Ramadan uit Gaza, aanval op Burije kamp

Attack on our Camp

Last night around 10 my children were preparing to get into their beds and Dalia and I were trying to get enough gasoline lights to give comfort for the children in their bedroom. Things were quiet in our area except for some airplanes passing over our camp.

Once things were getting very bad in the north and people were trying to get help from the Red Cross we started hearing sounds that made us get down on the ground. We did not know what was happening all what we knew is that its an attack on our camp. The children were very silemt and just looking around trying to understand what was going on. I was running around trying to find a safe spot with the ongoing bombing with rockets that was the first time to hear such sounds. With the sound of the rockets we were hearing sounds of breaking glass and stones over my family house and in the road in front of my home. The attack was very close that I thought it was on my brother’s houses. In 4 minutes with the darkness, it was quiet. Ambulances were just moving into the camp. All my brothers and their children came downstairs to my flat looking for safety. We did not know what was going on.

We decided to go out and see what is it. 10 of our neighbors houses were destroyed and 6 people were killed. A father and his 2 sons and another 3 people of our neighbors. All the windows in the block were destroyed and the street was full of glass, stones and other ruins that are pieces of furniture and maybe body parts of the people who were killed. To be honest, I did not know what my feelings are tell this moment is called. I was not afraid but I could not think and I did not hear what people were saying to me. Until now I don’t know what’s wrong with me.

28 gedachten over “Ramadan uit Gaza, aanval op Burije kamp

  1. Auschwits 1
    Srebrenica 2
    Gaza 3?

    Hoeveel concentratiekampen, genociden kan de wereld verdragen in een eeuw?

  2. dear Ramadan, there are no words. This must be a nightmare that you are in right now. Know that we do what we can make an end to this. I think I would be in the same condition as you, having experienced that horror. In shock.

    Thanks for sharing this with us. I think you do a good job telling us. It helps people understand how inhuman the circumstances are. It will make people no longer blind.

    Stay safe, Ramadan.

  3. Zat gisteren in de bus met ook een oudere vrouw die zag dat ik het stuk las over de Palestijnen en de Gaza. Wij waren het er over eens dat het schandalig is wat daar gebeurt . Maar ook zij vroeg zich af hoe ‘joden’ zoiets konden doen. Onmiddellijk terug gezegd dat dat niets met joden te maken had, maar alles met de Israëlische politiek en de toestemming van de VS om dat te doen, en ook dat ik hoopte dat Balkenende niet herkozen zou worden na zijn opmerking over ‘defensief’optreden van Israël. Na eerst in 1948/49 de Palestijnen uit hun land te hebben verdreven, durft Israël het door hen tot ‘getto’gemaakt gebied te bombarderen. Hoe durven ze?
    Elisabeth Spaan.

  4. Dear Ramadan,
    Thank you so much for sharing your story. I can’t even begin to imagine what you and your family are feeling. Like Clara said: reports like yours are ever so important. It’s the only way we can know what is really going on in Gaza.

    Take care, stay safe…

  5. Beste mensen,

    Inderdaad Elisabeth. Dit heeft niets met joden te maken, maar met het zionisme. Veel joodse mensen veroodelen de aanvallen en erkennen Israel niet als staat. De Zionisten zijn tot alles in staat, dat hebben ze vandaag ook maar weer eens bewezen. De mensen (kinderen en vrouwen) die dachten dat ze veilig waren in VN gebouw (school) leven niet meer of zijn zwaar gewond. Dit heeft Israelische leger expres gedaan, ze wisten (dat werd zelfs aangekondigd) dat er veel mensen naar VN gebouw zouden verblijven.

    Anja ik bezoek je weblog en volg aljazeera elke dag. Toen ik vandaag terug kwam van mijn werk vertelde mijn moeder hoeveel kinderen er vandaag wel niet zijn gedood. Dit is zo gruwelijk.. Ik weet bij God niet wat ik als Nederlandse burger zou kunnen doen, ik voel me machteloos en vele mensen met mij. Iedereen ziet het gebeuren maar niemand die er maar iets over durft te zeggen.

    Een vredige groet,

    Salima

  6. Niet helemaal on topic, maar ik hoor zojuist op de radio dat Hamas de aanval op de school heeft uitgelokt, en dat wordt gewoon overgenomen door het ANP, kritiekloos.
    Op deze manier blijft de publieke opinie verkeerd geinformeerd worden.
    Zelfs al zou de Hamas vanaf die school hebben geschoten, je gaat toch geen school bombarderen?? En laat niemand me vertellen dat Israel niet kon weten dat het een school was, bijna heel de wereld is in kaart gebracht met Google earth, en daar kan je het ook op zien. Ik kan dan zelfs de glijbaan in mijn eigen achtertuin zien staan, dus zeker een schoolgebouw.
    Behalve me boos maken vanuit mijn huis, er moet meer zijn dat ik, ook al ben ik aan huis gekluisterd, kan doen. Dit moet gewoon stoppen!!

  7. Als het al niet erg genoeg is:

    Haatzaaien op z’n best

    ‘De strijd rond Gaza is niet een strijd tussen Israël en Hamas, maar een strijd tussen de God van Israël en de god van de islam.’

    Dat beweert het Israel Platform dat gebedsbijeenkomsten organiseert in ons land. Volgens het Platform is het ‘nu hoog tijd om achter Israël te gaan staan’. Gebeden wordt in Nijkerk, Den Haag, Niezijl en Balkbrug, zo meldt het reformatorisch dagblad.

    Spitsnieuws.nl
    6 januari 2009

  8. Uit de link van harry:

    An Israeli official said its soldiers came under fire from militants hiding in the school and that the building stored Palestinian munitions.

    Als dit waar is, dan is dit waarschijnlijk onderdeel geweest van een overhaaste beslissing, wat deze gruwelen heeft veroorzaakt.
    Een commandant is geneigd om een airstrike aan te vragen als zijn troepen onder vuur liggen, en in de chaos niet altijd aan de UN coördinaten denkt.

    Begrijp me hier zeker niet verkeerd, ik vind dit echt gruwelijk.
    Maar tot er meer informatie is vind ik het zeggen dat de Israëliers dit met opzet hebben gedaan voorbarig en ik vermoed dat hier ook wel een internationaal, of in ieder geval een VN onderzoek naar zal komen.

  9. Ik begrijp absoluut dat Israel nu weet dat ze definitief een grens over zijn, en dat dit er de hele wereld over heel slecht nieuws voor ze is. De waarheid is dat de VN een schoolgebouw beschikbaar had gesteld om daar gezinnen die thuis niet veilig meer waren in onder te brengen, dat het Israelische leger heel goed wist dat het een VN gebouw was, dat dat volstrekt duidelijk was aangegeven, en dat ze die toch hebben gebombardeerd, met minstens dertig burgerdoden tot gevolg. Heel heel erg fout dus en ook evident heel heel erg fout.
    Dus nu gaat de hasbara machine in beweging, de propaganda wordt ingezet, en nu moeten we allemaal geloven dat Hamas daar verscholen zat. En dat zou de VN die verantwoordelijk is voor de vluchtelingen op hun geweten hebben.
    Verloren zaak, Sander en anderen. Jullie zijn aan het verdedigen wat niet meer te verdedigen valt.

  10. Een groot aantal van mijn kennissen, familie en vrienden(waaronder een veel hoogopgeleide gematigde Moslims en Nederlanders) heeft al via mail en hyves gepoogd dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen. Het doet erg pijn om te zien hoe de Nederlandse media en politici omgaat met deze tragedie en de situatie mi onterecht eenzijdig en abusievelijk belicht. Ik vraag een ieder dringend om vanuit zijn of haar positie te kijken of hij deze eenzijdige berichtgeving kan beinvloeden door zich uit te spreken via alle media vormen. Helaas is het probleem met de Moslims in Nederland, dat ze als groepering geen eenheid hebben, ze erg divers is en naar mijn idee geen goede spreekbuis hebben. Als burger en Moslim, vrees ik niet alleen dat de er meer slachtoffers zullen vallen in Palestina, omdat de VN en anderen (Arabische Liga) veel te laat (als ze al uberhaupt gaan optreden) en stelling gaan nemen tegen de terreur door Israel jegens Palestina. Maar ik zie ook dat er wederom een poleralisatie ontstaat tussen enerzijds de Nederlandse Moslim burgers en Nederlanders die zich pro-Isreal (waaronder onze charmante minister-president) en we waren net weer een beetje naar elkaar aan het toegroeien en de kloof aan het dichten! Hopelijk hebben mensen ideeen om deze belangrijke topic verder onder de aandacht te brengen. Mv groet, L. Belarbi

  11. Een gedachte …

    Ik lees hierboven:

    “De strijd rond Gaza is niet een strijd tussen Israël en Hamas, maar een strijd tussen de God van Israël en de god van de islam.”

    Dat beweert het Israel Platform dat gebedsbijeenkomsten organiseert in ons land. Volgens het Platform is het “nu hoog tijd om achter Israël te gaan staan”. Gebeden wordt in Nijkerk, Den Haag, Niezijl en Balkbrug, zo meldt het reformatorisch dagblad.

    Ik vraag mij af of er tegen dergelijke mensen geen aangifte kan worden gedaan wegens het aanzetten tot anti-semitisme. Zij doen dit mogelijk effectiever dan waar de meest vreselijke neo-nazi in zijn wildste fantasieën van zou kunnen dromen …

    Als de heer Naftaniel wat al te erg “over de top” gaat zou je het ook bij hem kunnen overwegen. Ik heb daar echter geen voorbeeld van bij de hand.

    Of dat bij de gerechtelijke autoriteiten iets uithaalt is zeer twijfelachtig, maar je brengt dan wel een in mijn ogen zorgelijk aspect aan de orde. Extreme zionisten hebben namelijk belang bij anti-semitisme. Het geeft ze meer mogelijkheden om alle critici van de Israelische regeringspolitiek op de zelfde hoop van anti-semieten te gooien.

    Mazzel & broge, Evert

  12. (3) Dan nog, Anne. Je schiet je doel voorbij als je zulke vergelijkingen maakt. Je maakt het mensen heel gemakkelijk om te zeggen: zo erg is het niet. Dus is het niet erg.
    Niet doen. Het helpt niet.

  13. Dear ramadan,
    sumud,
    I know you for such a long time,
    It is a great disaster and so unfair.
    It is so against all human values and principles.
    We are working on this side very hard to give you and the whole palestinian community a voice.
    Your friend
    jan

  14. Onze minister die zegt de mensenrechten zo hoog in het vaandel te hebben, weet niets anders te vertellen dan dat er een delegatie van EU waarnemers naar de grens van Rafah moet om er op toe te zien dat er geen wapens voor Hamas wordt doorgelaten. Waar zitten die man zijn hersenen.

  15. Dear Ramadan,
    I’m speechless, really, I don’t know what to say after this new day of bloodshed. First your impressive, horrible story, later the inhuman attack on the UN-schools with the massacre of innocent civilians and the disgusting IDF-propaganda. I tried to call you but couldn’t get connection.
    Thanks so much for sharing your personal story. It is so important that everyone here can read what this war means for ordinary, innocent people. It is unbearable to realise that no one is safe and that there is no safe place. You haven’t even the possibility to flee.

    I don’t know what to say else. Know that you all are in our hearts.

  16. @ Marrigje (9):

    Zeker is, dat Israel wist dat het om een school ging. Dat heeft mevrouw Leibovich (woordvoerster van het leger) erkend. Israël heeft de Gazastrook natuurlijk al lang gedetailleerd in kaart gebracht. Ik vermoed bovendien, dat het leger wist dat burgers in het schoolgebouw verbleven die uit hun woonhuizen (of de restanten daarvan) waren gevlucht. Al lange tijd traint het leger soldaten in een speciaal hiertoe ingericht kamp in de buurt van Gaza, dat eruit ziet als….Gaza stad (zelfs met nagebouwde moskeeën)! Het gaat om training in “urban fighting”. O.a. dit heeft het “geleerd” van het fiasco in Libanon.

  17. Israel weet heel gedetailleerd wat waar zit in Gaza. Er hangt altijd een ballon met camera bij Erez, en dag en nacht, niet alleen de laatste tijd, vliegen er ‘drones’ over Gaza, onbemande verkenningsvliegtuigjes die foto’s maken. Er wordt geen kippenhok bijgebouwd zonder dat Israel dat weet.

    Verder weet ik dat Israel de apparatuur hebben waardoor op de radar van de F16’s en de Apaches exact is aangegeven waar ze niet mogen bombarderen. Op de gebouwen van de VN bijvoorbeeld. Het werd mij toen ik met captain Levy van de Liaison Office van Erez praatte ook vriendelijk aangeboden om mijn ‘coördinaten’ op te geven, waar ik woonde en waar ik werkte, zodat ik bij bombardementen zou worden ontzien. Ik zou daartoe even bij de VN hebben kunnen vragen om mijn coördinaten op te meten, want die hebben daar de apparatuur voor. Heb ik even vriendelijk geweigerd, het is dan net alsof je zegt dat het okee is dat ze Palestijnen wel aan gort schieten als ze mij maar laten leven.

    Behalve dat ze dus precies weten waar de VN zit heeft de VN zelf hun gebouwen duidelijk gemarkeerd, ook ’s nachts blijft het licht op de vlaggen gericht. Er is geen kwestie van dat ze niet zouden weten dat er in dat schoolgebouw gezinnen schuilden. Het excuus dat er twee Hamasmensen tussen zouden zitten, mocht dat al waar zijn, is natuurlijk ook geen excuus om dertig mensen naar God te helpen. Ze hadden een klacht in kunnen dienen bij de VN. Dat hebben ze niet gedaan.

  18. geschreven 28-12
    Israel:

    Dit valt niet goed te praten
    het goed praten doet mij pijn
    laat mij huilen
    en zieden van onmacht

    leugens
    zijn dodelijker
    dan enige bom
    waarom vraag je ons begrip
    voor verachtelijke daden

    jou begrip geven
    betekent dat er geen oplossingen
    voor de mensheid zijn.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    En de misdaden worden steeds erger

  19. There is no way that anybody in this country will understand the full meaning of being under siege and bombardments, unless they have experienced that themselves. All I can say is that I wish you and everybody there all the strength you need. And I pray this ends soons.
    Salima, I will do this in English, for Ramadan’s sake: there IS nog separate God for Israël and one for the Moslims and another one for the Christians. There is only ONE God for all these people. And if this God can see and judge (I do not believe myzelf) He will be devastated. I wish all of you peace.

  20. Lydial. I agree, and Muslims believe that there is just one God, the same God of Mozes, Jezus and Mohammed (peace and blessings be upon them all). But what I wanted to show with this small article, is that the Israel Platform and a lot of Zionist are praying for a victory for the Jews to kill innocent people. According to them Israel is allowed to kill. With this message they are spreading hate!

  21. Thank you so much everyone;

    It is very nice of you all to express this support to and all Palestinians. This night, 20 minutes ago a house very near to my house was destroyed to the ground. My brother was injured and my cousin was killed beheaded. We found the head in the street and the body in the house under the ruins. I really couldn’t find someone to talk to except you my friends.

  22. Oh my God, Ramadan… that’s too horrid!! Keep telling your story as long as you can. As long as you have electricity. If it helps to keep your sanity, by all means, keep telling your story. I will do my best to inform people who still think that Israël has the right to do this. Some have serious doubts by now. I will tell your story…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *