleren welke munitie Israël afwerpt.

Op het moment dat u bovenstaande zinnen hebt gelezen, hebt u daarbij uw eigen gedachten, uw eigen antwoord al gevormd. Ik kan uw gedachten niet lezen. Maar ik wil er wel iets over zeggen in het algemeen.

Naar het Midden-Oosten-drama kun je op drie manieren kijken. Afhankelijk van je achtergrond, verleden, afkomst, geloof. Die drie, eigenlijk vier manieren van denken zijn voor vele mensen geen meningen (“dat vind ik”), maar overtuigingen (“dat is zo”). Je manier van kijken is het denkraam van waaruit je de werkelijkheid beoordeelt. Van daaruit vorm je je meningen en reacties op gebeurtenissen. Je noemt dat een paradigma.

De drie meest gangbare paradigma’s in het Midden-Oosten-drama zijn:
Paradigma 1: Israël is een klein land, een toevluchtsoord voor de joden, overlevenden van de holocaust en overal ter wereld vervolgd, een klein land dat zich staande moet houden in een vijandige, Arabische wereld.
Paradigma 2: Joodse Israëli’s en Palestijnen vechten alle twee om hetzelfde stukje land en zijn beiden niet bereid tot compromissen.
Paradigma 3: Israël is een bezettende mogendheid die de Palestijnen bij de stichting van de staat heeft onteigend en verdreven en daar nog steeds mee doorgaat.

Het is niet moeilijk meteen te zien hoe de drie paradigma’s elkaar bijten en een oplossing in de weg staan, zelfs volledig blokkeren. Wie, zonder zelf voor een paradigma te kiezen en zonder stelling te nemen, naar de algemene opinie in Nederland kijkt, kan constateren dat pro-Israëlmensen en pro-Israëlorganisaties zoals het CIDI zich voornamelijk in paradigma 1 bevinden. Wie hen een kritische vraag stelt, krijgt per kerende post het verwijt een antisemiet te zijn die niet wil begrijpen hoe belangrijk sinds de holocaust het zionistisch ideaal voor de joden in Israël nog is en sinds 1947 is geweest.

Onze Nederlandse regering bevindt zich in paradigma 2: ‘waar twee vechten, hebben twee schuld’. Maar de weigering van ons Kabinet de winnaar van de in 2006 reglementair correct en democratisch verlopen verkiezingen, Hamas, te erkennen, leunt op paradigma 1. Daarmee steunt onze regering, samen met de Verenigde Staten, de Europese Unie, tal van landen, de staat Israël. Die zich zelf grotendeels in paradigma 1 bevindt, in elk geval de Israëlische regering en de sterke rechtervleugel in de Knesset. Als gevolg van de internationale support ontvangt Israël jaarlijks miljarden steun, ook militaire. Ook hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU begin december ingestemd met een hernieuwd associatieverdrag van de EU en Israël, waarin Israël als een vriend van de EU wordt beschouwd, deel kan nemen (al deelneemt) aan ontelbare EU-programma’s en bevoordeeld wordt als het gaat om bijvoorbeeld importvergunningen. Overigens heeft het Europees Parlement op 4 december met meerderheid van stemmen aangekondigd, eerst stringente voorwaarden te willen stellen aan dit associatieverdrag. Waaronder het opheffen van de blokkades die van Gaza een openluchtgevangenis hebben gemaakt. Geen enkele Nederlandse krant heeft daarover bericht.

Ook de media berichten wereldwijd voornamelijk vanuit paradigma 2, met uitzonderingen zoals de EO die zich openlijk in paradigma 1 bevindt. Paradigma 2 lijkt namelijk op het eerste gezicht samen te vallen met het ‘hoor-en-wederhoor’-principe in de journalistiek, iets waar de media vanzelfsprekend (en terecht) gevoelig voor zijn. Zowel paradigma 1 als 3 hebben een partijdige inslag, iets waarvan de media zich als het goed is doorgaans verre proberen te houden.
Het gevolg is dat journalisten de werkelijkheid proberen te beschrijven vanuit twee botsende realiteiten: de Israëlische en de Palestijnse. Daarbij wordt echter aan het publiek de voortdurende indruk gegeven dat het om gelijkwaardige machten gaat. Soms, zoals in de recente berichtgeving van Sander van Hoorn voor de NOS, lijkt de vijand Hamas zelfs aanzienlijk groter te zijn dan Israël. Maar van gelijkwaardigheid is geen sprake. Israël is zeer welvarend, beschikt over een leger en wordt door het westen gesteund. De Palestijnen zijn straatarm, beschikken niet over een leger en zijn letterlijk voor al hun eerste levensbehoeften overgeleverd aan de willekeur van Israël. Vele verslaggevers zien niet dat ze een mogelijk onjuist paradigma mede in stand houden. Want misschien is paradigma 1 of 3 wel de werkelijkheid van waaruit ze moeten vertrekken. Ook daar kun je hoor- en wederhoor prima toepassen. En dan krijg je een heel ander verhaal.

Paradigma 3 wordt tegelijkertijd het hardst ontkend én het hardst bevestigd, hoe paradoxaal dat moge klinken. Hoewel wereldwijd de Palestijnse gebieden nog steeds worden aangeduid als ’the Occupied Territories’, in gewoon Nederlands: ‘de Bezette Gebieden’, wordt de Israëlische bezetting zélf in alle talen ontkend. Onder druk van de internationale gemeenschap, en ook omdat bescherming van de kolonisten in Gaza te duur werd, heeft Israël in 2005 de illegaal gebouwde nederzettingen in Gaza ontruimd, tot grote woede van de kolonisten die zich fel hebben verzet. De internationale gemeenschap heeft die ontruiming geaccepteerd als het formele beëindigen van de bezetting. Maar tegelijkertijd werd oogluikend gedoogd dat Israël de volledige controle bleef houden over het Palestijnse bevolkingsregister, het luchtruim, alle grensovergangen en de zee, zelfs het gedeelte dat hoort tot de territoriale wateren van Gaza. Ook int Israël in Palestina de belastingen en gebruikt stelselmatig het achterhouden van betalingen als pressiemiddel.
Volgens het internationaal recht is een mogendheid die controle heeft over grenzen en bevolkingsregister van een ander land dan het eigen, een bezettende mogendheid. Volgens datzelfde recht wordt erkend dat een land zich mag verzetten tegen een bezettende vreemde mogendheid. En datzelfde recht (Vierde Conventie van Genève) bepaalt dat de bezettende mogendheid een burgerbevolking niet collectief mag straffen voor verzetsdaden van enkelen. Toch is dat wat nu op grote schaal gebeurt. De wereld die zich in paradigma 1 en 2 bevindt, kijkt toe en zwijgt. De overigen proberen het zwijgen te doorbreken.

Na het ogenschijnlijk beëindigen van de bezetting van Gaza (tot op de dag van vandaag worden op de Palestijnse Westoever nieuwe illegale nederzettingen gebouwd) woonden er dus geen Israëli’s meer in Gaza. Dat maakte voor Israël de weg vrij, te beginnen met een lange reeks akoestische bombardementen (die hebben geleid tot ongewoon hoge gehoorschade-cijfers en tot getraumatiseerde kinderen), met de door de VN veroordeelde bouw van de illegale muur (op Palestijns gebied), met de onrechtmatige onteigening van olijfboomgaarden en woningen van Palestijnse boeren, met het naar believen stopzetten van de toevoer van brandstof, goederen, voedsel, medicijnen, onderdelen voor elektriciteitscentrales, rioleringssystemen en operatiekamers, en met het afsluiten van de elektriciteit. Er konden immers geen Israëlische kolonisten meer door deze maatregelen getroffen worden.

Wat ik hier presenteer als feiten zijn inderdaad verifieerbare feiten, maar beschreven vanuit paradigma 3. Het moment dat mijn eigen Nederlandse regering tot mijn stomme verbazing weigerde de uitkomst van de volstrekt ordelijk en eerlijk verlopen verkiezingen in de Palestijnse gebieden te respecteren en te erkennen, was voor mij het kantelmoment waarop ik in één klap van paradigma 2 naar 3 schoof. Ik heb nooit de verleiding gevoeld, terug te keren naar 2. Integendeel, het was alsof mijn ogen opengingen.

Het geluid van paradigma 3 – Israël is een bezettende mogendheid die de Palestijnen bij de stichting van de staat heeft onteigend en verdreven en daar nog steeds mee doorgaat – wordt sterker. Ook in Nederland. Prominenten als oud-premier Dries van Agt, Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt (die veel over de paradigma’s heeft gepubliceerd), Een Ander Joods Geluid, Gretta Duisenberg, Harry de Winter, oud-premier Ruud Lubbers, oud-minister Jan Pronk, oud-minister Klaas de Vries, allen reageren ze vanuit paradigma 3. En allen begeven ze zich, net als ikzelf, naar paradigma 4.

Paradigma 4: zowel Palestijnen als Israëli’s lijden zonder ophouden onder de voortzetting van het drama. Dat moet erkend worden. Hoe meer het escaleert, des te meer gaan overal de hakken in het zand en wordt het eigen paradigma letterlijk met geweld bevestigd. Israël, dat pretendeert een volwassen vrije democratie te zijn, moet daarop door andere democratische staten worden aangesproken. De geweldsideologie – als geweld niet helpt is de enige oplossing nog meer geweld – ontwricht het land en moreel van de inwoners. Ook in Israël gaan steeds meer prominente stemmen op, dit heilloos gebleken pad te verlaten. Het aantal vredesbewegingen en -activisten neemt toe, zelfs binnen instituties als het Israëlische leger. Aan Palestijnse zijde leidt het excessieve geweld tegen Hamas tot meer steun aan Hamas. Zoals Thijs Berman, onlangs verkozen Europees lijsttrekker van de PvdA, zei: “De inwoners van Gaza leven al bijna twee jaar opgesloten in een getto. Als Israël terroristen wil kweken, is dat hét recept.”

Afgelopen week zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU op initiatief van voorzitter Sarkozy in een spoedzitting bijeengekomen. Er is alleen aangedrongen op een gevechtspauze van 48 uur, zodat dringend noodzakelijke en gereedstaande humanitaire hulp Gaza binnengebracht kan worden. Verder durfden de ministers niet te gaan, als het ware verlamd door paradigma 1 en 2. Israël heeft de oproep genegeerd en trekt zijn grondtroepen samen voor een heilloze invasie die aan beide kanten tot meer dood en verderf zal leiden, maar geen oplossing zal brengen.
Wij krijgen nu berichten uit Gaza, over paniek en shock, hongersnood, gebrek aan meest basale zaken zoals verband, medicijnen. Het voedsel bederft, de meeste drinkwater- en rioleringssystemen zijn uitgevallen, burgers krijgen van de bezetter slechts anderhalf uur per dag elektriciteit. Het mede met 6,5 miljoen Nederlandse euro opgebouwde civiele politieapparaat is compleet vernietigd: meer dan 70 gewone agenten hebben de dood gevonden, alle politiebureaus zijn verwoest. Ordehandhaving is nauwelijks meer mogelijk.
Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft de bombardementen van Israël sterk veroordeeld. Zijn oproep is niet gevolgd door de EU. Door die tolerante houding heeft Israël in het verleden de meeste internationale resoluties van de VN ongestraft naast zich neer kunnen leggen. Telkens opnieuw moet de enige internationale rechtsorganisatie die we hebben, die we hard nodig hebben en waaraan alle landen deelnemen, toezien hoe een van de lidstaten met instemming van vele overige de mensenrechten schendt. Het zal onherroepelijk leiden tot het failliet van de VN. Maar weinigen schijnen zich de gevolgen daarvan te realiseren.

Ik kan, wil en mag niet voor u denken. Maar ik heb wel een dringend verzoek. Informeer u goed en sta daarbij telkens opnieuw stil bij de achtergrond, het paradigma, van de informatie die u krijgt. Leer uw eigen gedachten lezen.

Op zaterdag 3 januari wordt een grote landelijke protestmars gehouden in Amsterdam. Minister Verhagen wordt opgeroepen, in te zien dat de stellingname van ons Kabinet nooit tot een oplossing zal leiden. Het is een heilloze weg gebleken en zal een heilloze weg blijken. Ook eisen de deelnemers dat de Nederlandse overheid het buitensporige geweld van Israël veroordeelt. De deelnemers zullen ongetwijfeld aanhangers zijn van paradigma 2, 3 en 4, maar gezamenlijk optrekken. Want het zwijgen moet worden doorbroken.

13 gedachten over “Waarom we denken wat we denken

  1. Heel goed Clara.
    Maar het knapst van alles vind ik dat je het voor elkaar hebt gekregen dat BNDeStem je artikel heeft geplaatst.
    Als de media hun “neutraliteit” durven laten varen is er nog hoop dat ook in de tweede kamer méér mensen voor hun echte mening durven uitkomen. Die kunnen Verhagen dwingen Israël eindelijk de waarheid te vertellen.

  2. Vanmorgen in de Tros Nieuws Show tussen 08.30 en 09.00 een meneer die duidelijk en heel rustig uitlegde wat er nu echt aan de hand is en waarom. Hij legde de Hasbara ook heel goed uit. Ik meen me te herinneren dat hij de voorzitter is van de organisatie van de weduwe van Duisenberg, Gretta.

  3. Die paradigmastrijd is een heel goede manier om opinies, ja zelfs die onwrikbare overtuigingen te omschrijven en in beweging te brengen. Zo ben ik zelf in twee jaar tijd van één naar twee en nu drie ( en vier) gegaan. En ik zal niet de enige zijn. Ik kan het iedereen aanraden die nog in paradigma 1 zit: denk na, denk nog eens goed na. Je moet voelen dat het niet klopt. En besef dat je niet anti israël hoeft te worden om pro palestina te zijn.
    Als je dat eenmaal ten diepste beseft zie je vanzelf waar de rechtvaardigheid ligt. Niet bij de Israëlische regering dus.

  4. Clara, Het is niet alleen goed uitgelegd,en ik ben er volkommen mee eens! Veel van wat ik lees is door mij ‘opgeslagen’ maar ik ben jaloers op jouw,meer dan dat en daarom bewonder ik jou! Ik kan dat alles niet’brengen’ gelukkig dat jij en anderen het wel kunnen! En dan heb ik een vraag: ken je Ans Jansen-Meurs? die heeft ook in De Stem gereageerd en daar zou ik graag mee in contact komen omdat ik ‘iets’ontdekt meen te hebben en daar heb ik haar voor nodig. Blijf door gaan en onze ‘kleine steentjes’zullen werkelijkheid worden! Hartelijke groeten Joop

  5. Geweldig Clara, petje (kova) af!!!
    Wat zijn jij en Anja toch een keien in het schrijven!!!
    Om op zo’n eenvoudige, en voor iedereen begrijpbare, wijze neer te kunnen zetten hoe de werkelijkheid in elkaar steekt,daar heb ik geen woorden voor!!
    Werkelijk bedankt !
    Gerrie

  6. De shoah is voor mij de meest ultime meest barbaarse misdaad, die zich ooit op aarde heeft voorgedaan. Het was het sluitstuk van eeuwen-lange jodenvervolging. Vaak stond men er onverschillig tegenover, gaf men er gewild of ongewild steun aan en door sommigen werd er zelfs grof aan verdiend. De grote mogendheden lieten verstek gaan. Er werd geen gaskamer uitgeschakeld. (lees b.v G.L. Durlacher: “Strepen aan de hemel”) De uitzonderingen waren die kleine groepen dapperen, die alles riskeerden om slachtoffers – vooral kinderen – van een gruwelijke dood te redden.
    Daarom denk ik dat de stichting van de staat Israel niet in eerste instantie voortkwam v.w. de ideeen van Theodor Hertzl, maar door de behoefte aan veiligheid. Ik was blij met de stichting van de “Joodse Staat” in 1948, maar ik ging voorbij aan het nieuwe leed dat hierdoor een ander volk werd aangedaan.
    En dat sindsdien dat andere volk “De Palestijnen’ steeds weer opnieuw wordt aangedaan. In 1981 werd n.a.v. de dood van mijn vrouw een boom – op haar naam – in Israel gepland.
    Nu weet ik zoveel meer over misdaden, die Israel de Palestijnen aandoet en misschien wist ik dat al eerder, maar wilde ik het niet weten. Ik hou van Israel, maar ik haat de politiek van dat land.
    In het Oude Testament wordt verteld, dat de Israelieten de Baäl-priesters doodden, de Filistijnen uitroeiden en de bevolking van de veroverde steden uitmoordden. Dat mocht van God, want de profeten, leiders en priesters vertelden dat de Israelieten het uitverkoren volk waren.
    Nu is Israel bezig mensen in de Gaza-strook op een afschuwelijke manier te doden. Dat mag van god (Amerika, die ik voor de meest verantwoordelijke houd), want Israel is een heel belangrijke strategische bondgenoot voor de Amerikaanse economische belangen in het Midden Oosten.Ik zei het al eerder op deze weblog: Het is zo dubbel allemaal en zo gruwelijk.
    Wellicht zullen sommige mensen vinden, dat ik mij anti-joods bezig houd. Ik denk van niet.
    Keizer Wilhelm zei tijdens de eerste wereldoorlog in het parlement: “Van nu af aan ken ik alleen maar Duitsers” waarop Karl Liebknecht geantwoord moet hebben: “Majesteit van nu af aan ken ik alleen maar mensen”.
    In de geest van de woorden van Karl Liebknecht schreef ik het bovenstaande.

    Jan Noort

  7. Veel dank voor het verhelderende stuk.
    Laten we hopen dat veel mensen bereid zijn hun vaak starre en door de media gevormde meningen te herzien.

  8. Het enige goede aan deze gruwelijke oorlog is dat die heel veel mensen over de gehele wereld van paradigma zal doen opschuiven, richting 4. Onder andere mij.

  9. Ik vond op mijn PC nog een link waar een artikel waaruit, ten overvloede, nog eens blijkt dat Israël al in augustus 2008 de overeengekomen wapenstilstand schond en weigerde hulpgoederen in Gaza toe te laten.

    “Israeli army invades Khan Younis in Gaza
    Monday August 04, 2008 11:42 by Rula Shahwan – IMEMC News

    Local sources reported that the Israeli army invaded the city of Khan Younis in the south of the Gaza strip on Monday midday.

    Israeli soldiers (een foto )

    A group of Israeli military vehicles accompanied by two bulldozers invaded the city. Israeli troops shot intensive gunfire randomly at civilians and their homes. No casualties have been reported at this time.
    This is the first time the Israeli army has invaded the city since Egypt mediated a truce between Israel and Palestinian fractions two months ago.
    The truce stipulated that Israel would open the border crossings around Gaza in exchange for Hamas curtailing home-made rocket fire from the strip.
    So far Israel has not lifted the 2-year-old seige on Gaza. Israel has repeatedly denied that they are keeping supplies from reaching the local population. Recently attempts have been made to break the seige by sea as a group of internationals set sail from Cyprus to deliver supplies to Gazans. The mission also serves the dual purpose of proving whether or not the Israeli army is deliberately witholding medical and food aid from reaching Gazans.
    Since the truce came into effect more than 200 civilians have died in Gaza due to deteriorating medical conditions while Israel continues to withold permits for patients to leave the strip to seek treatment.”

  10. In het kader van “Waarom we denken, wat we denken” het volgende:

    Van 1935 tot 1939 zat ik in Amsterdam op een Lagere School MET DEN BIJBEL. Ik voelde me als kleine jongen daar erg prettig. Ik was gek op de juffen. Iedere dag begon met zingen van een gezang/psalm, een gebed en onderwijs vanuit de bijbel. Vooral de gelijkenissen vond ik erg mooi.
    Echter tegen de tijd van pasen werd ik angstig en verdrietig. Ze hadden mijn lieve heer gekruizigd (“Mijn verlosser hangt aan het kruis, hangt ten spot van snode smaders”). Dat hadden de joden gedaan, want ze lieten liever de massamoordenaar Barrabas vrij dan Jezus (“zijn bloed kome over ons en onze kinderen”). Kajavas de joodse hoge priester was een heel slecht mens en Pilatus kon er erg weinig aan doen en waste daarom zijn handen in onschuld.
    Ik kwam vaak huilende thuis.
    In die tijd kerkte ons gezin korte tijd bij de Schinkel Kerk. Daar was het al niet anders. Kortom de epiloog was altijd in de paastijd: “De joden hebben onze Heiland gekruizigd”

    Ik moet als ik nu naar onze Christelijke politici luister (J.P. Balkenende voorop) i.v.m. de Israel/Palestina crisis, steeds vaker denken aan die schooltijdmomenten van voor de oorlog.

    Zou e.e.a. toch een trauma zijn van verstopte schuldgevoelens?

    Jan Noort

  11. Dag Jan,

    Je reactie (6) is mij grotendeels uit het hart gegrepen. Als je Israël een beetje kent en de geschiedenis ( en de latere, vaak verbijsterende correcties van Israëlische historici) enigszins tot je hebt genomen kom je tot een schokkende conclusie: Er is werkelijk nooit, met de mogelijke uitzondering van de periode Rabin maar dat zullen we nooit weten denk ik, daadwerkelijk door regerende Israëlische politici serieus getracht om een definitieve twee-staats oplossing te bewerkstelligen. Eigenlijk idioot, ook als je alleen maar vanuit Israëlisch veilgheids-perspectief zou redeneren.
    Alles wat is 1967 is bezet ontruimen, als het dan makkelijk is het Ariël blok territoriaal compenseren, een situatie creëren waarbij een Palestijnse staat levensvatbaar is, een aansluiting Westbank-Gaza verzorgen. Vluchtelingen financiëel compenseren. Palestijnse Israëli’s volledig gelijke rechten geven. Je geschiedenisboekjes nog eens kritisch doornemen en de maatschappij demilitariseren.

    En, als je dat allemaal gedaan hebt, dan nog ben je verreweg de machtigste in de regio en kun je je uitstekend verweren. Dan zal geen Palestijn qassam raketten op je afschieten. En, al zouden ze het doen, dan heb je het recht en de mogelijkheden je te verdedigen, dan wel.

    De onderdrukking moet stoppen, allereerst vanuit humanitair maar ook vanuit Israëlisch perspectief. Hoe langer het Westen wacht met het echt onder druk zetten van israël, des te kleiner wordt de kans op durabel voortbestaan van de staat op termijn.

    Dank voor het delen van je reacties Jan. En ja zelf denk ik dat er ook anti-joodse mensen meelopen in de demonstraties. Het doet pijn als je er een enkele holocaust-ontkenner tussen ziet. En ook Gretta vertrouw ik niet op dat punt. Maar op deze website merk ik niets van anti-joodse sentimenten. Zeker bij jou of Anja niet.

    Laat Israël in godsnaam stoppen met deze waanzin.

  12. Wat je schrijft over de belasting die de palestijnen moeten betalen aan israel is waar en dat is heel veel. Ik heb vanmorgen over jouw site gepraat met iemand die dat ook wil zien ik hoop dat dat mag want hoe mensen dit weten hoe meer steun je krijgt om de stilte te doorbreken tegen dit geweld want zonder jouw website kan je niet veel doen want vele mensen weten niet wat daar gebeurt in het Midden-Oosten . Wat je schijft over de Arabische vijandigheid is misschien wel waar maar als kent de geschiedenis kent van de arabieren. De bezetting is ontstaanin 1914 toen de engelsen binnenvielen in wat nu israel heet. Toen is het gebeurt toen hebben ze de arabieren al verdreven deze mensen hadden geen geweren. Toen is het opgesplist. In 1948 of 1947 kwamen daar weer de dezelfde mensen werden weer verdreven voor de tweede keer en zo gaat het maar door wat denk je wat zou je dan gaan doen rustig toekijken
    sorry dat ik erg fel ben maar . Maar ik weet dat ze de israelies niet haten maar deze mensen zijn moe . Moe van de israel. Ik denk ook wel dat sommige israelieten ook moe zijn van het geweld. De onderdrukking moet ook stoppen maar hoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *