Dag elf

000gaza200916212628572734_8.jpg

Gisteren de bloedigste dag van het grondoffensief. Israel beschoot een VN school, waar mensen een schuilplaats dachten te vinden voor de bombardementen. Vinden ze daar de dood: ruim dertig slachtoffers. Israel geeft als excuus dat daar twee Hamasmensen verstopt zaten. Als het al waar is blijft het even vreselijk. Ze hadden een klacht in kunnen dienen bij de VN die verantwoordelijk is voor wie er in hun scholen zitten. Maar nee, meteen bombarderen. Het is niet waarschijnlijk dat de ‘imageschade’ nu nog te repareren is.

En er zijn zeker zes soldaten gesneuveld, waarvan vier door wat zo vriendelijk ‘friendly fire’ wordt genoemd. Hoe meer Israelische soldaten er sterven, hoe waarschijnlijker is dat Israel binnenkort met de aftocht zal beginnen. Want voor ze begonnen stond slechts 20% van de Israelische bevolking achter een grondoffensief.

Ik had mezelf na twee demonstraties, een speech, twee tv-interviews, een radiointerview en een dagje vouwen met Kifaia een paar dagen rust voorgeschreven maar daar komt nog niet veel van. Gistermiddag kwam de islamitische omroep langs (zondag uitzending, om 15.00), Madelon Stokman interviewde me.

nio-1.jpg

nio-2.jpg

Vanochtend interview met Belgische radio, donderdag naar de Palestijnse gemeenschap in Vlaardingen. Overleg met de Kifaia mensen – er wordt aan gewerkt om meer noodhulp naar Gaza te krijgen. En er staat nog het een en ander op de mail. Je kunt nu geen nee zeggen, je kunt niet zeggen sorry jongens, beetje moe, wetend wat er in Gaza gebeurt.

Ik denk aan die uitgever met wie ik praatte over een nieuw boek over Palestina, zei hij: ik denk dat de mensen een beetje Palestijnenmoe zijn. Ik zei: wat dacht je van de Palestijnen zelf.

Om mijn zinnen te verzetten keek ik gisteren naar het interview van Luyendijk met Tariq Ramadan, want om mij met mijn hoofd uit Gaza weg te krijgen moet je wel wat te bieden hebben. Dat hadden ze. Het mooie van het interview vond ik dat Luyendijk voor de verandering nu eens niet probeerde Ramadan in de rol te zetten waarbij hij zich mag verdedigen tegen de bekende beschuldigingen, wolf in schaapskleren, dat werk, maar wel alle ook controversiele issues aan de orde liet komen. Mooi stukje over vrouwen, over al die oude gebruiken, waaronder genitale verminking die helemaal niet islamitisch zijn, en mooi was ook dat Luyendijk niet los liet over homoseksualiteit. Hoe moet ik dat mijn homovrienden uitleggen, dat jij daar tegen bent, en hebben ze niet toch een klein beetje gelijk om bang te zijn dat er straks een meerderheid aan moslims komen die het weer gaan verbieden? Kijk zelf, ze waren zeer op dreef, de mannen.

En toen weer Gaza. Nog steeds raketten, ondanks het feit dat het leger nu bijna overal in Gaza zit. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Hamas nu is ‘verslagen’, wat ook niet kan, zei iemand – even vergeten welke krant, want Hamas is geen organisatie dat instort als je het hoofd er af hakt – wat trouwens niet gelukt is – het is een netwerk. Het is bovendien geworteld in de bevolking. En het is de enige grote Palestijnse organisatie die consequent verzet blijft bieden.

000090106-makdisi-gaza.jpg

Het is de vraag of Israel echt dacht dat ze met militaire middelen te verslaan zouden zijn, of dat ze alleen maar probeerden om ze ernstig te verzwakken, zodat Israel er beter voor zou staan bij de toch onvermijdelijke onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Waarvan het buitengewoon onwaarschijnlijk is dat Hamas daar in mee zal gaan tenzij er werkelijk garanties komen dat de blokkade wordt opgeheven – want hoe het leven er in Gaza uitziet als zij het verzet staken, terwijl de blokkade doorgaat, dat weten ze al en dat is geen optie. Zachtjes creperen, zonder verzet, terwijl de wereld de andere kant opkijkt en denkt dat het nou weer ‘rustig’ is, ik denk niet dat ze daar voor voelen en ze hebben op dat punt volstrekt gelijk.

Er zijn bemiddelingspogingen voor het hernieuwd staakt het vuren. Israëls voorwaarde zou zijn dat Egypte er voor zorgt dat de smokkeltunnels worden gesloten, en er geen wapens worden gesmokkeld. Na die vier doden door raketten is het misschien ook een idee om Israël, na meer dan zeshonderd doden, de wapens even in te laten leveren.

Opvallend, de anders zo deftige en wat afstandelijke krant als het NRC zegt het in een redactioneel nu onverbloemd: de grens is overschreden. Ik neem waar dat de Nederlandse kranten kritischer worden. Een koop als ‘Hamas-leiders: met ons is te praten’, voorpagina, NRC gisteravond, was een jaar geleden nog ondenkbaar. Volkskrant kopt vandaag met ‘Aanval op VN-schoolgebouw: 30 doden’. En op de opiniepagina zowaar de oproep van de Palestijnse Nederlanders, hier.

In de Volkskrant maakt Alex Burghoorn zich kwaad dat journalisten nog steeds Gaza niet in mogen. Nu is het excuus dat het gevaarlijk is voor de soldaten om bij Erez dienst te doen om mensen door te laten. Het lijkt me niet speciaal gevaarlijker dan soldaten Gazastad in te sturen. Wat de correspondentenvereniging heeft gezegd: De ongekende toegangsweigering tot Gaza voor de internationale pers komt neer op een ernstige schending van de persvrijheid en plaatst Israel in het gezelschap van een handvol regimes in de wereld die regelmatig journalisten ervan weerhouden om hun werk te doen”. Misrekening dus van Israel, het maakt de journalisten allesbehalve vriendelijker. Enig voordeel voor de Palestijnen, iedereen die een beetje engels spreekt in Gaza mag nu voor de camera, of is aankomend journalist geworden.

In het Parool ook een kritisch artikel, over de vraag wie er in de Gazastrook eigenlijk nog geldt als burger. Kinderen, dat is duidelijk. Maar verder? Ik zei het al eerder, en Omar Barghouti maakte zich er (hier) al woedend over. Als de VN als burgers alleen de kinderen en vrouwen telt, betekent dat dat alle volwassen mannen die zijn omgekomen de doodstraf verdienden? Hamas is niet alleen een verzetsorganisatie, zij zijn ook de overheid. Israel heeft het begrip ‘combatants’ opgerekt tot iedereen die wat met Hamas te maken heeft, en dat is het overgrote deel van de volwassen burgers. Het Parool:

“Is iedereen die werkt als ambtenaar een legitiem doelwit, net als iedereen die op Hamas heeft gestemd? (..) Ook de in de Gazastrook gebombardeerde moskeeen zijn legitieme doelen, omdat daat volgens Israel wapenms en munitie waren verborgen. De islamitische universiteit in Gaza werd getroffen omdat er wapenonderzoek werd verricht. Drie geldwisselaars kwamen om het leven omdat ze fondsen wierven voor terroristische doeleinden. Een vrachtwagen werd getroffen omdat er onderdelen voor raketten mee werden vervoerd, al betrof het volgens de chauffeur zuurstoftanks.

Volgens B’Tselem en Human Rights Watch moet iedereen zich houden aan de definitie van het Internationale Rode Kruis voor een combatant: iedereen die rechtstreeks deelneemt aan de vijandelijkheden. Israel voldoet op geen stukken na aan die maatstaf. Daarmee stelt Israel zich op één lijn met Hamas, die vindt dat aanslagen op Israelische burgers gerechtvaardigd zijn met het argument dat de meeste Israeli’s in het leger moeten dienen.

De media worden dus scherper. Maar nog heeft Israël geen reden tot klagen. Met stopwatches in de hand hebben Israelische functionarissen gemeten of zenders als CNN, BBC en AlJazeera English wel evenveel tijd aan Israel besteden als aan de Palestijnen. Nog steeds krijgt Israel drie maal meer ‘zendtijd’.

Een goed artikel van Avi Schlaim, hier. Als historicus doet hij uit de doeken dat de hudige toestand alleen te begrijpen valt als je die in een historische contekst plaatst, en die geeft hij, kort. Ik zal kijken of ik tijd heb om het te vertalen, het is de moeite. Dank je Ruben.

Die zag Peres op het RTL-nieuws aan EU-vertegenwoordigers uitleggen waarom er zoveel Palestijnse kinderen doodgingen en geen enkel Israelisch kind: “Omdat wij beter op onze kinderen passen.”
En die man heft de Nobelprijs voor Vrede gekregen en is onlangs geridderd in Engeland.

Wat is dit voor een gestoorde wereld? mailde Ruben.

17 gedachten over “Dag elf

  1. beste Anja,

    Als dagelijks bezoeker van dit weblog hou ik mijzelf al geruime tijd op de hoogte van de ontwikkelingen in Gaza en waardeer ik uw inzet om de buitenwereld te informeren van de misstanden aldaar.

    De laatste 2 weken ben ik verdoofd geraakt door de tragische nieuwsbeelden vanuit Gaza. Politieke leiders proberen maar Israel zegt vooralsnog NEE. Een Militaire actie welke reeds lang vantevoren is gepland kan ongestraft uitgevoerd worden.
    Ca 95% burgerslachtoffers aan Palestijnse zijde, VN-locaties worden verbietigd alszijnde wapenopslagplaatsen en de wereld kijkt toe… en is misschien ook verdoofd!

    Is deze verdoving de oorzaak van de tentakels van de Israelische regering in de globale politieke leiderschappen en economische infrastucturen???
    Mag er niet daadkrachtig opgetreden worden tegen het beleid van de Israelische regering??
    dit zijn slechts 2 vragen maar er zijn er nog honderden waarvan de meeste onbeantwoord zullen blijven.

    Persoonlijk ben ik tegen geweld, maar zal het niet onrechtvaardigen als Israel eens disproportioneel wordt aangepakt!!

    De uitspraak van Dhr Peres is er 1 in de categorie schandalig, maar de uitspraak van Nethayahu (op Skynews vorige week) dat de Palestijnen de laatste maanden de GAZA-strook vrij in en uit konden reizen omdat de grenzen open waren, dus geen reden hadden om rakketaanvallen uit te voeren , slaat werkelijk alles!

  2. het is van een onbeschrijfelijke treurigheid dat het volk dat twee generaties terug slachtoffer was van de grootste misdaad in de geschiedenis nu zelf misdaad na misdaad tegen een volk pleegt en dat haar leiders, Peres, zo blind zijn.

  3. Stichting Kifaia, gironummer is 8207589, ten name van Stichting Kifaia, Amsterdam. Uw gift is fiscaal aftrekbaar.

  4. How Israel brought Gaza to the brink of humanitarian catastrophe

    by Avi Shlaim
    The Guardian, Wednesday 7 January 2009

    The only way to make sense of Israel’s senseless war in Gaza is through understanding the historical context. Establishing the state of Israel in May 1948 involved a monumental injustice to the Palestinians. British officials bitterly resented American partisanship on behalf of the infant state. On 2 June 1948, Sir John Troutbeck wrote to the foreign secretary, Ernest Bevin, that the Americans were responsible for the creation of a gangster state headed by “an utterly unscrupulous set of leaders”. I used to think that this judgment was too harsh but Israel’s vicious assault on the people of Gaza, and the Bush administration’s complicity in this assault, have reopened the question.
    (…)
    The Israeli occupation of the West Bank and the Gaza Strip in the aftermath of the June 1967 war had very little to do with security and everything to do with territorial expansionism. The aim was to establish Greater Israel through permanent political, economic and military control over the Palestinian territories. And the result has been one of the most prolonged and brutal military occupations of modern times.
    (…)
    Gaza is a classic case of colonial exploitation in the post-colonial era. Jewish settlements in occupied territories are immoral, illegal and an insurmountable obstacle to peace. They are at once the instrument of exploitation and the symbol of the hated occupation.
    (…)
    Israel likes to portray itself as an island of democracy in a sea of authoritarianism. Yet Israel has never in its entire history done anything to promote democracy on the Arab side and has done a great deal to undermine it. Israel has a long history of secret collaboration with reactionary Arab regimes to suppress Palestinian nationalism. Despite all the handicaps, the Palestinian people succeeded in building the only genuine democracy in the Arab world with the possible exception of Lebanon. In January 2006, free and fair elections for the Legislative Council of the Palestinian Authority brought to power a Hamas-led government. Israel, however, refused to recognise the democratically elected government, claiming that Hamas is purely and simply a terrorist organisation.
    (…)
    As always, mighty Israel claims to be the victim of Palestinian aggression but the sheer asymmetry of power between the two sides leaves little room for doubt as to who is the real victim. This is indeed a conflict between David and Goliath but the Biblical image has been inverted – a small and defenceless Palestinian David faces a heavily armed, merciless and overbearing Israeli Goliath.
    (…)
    Whatever the numbers, killing civilians is wrong. This rule applies to Israel as much as it does to Hamas, but Israel’s entire record is one of unbridled and unremitting brutality towards the inhabitants of Gaza.
    (…)
    It was not Hamas but the IDF that broke the ceasefire. It di d so by a raid into Gaza on 4 November that killed six Hamas men.

    Avi Shlaim is a professor of international relations at the University of Oxford

  5. VN wil onderzoek naar aanval school

    De Verenigde Naties spreken tegen dat Hamas Israëlische militairen vanaf een VN-terrein heeft beschoten. Gisteren vielen in de Gazastrook zeker veertig doden toen Israël een school bestookte.

    Volgens Israël had Hamas die actie uitgelokt door vanaf het schoolcomplex mortiergranaten af te schieten op Israëlische troepen. Maar volgens een VN-woordvoerder zijn er op het terrein van de VN geen Palestijnse militanten actief.

    De VN eist een onafhankelijk onderzoek naar de beschieting. De organisatie wil dat getuigen worden gehoord en militaire foto’s worden opgevraagd.

  6. Wat ik niet helemaal begrijp is waarom al die vredesduiven opeens overal opduiken als er baby lijkjes op de TV te zien zijn.
    Natuurlijk is vrede beter als oorlog maar onderdrukking is geen vrede.
    Bezetting is geen vrede , die dagelijkse terreur die al 40+ jaar duurt word constant op de achtergrond gedrukt als het al uberhaupt genoemd wordt.
    Terwijl het juist zo belangrijk is om te begrijpen waarom mensen daar doen wat ze doen.
    Ik stel mezelf de simpele vraag wat zou ik doen als ik in de positie zou zijn van de gemiddelde Palestijn.
    Mensen moeten eens ophouden zo raar te kijken als er raketten of zelfmoordaanslagen plaats vinden in Israel.
    Natuurlijk is het vreselijk maar het is wel begrijpelijk als je de context van het conflict kent.
    Of zijn we vergeten wat wij als Nederlanders deden met de volkeren die ons bezet hielden?

  7. Pingback: Actie voor Gaza: morgen 8 januari, Den Haag - plus wat redenen « Rooieravotr

  8. The only way for Israel to achieve security is not through shooting but through talks with Hamas, which has repeatedly declared its readiness to negotiate a long-term ceasefire with the Jewish state within its pre-1967 borders for 20, 30, or even 50 years.

    Goed verhaal , maar dit is nu precies waar de angel zit, Hamas zal een “hudna”(truce) van meer dan 10 jaar niet accepteren.

  9. In de Volkskrant van vandaag stond ook, dat Nederland na een wapenstilstand bereid is waarnemers te sturen om erop toe te zien dat wapenleveranties aan Hamas vanuit Egypte worden gestopt. Als Hamas geen wapens meer via Egypte verkrijgt, dan (sic!) kunnen volgens minister van buitenlandse zaken Verhagen de grenzen van Gaza opnieuw worden geopend voor de zo dringend nodige humanitaire en economische hulp.
    Met andere woorden: eerst Hamas totaal ontwapenen, pas daarna (!) humanitaire en economische hulp aan de totaal ontredderde Gazanen. Dit is een onomwonden, eenzijdige stellingname voor Israël. Dit terwijl het Roode Kruis spreekt van een humanitaire crisis in Gaza, en deze organisatie, die altijd heel omzichtig is in het bewaren van neutraliteit, hoogst zelden deze term in de mond neemt.

  10. Van de media vertrouw ik alleen nog Al Jazeera. En daar is voor mij Ayman Moyheldin de superheld.Overal in Gaza maakt hij rapportages en maakt het mogelijk dat we de werkelijke beelden kunnen zien en de echte verhalen kunnen horen. Wilde ik nog maar even roepen. Zeer bewonderenswaardig en hij is ook nog beeldig, dus vergeet CNN en kijk naar Al Jazeera English of Arabisch.

  11. (9) Dino je bent slecht op de hoogte. Hamas heeft wel degelijk een wapenstilstand aangeboden voor een heel lange tijd, bijvoorbeeld vijftig jaar, en heeft ook al laten zien in staat te zijn zich daaraan te houden wanneer ook Israel zich aan de afspraken houdt.

  12. Het gaat hier tevens om een propaganda-oorlog en iedere betrokken partij probeert de schade aan hun eigen reputatie fors te verminderen. Dus ook de Verenigde Naties.

    Ik hou mijn blik zo veel mogelijk neutraal in dit conflict en probeer mij zo veel mogelijk feiten vast te stellen. Geen beweringen maar feiten…

    Feit is dat Hamas via terroristische middelen (waaronder bomaanslagen en zelfs zelfmoord-aanslagen) om zo veel mogelijk angst onder de Israeli’s te bezorgen.
    Feit is dat Israel militair gezien veel sterker is dan de Palestijnen en diverse andere omringende landen tesamen.
    Feit is dat Israel ook burger-doelwitten bestookt, waaronder scholen.
    Feit is dat er beelden zijn van Hamas-strijders die zich gewapend via ziekenwagens hebben laten vervoeren. De reden hiervoor is onduidelijk maar de beelden bestaan.
    Feit is dat Hamas gevaarlijke wapens door druk-bevolkte gebieden vervoert waarbij het wel eens mis gaat. (Beelden hiervan zijn er ook veel te vinden.)
    Verder is het een feit dat Israel zich vooral probeert te verdedigen tegen vijandelijke aggressie.
    Ten slotte, in dit gebied zijn er vele groepen joden en moslims met hun eigen agenda’s die graag olie op het vuur gooien omdat dit in hun voordeel is. Dit is vooral duidelijk bij de grote groepen Joodse kolonisten die kolonies bouwen in wat eigenlijk Palestijns grondgebied is. Of dit staatspolitiek is, weet ik niet. Maar de Israelische staat dient deze sukkels nog wel te beschermen en is daartoe ook bereid.
    Feit is ook dat Israel enkele malen dergelijke illegale kolonies weer heeft afgebroken maar dat ze hierdoor haar eigen bevolking tegen zich krijgt. Dat is onwenselijk in de huidige situatie dus ik begrijp dat Israel op dit gebied onwillig is.

    Nu het probleem. Israel heeft een VN-school platgebombardeerd. De reden hiervoor was de aanwezigheid van vijandige soldaten. Dit is dan ook een goede reden om de boel meteen plat te gooien in plaats van een protest in te dienen en te wachten tot de bureaucratie van de VN over een half jaar met een resolutie komt. Die vijand is NU een probleem dus Israel kan gewoon niet wachten.
    Hamas staat erom bekend dat ze tot alles bereid zijn en zich niet houden aan het Oorlogs-recht, tenzij dat in hun voordeel werkt. Al eerder hebben ze diverse regels verbroken en de kans dat ze een VN-school misbruiken voor hun eigen doeleinden is aannemelijk
    De VN heeft een groot probleem indien er ook daadwerkelijk vijandige soldaten in die school hebben gezeten omdat de VN dan zijn neutraliteit verliest. De VN steunt dan vijandelijke soldaten in dit conflict en een dergelijke boodschap is dan ook extreem schadelijk voor de VN. Logisch dat de VN dit ook ontkent en bewijs wil zien. En als er bewijs komt, dan zal de VN zich in allerlei bochten moeten wringen om toch onschuldig te lijken in deze situatie.
    Feit is dat er in het verleden door extremistische moslim-organisaties misbruik is gemaakt van VN middelen waaronder ziekenwagens. Mogelijk dat deze terroristen gewoon een ziekenwagen hadden gejat of een normale bestelbus hebben gecamoufleerd als ziekenwagen, maar het feit blijft dat terroristen zich niet aan deze regels houden.

    Is alleen de vraag in hoeverre al die terroristische groeperingen luisteren naar Hamas.

    Zolang Gaza een broeinest is van terroristen die alle regels aan hun laars lappen zie ik niet hoe Israel dit gebied gewoon kan negeren. Het is aan de bevolking in Gaza zelf om iets aan deze terroristen te doen. Zolang zij niet in actie komen tegen terrorisme zijn ze zelf schuldig aan alle burger-slachtoffers die er vallen.

  13. Dat is helemaal geen ‘neutrale’ visie, Lisa, en wat jij feiten noemt zijn voor het grote deel oordelen.
    Dit is een schoolvoorbeeld van paradigma één, waarbij het gehele verhaal voornamelijk vanuit het standount van Israel wordt bekeken.
    Je hebt het dus uiteraard niet over de oorzaak van het conflict, de bezetting, en je laat ook geen enkele ruimte voor de mogelijkheid dat de Palestijnen reden hebben om in verzet te komen tegen die bezetting, voor jou zijn het meteen ’terroristen’.
    En je weet dus de zaak zo om te draaien dat ‘dat broeinest van terroristen’ zelf verantwoordelijk is voor de burgerdoden, in plaats van degenen die ze vermoorden, namelijk Israel.
    Leuk geprobeerd om dit staaltje ‘blaming the victim’ als neutraal en feitelijk te verkopen, in plaats van dat je gewoon erkent dat je aan de kant van Israel staat en vanuit hun visie kijkt, maar helaas voor jou ben je daarmee hier aan het verkeerde adres.

  14. (13)Aan Lisa: “Feit is dat Hamas gevaarlijke wapens door druk-bevolkte gebieden vervoert waarbij het wel eens mis gaat. (Beelden hiervan zijn er ook veel te vinden.)”
    En Israel vervoert ze niet alleen maar schiet ze af op weerloze burgers in Gaza die geen wapens bezitten. Beelden hiervan worden constant uitgezonden op dit moment.
    Toevallig is er een bezetting die al 41 jaar duurt. Daar mag een volk zich tegen verzetten. Gelukkig ben ik zelf in Gaza geweest en weet ik dat Gaza vrijwel overal zeer druk bevolkt is.

  15. De Huffington post is er van beschuldigd nogal op de hand van Israel te zijn. En die beschuldiging is niet helemaal ongegrond. Maar af en toe verschijnt er een artikel in waarin die schoonpraterij wordt opgegeven zoals in de volgende scherpe aanval (ddo 7 jan.)van de toneelschrijver, acteur en socioloog Philip Slater. Ik heb het artikel wat ingekort.

    Een boodschap aan Israel: stop het slachtoffer te spelen.

    Ik kan me voorstellen dat het, na eeuwen van onderdrukking, voor een Joodse staat bevredigend is om nu eens de agressor te zijn, maar er is aan die rol een codicil verbonden. Je kunt niet meer het slachtoffer spelen. “Arm klein Israel” klinkt alleen maar dwaas wanneer je de dominante macht bent in het Midden Oosten. Wanneer je het land van een paar van je buren bent binnengevallen, hen hebt gebombardeerd en verslagen, hun land hebt bezet en hen van hun huizen hebt beroofd, wordt het tijd om niet langer de onderdrukte te spelen. Ja, Arabische staten ontzeggen je het recht te bestaan, dreigen je de zee in te drijven, en de hele rest van hun futiele, hulpeloze rhetoriek. Feit is dat jij aan het langste eind trekt en zij niet. Jij hebt ultramoderne wapens en zij niet. Dus stop met zo zielig te doen. Het komt niet zo goed over in Peoria (de stad waar Bush de populaire man speelde door er in een “roadside diner” zijn lunch te gebruiken A.B.).

    Hamas de “agressor” te noemen is onwaardig. De Gaza strook is niet veel meer dan een groot Israelisch concentratiekamp, waarin Palestijnen naar believen kunnen worden aangevallen, en voedsel, brandstof, electriciteit en ja zelfs ziekenhuisbenodigdheden kunnen worden onthouden. Men kan daar niet vrij komen en gaan en men moet er tunnels bouwen om levensbenodigdheden binnen te smokkelen. Het zou moeilijk zijn om respect voor de mensen daar te hebben als ze niet af en toe een paar raketten terug afvuurden.

    De Israel lobby raakt in een stuip wanneer iemand er op wijst dat Israel veel aan het Nazi scenario heeft ontleend, maar een heel volk te straffen voor de daden van enkelen – wat Israel voortdurend in Gaza heeft gedaan – betekent een schending van het internationale recht – recht dat tot stand kwam in een reactie op de Nazi praktijken. En bespaar ons alsjeblieft die huichelachtigheid met die uitspraak “ dat alles wordt gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen”. Als je een overvolle stad bombardeert gooi je bommen op burgers. Bommen vragen niet om identiteitsbewijzen. Bommen zijn burger-doders. Dat is hun effect. Ze zijn bedoeld om de geest van een volk te breken door gezinnen af te slachten. Ze werden voor precies dat doel in de Tweede Wereldoorlog van alle kanten gebruikt. En dat is ook waar ze in Gaza voor bedoeld zijn.

    En asjeblieft Israel tracht jezelf te weerrhouden dat belachelijke argument te gebruiken dat ontleend is aan Bush (hoe laag kun je gaan) dat Hamas leiders zich “onder burgers verschuilen” door in hun eigen huizen te leven. Naar het lijkt denken Israelis dat ze allemaal ergens naar een onbewoond gebied zouden moeten rennen (tracht er maar eens eentje te vinden in Gaza), zichzelf met flambouwen omgeven en met een stok in het zand schrijven: “Hier zijn we”.

    Gisteren beschoot je drie scholen die door de VN worden beheerd, en doodde een paar dozijn kinderen en volwassenen in weerwil van het feit dat de VN je de preciese coordinaten van al zijn scholen in Gaza had opgegeven. Dat wat betreft je uitspraak “dat alles wordt gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen”. Je schijnt te denken dat je wie dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook, kunt doden alleen maar omdat de VS je een blanco cheque heeft verstrekt. Elke dag dat deze agressie voortduurt toon je je minachting voor de VN, de internationale gemeenschap, en mensenlevens. Van een “rogue state” gesproken.

    Je zou ook wat aandacht kunnen geven aan het feit dat je ouderwetse politiek van macho getiranniseer – de politiek die je voor tientallen jaren hebt gevolgd – niet werkt. De Palestijnen zijn mensen. Ze zijn geen honden die door slaag tot onderwerping kunnen worden gedwongen. Hoe slechter je hen behandelt, hoe meer ze terug zullen vechten. Dat is wat het betekent mens te zijn. Hoe meer je een volk onderdrukt, hoe meer weerstand het gaat bieden. Wij gooiden meer bommen op Vietnam dan werden afgeworpen door alle landen in de Tweede Wereldoorlog. Om napalm, herbiciden en alle soorten geraffineerde mijnen maar niet te noemen. Maar bogen ze neer en kusten ze de voeten van hun veroveraars? Nee.

    Je moet ze allen doden en wanneer je dat doet zou je zelfs de steun van de Verenigde Staten kunnen verliezen.

    Denk er aan dat de Amerikaanse steun volledig is gebaseerd op de idee dat geen politicus kan winnen zonder de stemmen van het Joodse volksdeel. Maar niet alle Amerikaanse joden denken dat Israel een goddelijke zending volgt. Een groot aantal Amerikaanse Joden geloven in het internationale recht en rechtvaardigheid.

  16. Ik wil toch ook nog even benadrukken dat Hamas veeeeel meer is dan een zogezegde terroristengroepering.
    Hamas bestuurt Gaza, ze leiden steeds meer aspecten van het dagelijks leven in banen. Verder is de politieke en militaire vleugel van de partij strikt gescheiden en tot voor deze Israelische verschrikkelijke aanval, was de politieke vleugel nog steeds sterker dan de militaire.
    Hamas schiet niet enkel een aantal raketten af per dag maar brengt vooral structuur in de samenleving in Gaza en het dagelijkse leven van de palestijnen. Het probeert het gebied terug op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *