Dag zeventien

000adestroyed-homes-rafah-gaza.jpg

Het aantal Palestijnse doden nadert nu de 900. Vierduizend gewonden. Veertig procent van hen vrouwen en kinderen. (Wat nog niet betekent dat er niet nog veel burgers kunnen zijn onder de omgekomen mannen). Maar er liggen ook nog doden onder het puin, en in de chaos zijn niet alle doden geteld. In de ziekenhuizen liggen veel doden die niet werden geclaimd en niet kunnen worden begraven, omdat de familieleden het niet weten, of omdat ze er niet heen kunnen.

Aan Israelische kant dertien doden, tien militairen, drie burgers.

Mensen zijn op de vlucht, proberen huisraad mee te nemen, proberen op tijd weg te komen uit de gebieden die worden gebombardeerd. Er zitten 20.000 mensen in de VN scholen, hopend dat die niet opnieuw worden beschoten. Veel mensen zitten nu met tientallen in kamers bij familie, meestal zonder water, meestal zonder elekriciteit, vaak zonder gas om op te koken, in dekens gehuld tegen de kou. Te wachten tot het weer over gaat, en ze terug kunnen naar huis, om te zien wat daar nog van over is.

000agaza-city-tank-fire-dead-children.jpg

In het grootste ziekenhuis, Shifa, is het een absoluut bloedig gekkenhuis. Er zijn zoveel gewonden dat ze op de gang liggen. Zie de Guardian, hier. In het ziekenhuis werkt nu ook Harald Veen, een nederlandse chirurg die daar werkt voor het Rode Kruis. De keuzes die hij moet maken zijn gruwelijk: als je moet kiezen, omdat je niet iedereen kunt helpen, laat je een zwaar gewonde die het waarschijnlijk toch niet gaat redden dan maar liggen, om iemand te redden die een betere kans maakt?” Je begint de dag met een meisje van zes, arm er af en een scheur in haar long, en je weet dat als ze het overleeft ze voor haar leven verminkt is. Dan een man, twee benen er af. De beelden in de westerse media zijn nog veel te clean. De bombardementen veroorzaken gruwelijke verwondingen”.

In de officiele drie uur gevechtspauze per dag proberen mensen hun gewonden weg te brengen, hun doden te begraven, voedsel te halen, water te halen, te vluchten. De tijd is veel te kort voor de noodsituatie waar mensen in zitten, en bovendien, er wordt ook in die drie uur nog steeds geschoten, meldt chirurge Sonia Robberts die elke dag berichten stuurt uit Gaza. En veel kleinere ziekenhuizen of medische posten functioneren niet meer, of omdat ze zijn gebombardeerd, of omdat ze in een zone zitten die te onveilig is. Gewonden worden vaak niet opgehaald omdat veel mensen niet meer de middelen hebben, mobieltje leeg, om om hulp te bellen.

000agaza-city-destroyed-buildings.jpg

000agaza-city-attack-school.jpg

Er zijn inmiddels na lang wachten wat medici de grens overgelaten bij Rafah, plus wat hulpgoederen en een groep parlementariers.

Zie ook Amira Hass, die dagelijks contact heeft met Gaza. hier.

Israël laat weten nog niet klaar te zijn met de aanval, hoewel ze winst boeken, zeggen ze. Het aantal raketten dat dagelijks wordt afgeschoten is gehalveerd vergeleken met twee weken geleden, en er zijn nog maar vijftig smokkeltunnels over.

19 gedachten over “Dag zeventien

  1. Maar 900 doden? Ik vind dat nog wel meevallen, afgaande op alle nieuwsberichten die er de laatste dagen zijn verschenen. Ik had verwacht dat de teller nu wel ergens in de 10.000 zou zijn.

    Maar het zijn er wel 900 teveel. Dit is een smerige oorlog die Israel voert. En het straalt gewoon de wanhoop uit van beide volkeren die kennelijk onder geen enkele voorwaarde vredig kunnen samenleven.

  2. Doe even de moeite, Wim – ‘de wanhoop van beide volkeren die kennelijk onder geen enkele voorwaarde samen kunnen leven’ is een cliché dat je niet kunt funderen als je onder ogen ziet dat het gaat om een bezetter en een volk dat onder bezetting leeft. We noemen dat hier ‘paradigma twee’, wanneer je net doet alsof het gaat om twee partijen die elkaar niet moeten. Verdiep je er in. Ga naar de paradigmastrijd, hier.

  3. De schaatspret is voor velen weer voorbij. De vraag is hoeveel mensen de ijzers maar eens niet hebben ondergebonden en aan het werk zijn gegaan om vrienden, kennissen en nog vele anderen bijv. per email te informeren wat zij vinden van de gruwelijkheden begaan door een ‘regering’ van Israel, die al zo lang geen strobreed in de weg wordt gelegd…

    Als je bedenkt dat er wettelijke spelregels zijn opgesteld ter voorkoming van ongevraagde emails – ook geldend voor dit ‘onderwerp’ – en je legt die regels die voor iedereen in Nederland gelden eens naast de regels waartoe de Grondwet en vele internationale door Nederland ontdertekende verdragen ons verplichten, dan bemerk je dat nou juist die rechtsregels – met de ernstigste gevolgen – met voeten worden getreden door o.a. de Nederlandse overheid c.s.

    Is het dan verwonderlijk dat we die wetgeving omtrent emailverkeer maar even buiten spel zetten om luid en duidelijk tot verzet aan te zetten?! Kruip uit je schulp, zet de schaatsen in het vet en volg je geweten.
    Anja, ook mijn oprechte dank voor al je werk!

    Kees Mattijsen

  4. Op TV was net de toespraak van Bush te zien en er werd gesproken over Gaza. Zoals gebruikelijk lag de schuld bij Hamas, Iran, Syrië en Libanon. Hamas moet stoppen en de andere moeten geen wapens sturen. Maar door de Israëlische blokkade kan geen eten en medicijnen naar binnen en zeker geen wapens.
    Maar hij wil deze oorlog ook verleggen naar Iran, Syrië en Libanon.
    En wat me zo opviel hij was blij en vrolijk met de aanval en massaslachting van Israël. (het is zijn mooiste afscheidscadeau als president)
    Omdat de voorbereidingen om oorlog te voeren met Iran en Syrië door VS en Israël opgevoerd worden, wordt het een nog grotere massaslachting in het Midden Oosten verwacht.
    Gaza is een aanzet tot een grotere oorlog in het Miden Oosten
    Dus we kunnen nu niet meer stoppen met demonstraties en acties, want dit gaat miljoenen mensenlevens kosten, voornamelijk babies, vrouwen en kinderen.
    We gaan door, zeg het voort

  5. Welk een gigantisch buitensporig geweld jegens een bevolking die al zó lang bezet, geknecht, vernederd en getreiterd wordt! Echt alles ligt helemaal lam en plat! Hoe krijg je dit ooit weer opgeruimd en opgebouwd? Hoe moeten deze mensen en alle kinderen ooit weer normaal verder leven met zoveel trauma’s? Hoe lang zulen deze afschuwelijke excessen nog duren? Diep diep triest!

  6. “The attitude we adopt toward the Arab minority will provide the real test of our moral standards as a people.”
    Albert Einstein

    Dat de oorlogsmisdaden in Gaza nog steeds weggerationaliseerd worden door mensen als Max Pam, Haverkamp, Balkenende en Verhagen is voor mij een teken dat onze rechtsstaat op instorten staat. Proportionaliteit ligt aan de basis van ons recht. Daarom staat er een zwaardere straf op slaan dan op schelden. En een zwaardere straf op moord dan op provocatie.
    Tevens heeft het suggereren dat alle Palestijnen staan te juichen bij Israelische doden (Haverkamp), of het eenzijdig de nadruk leggen op misdaden van Hamas (Pam), of liegen over de werkelijke aanleiding voor deze inval (Balkenende,Verhagen), als enig doel de “tegenstander” te dehumaniseren. Zelf het slachtoffer uithangen en je opponent afbeelden als een stuk vuil is al door menig dictator met succes ingezet om misdaden aan het volk te verkopen als gerechtvaardige acties.

    Onze bewindslieden bevinden zich reeds in Den Haag, de stap naar het Strafhof is dus te overzien. Het volk voorliegen en medeplichtigheid aan etnische zuivering moet daarvoor toch voldoende zijn?

  7. Lotsverbondenheid, sleutel Midden-Oosten conflict.

    Het is duidelijk dat in het conflict rond de Gazastrook geen van de partijen de absolute waarheid bezit, wat het conflict in feite onoplosbaar maakt. Deze onverteerbare realiteit moet echter doorbroken kunnen worden door het conflict boven de regio uit te tillen. Dus de oorlog niet te zien als een regionaal maar als een mondiaal probleem, dat vraagt om een mondiale oplossing gestoeld op een dito waarheid. Daarvoor leent zich het begrip lotsverbondenheid, omdat dit niet alleen geldt voor Palestijnen en Israëliers, maar voor ons allemaal wereldwijd. Als mensheid zijn wij lotgenoten in de strijd om het bestaan, wat inhoudt dat deze slechts effectief kan worden gevoerd in gezamenlijkheid. De maatschappelijke vertaling daarvan vraagt om een eendrachtig mondiaal beleid, voor de verwerkelijking waarvan de Verenigde Naties omgebouwd moet worden van een organisatie van regeringen die primair staan voor het eigen of nationaal belang, tot een mondiaal beleidsorgaan met bovennationale bevoegdheden. Een gezaghebbend wereldforum dat het algemeen belang, de wereldvrede, duurzaam weet waar te maken op basis van de alom onderschreven mensenrechten en onze fenomenale know how op elk terrein.
    Kortom, het antwoord op het Midden-Oosten conflict moet gezocht worden in de maatschappelijke vertaling van het alomvattende begrip lotsverbondenheid, wat neerkomt op de creatie van een adequaat wereldbeleid onder auspiciën van een tot wasdom gekomen VN.

  8. Vandaag 13 raketten op Israel,o.a. op Ashkelon,Sderot,Beersjeba en KiryatGat.Mensen in shock e.o. lichtgewond.Rustig de raketten afwachten??

  9. Kees, is dat zo : wettelijke spelregels zijn opgesteld ter voorkoming van ongevraagde emails ?

    Nou, dan ben ik deze weken aardig mijn boekje te buiten gegaan!
    Duizenden e-mails met de artikelen van Jaap, Een ander Joods Geluid, Clara, en anderen, zijn de wereld over gegaan, en ik ben nog lang niet klaar.
    Van buiten, mijn tuin ligt aan de stadsgracht, drong het schaatsplezier door in mijn huis. ‘k Heb het toch niet kunnen laten en ben 2x een half uurtje (achter een oude stoel vanwege mijn ouwe benen en val angst) het ijs opgegaan.
    Gerrie

  10. Wat dacht je van het beëindigen van de bezetting, in plaats van tot aan het eind der dagen bang te zijn voor raketten (en erger) Janneke? Ooit aan gedacht dat de Palestijnen niet voor de lol raketten afschieten?

  11. Maar even een zijdelings vraagje, Wouter, maar hoe wou je de VN tot wasdom laten komen als de VS telkens elke uitspraak saboteert, en wat wil je tot dan doen aan de pogingen om de Palestijnen geheel en al van de aardbodem weg te vagen? Denk je dat die het vol kunnen houden tot jouw grootste plannen werkelijkheid zijn geworden, en wie dacht je dat die plannen gingen dragen?

  12. En dit doet de zogenaamde democratie Israël ondertussen met de Palestijnen binnen de landsgrenzen.

    Israël heeft maandag Arabische partijen uitgesloten van de parlementsverkiezingen van volgende maand. Een Arabische volksvertegenwoordiger heeft al aangekondigd de beslissing aan te vechten bij het hooggerechtshof.

    De centrale kiescommissie van het parlement, die het verbod instelde, beschuldigde Arabische politieke partijen van het aanzetten tot geweld, het steunen van terroristen en een weigering het bestaansrecht van de joodse staat te erkennen. Arabische parlementariërs brengen soms een bezoek aan aartsvijanden van Israël, zoals Libanon en Syrië.

    De 37-koppige commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de grootste Israëlische partijen. Het voorstel voor een verbod kwam van twee ultranationalistische partijen, maar kreeg brede steun.

    De beslissing heeft geen gevolgen voor Arabische parlementsleden van overwegend Joodse partijen of voor de communistische partij, die een gemengde lijst heeft van Joodse en Arabische kandidaten.

    Volksvertegenwoordiger Ahmed Tibi gaat het verbod aanvechten. “Het was een politiek proces, geleid door een groep fascisten en racisten die een Knesset zonder Arabieren willen en die een land zonder Arabieren willen”, aldus de parlementariër.

    De Arabische partijen hebben in totaal zeven van de 120 zetels in handen in de Knesset, het Israëlische parlement. Ongeveer een vijfde van de zeven miljoen inwoners van Israël bestaat uit Arabieren. Zij genieten zogenaamd ‘volledige burgerrechten’, maar mogen bijvoorbeeld niet wonen waar ze willen en worden al tientallen jaren gediscrimineerd. Het onderwijs is volkomen gesegregeerd (per joods kind wordt er een veelvoud meer aan belastinggeld uitgegeven dan per niet-joods kind) en er zijn tal van banen die niet openstaan voor mensen die niet in het leger hebben gediend (lees: Arabieren).

  13. beste mevrouw meulenbelt,

    ik maak een werkstuk over het lot van het palestijnse volk en dat ze steeds door de israeliers worden gediscrimineerd. ik vind je website heel goed, maar snap de paradigmastrijd niet. kunt u dit nogmaals uitellegn?

    bij voorbaat bedankt,
    jolande de groot

  14. Aanvulling ten aanzien van de rede van Bush.Hij provoceerde ook Europa met de opmerkingen op de vragen naar populairiteit. Hij antwoordde: In Europa is men populiar als men tegen Israël bent, de Kiyotoakkoorden ondertekent en gebruik maak van het internationaal gerechtshof.
    Die achtelijke Europa straalde uit zijn ogen

    Dat was te horen en te zien bij de Belgische journaal van vandaag

  15. Ruben, ik neem je stukje mee, ik heb ook met Trees gesproken over de Palestijnen in Israel, ik zal er straks wat over op mijn weblog zetten. Dank je wel.

  16. Goedemorgen Mevrouw Meulenbelt,
    Was op website van NIO. Bij diverse reacties weer zo’n ‘schreeuwer’. heb in het algemeen ‘netjes ‘ verwezen naar uw weblog voor lezen/leren. bedenk me nu pas, dat ik zeker eerst om uw toestemming had moeten vragen? excuses hiervoor.

  17. Beste Anja,

    ik wil nu van jou weten: gebruikt Hamas zijn eigen mensen als menselijk schild?

    Dit i.v.m. felle onenigheid met een Oostenrijkse ploticus die dat als wapen gebruikt om Israel onvoorwaardelijk te steunen – en dito in het interview met Arie Slop van de Christen Unie vanmorgen in de Volkskrant.
    Isabel

  18. Richard, het filmpje dat je hier wilde aanbevelen is niet van deze oorlog, het stamt uit 2005. Ik heb je reactie dus niet geplaatst.

    Isabel, ik heb geen enkel concreet bewijsmateriaal gezien voor die veel herhaalde bewering. Ik denk ook niet dat Arie Slob die kan produceren. Het hoort bij het standaard arsenaal van Israël, die routineus bezig zijn om de slachtoffers tot schuldigen te benoemen. Zoals we gezien hebben: ze beschieten een VN school, beweren dan meteen dat daar Hamasstrijders aanwezig waren, hoewel hun bewijs vervolgens fake bleek, vervolgens roepen ze dat de mortiergranaten die op de school zijn afgevuurd per ongeluk op de school terecht zijn gekomen. Zo doen ze dat de hele tijd.

    Wat wel aangetoond is, is dat het Israëlische leger veelvuldig Palestijnen heeft gebruikt als menselijk schild, bijvoorbeeld bij de aanval op Jenin, en daar ook nu weer mee bezig zijn. Bijvoorbeeld door een Palestijns gezin op te sluiten op de benedenverdieping van hun huis, en dan zelf vanaf de bovenverdieping te schieten. Dat is een schoolvoorbeeld uit de militaire handboeken van het misbruik van burgers om het leger tegen aanvallen te beschermen.

    Gezien het feit, nu uitgebreid in Gaza te zien, dat het leger bij hun aanvallen geen onderscheid maken tussen burgers en strijders, zou het ook absurd zijn om te denken dat de Palestijnen hun eigen mensen gebruiken als menselijk schild – zelfs als ze het zouden willen doen, wat ik niet geloof, dan wisten ze dat het niet hielp.

    Ik weet van de vrouwen in Gaza die hun mannen, die omsingeld waren in een moskee, en werden beschoten, te hulp kwamen en een menselijke muur vormden om hun mannen te redden. Het leger heeft rücksichtslos op de vrouwen geschoten, paar dood, ik bezocht een van de vrouwen die voor de rest van haar leven niet meer kan lopen. Ze waren trots op hun verzetsdaad. En ze waren niet gestuurd of gedwongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *