Dag Achttien

000a090112-gaza-cook.jpg

Er is weer veel gebombardeerd, vannacht, ik weet nog niet hoeveel doden.

Amira Hass, die veel met mensen in Gaza belt, vertelt over de groepen mensen die nu ergens in het gebied dat dat door het leger bezet wordt vast zitten, en vrijwel geheel geisoleerd zijn. Het gaat vooral om mensen in de landelijke gebieden, die niet op tijd konden vluchten of dat niet wilden. Behalve het al bekende gebrek aan water, voedsel en elektriciteit, zijn er ook mensen bij die hun medicijnen niet meer kunnen krijgen. Een aantal mensenrechtenorganisaties die er aanwezig zijn proberen zulke mensen te helpen door ze voedsel te brengen. Hass vertelt over een poging om met een paard en wagen voedsel te brengen naar een groep van 120 mensen die geisoleerd zijn in Siafa. Ze hadden eindelijk toestemming van het leger om er heen te gaan. Vervolgens schoot het leger het paard dood. Ook zijn er nog steeds mensen die al een week geleden gewond zijn geraakt, die door het Rode Kruis niet opgehaald mogen worden. Toen het eindelijk mocht werden de ambulances niet doorgelaten, en moesten de hulpverleners twee kilometer te voet. hier.

Eva Bartlett, een vrijwilligster die in Gaza werkt, is bij gebrek aan journalisten een van de belangrijkste ootgetuigen. Want alleen Al Jazeera heeft er journalisten gestationeerd, die overigens in veel gebieden van het leger niet mogen komen. Bartlett maakt mee dat er op de medics, ook als ze al toestemming kregen om gewonden op te halen, toch door het leger worden beschoten. Hier is een amateurfilmpje te zien. Er zijn al zeven medics gedood, en tientallen gewond. Bartlett: het filmpje laat zien wat wij al weten, en dat de Israelische autoriteiten met veel lawaai wensen te ontkennen: Israel schoot al vaker op medisch personeel, op journalisten, op burgers, en op dit moment in Gaza op alles dat beweegt. Er is geen enkele bescherming van de burgers, en geen garantie voor medische hulp. hier.

De mensenrechtenorganisaties proberen zoveel mogelijk materiaal te verzamelen, om te kunnen onderzoeken wat er echt is gebeurd. Ook de VN, die nu in Gaza voortdurend wordt gehinderd door het leger in het uitvoeren van hun werk, zich moet verweren tegen valse beschuldigingen als zouden ze Hamas mensen verbergen, dringen aan op onafhankelijk en internationaal onderzoek. John Ging is ziedend, en heeft geen enkel vertrouwen meer in zogenaamd onderzoek dat door Israel zou worden uitgevoerd.

Het is zeer waarschijnlijk dat Israel met de oorlog tegen Gaza op vele niveau’s het oorlogsecht heeft geschonden. Genoemd worden op dit moment:
– het afschieten van bommen op dichtbevolkte gebieden, waarbij zeker een groot aantal onschuldige burgers ook sneuvelen,
– het gebruik van wapens, als fosforbommen, die niet boven dichtbevolkte gebieden mogen worden afgeschoten,
– het gebruik van Palestijnse gezinnen als menselijk schild,
– aanval op medische voorzieningen, inclusief het doden van ambulance personeel,
– het doden van een grote groep politieagenten, die geen deel uitmaakten van de gevechten,
– het schieten op een huis waarin het leger zelf een groep burgers had opgesloten,
– het schieten op een VN school waarin vluchtelingen ondergebracht waren,

En de lijst zal ongetwijfeld nog langer worden. Zie de Guardian,

Twee punten zijn in het algemeen van belang:
1. Dat Israel alles wat met Hamas te maken heeft als legitiem doelwit opvat. Aangezien Hamas ook de leiding heeft over de overheid, heeft Israel dus het doelwit zover opgerekt dat ook ministeries, scholen, moskeeen, politiebureau’s en woonhuizen waar Hamasleden in zouden wonen mogen worden gebombardeerd. Dat betekent ook dat behalve evidente burgers – de vrouwen en kinderen – ook veel mannen zijn gedood die volgens de geldende regels in het oorlogsrecht absoluut niet geteld kunnen worden als strijders,
2. Israel gebruikt wapens waarbij het eigen leger zoveel mogelijk gespaard wordt, met een voorkeur voor bommem uit de lucht, of mortiergranaten afgevuurd door tanks. Wetend dat daarbij een ‘disproportioneel’ aantal burgers om zullen komen.

Zie de Guardian, Hier.

Gideon Levy loopt vooruit op de afrekening die zal moeten komen. De politieke leiders die nu verantwoordelijk zijn voor deze oorlog tegen Gaza zullen eens rekenschap af moeten leggen over de oorlogsmisdaden die nu zijn gepleegd, schrijft hij in een woedend stuk. Things one sees from The Hague. Hier.

15 gedachten over “Dag Achttien

 1. Ter info – in gratis dagblad De Pers op blz. 5 het volgende artikel:

  GazaStad – israelische sodaat noemt nieuwe tactiek briljant.
  Leger rukt op door muren.
  De steegjes van GazaStad een nachtmerrie voor israelische soldaten? “Nee dit is ons werk: wij doden de mannen die ons volk beschieten”.

  door Mark van Assen, Amsterdam

  Als hij spreekt over hoe het is, wordt zijn stem luider en komen de woorden sneller. “Normaal gaan het zo in een urban area als GazaStad: je trapt een deur open of een raam, dan volgt een handgranaat, na de ontploffing vuur je een salvo af, dan gaan er twee man naar binnen die met hun automatic de hele kamer bestrijken, van muur tot muur. Klaar”.
  Benjamin (niet zijn echte naam) van 42 is een veteraan van de special forces. Hij vocht in twee Libanonoorlogen in operatie Beschermingsschild op de Westelijke Jordaanoever (2002). Hij voerde verkenningspatrouilles uit in vijandelijk gebied, tot soms wel twee dagen voor de uiteindelijk aanval. Dan was het nacht en sloop hij door steegjes en straatjes om precies vast te stellen wie en wat er uitgeschakeld moest worden.”Ik heb mensen gedood, ja. Maar daar heb ik geen spijt van. Ons volk werd bedreigd en daarvoor moesten we doden”. Benjamin heeft nooit angst gekend, zegt hij over de telefoon, zelfs niet tussen de donkere huizen in vijandig gebied. “Wel voor en na een actie, maar nooit tijdens”.

  Doolhof
  GazaStad is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met gebieden waarin Benjamin heeft gevochten, zij het dat het veruit de grootste Palestijnse stad in israel is. Met ontelbare huizen, straten, poorten, stegen en gangen. Het belangrijkste doel van Hamas zou zijn om de israelische soldaten dit doolhof binnen te lokken en ze vervolgens af te slachten. Een schrikbeeld erkent ook Benjamin. Maar hij is niet onder de indruk. “Wij hebben zeer goede soldaten en we zijn hier op getraind. We weten bijvoorbeeld dat de handgranaat-mnethode in GazaStad niet werkt. Als je op straat blijft lopen, ben je een doelwit voor sluipschutters. Bovendien kun je er zeker van zijn dat er in veel huizen een familie zit. Je kunt niet zomaar mensen blijven doden”.
  Een officier op de Westelijke Jordaanoever bedacht in 2002 een oplossing voor dit probleem. “We rukken nu niet meer op over straat, maar door de huizen zelf. Die officier had er genoeg van dat zoveel van zijn mensen stierven door sluipschutters, dat hij bevel gaf een huis binnen te gaan, een tussenmuur eruit te slaan en dan zo naar het volgende huis en het volgende en het volgende. “Het is briljant, zegt Benjamin trots. I love it”. Elke gevechtseenheid telt nu standaard twee mannen die een zware hamer mee sjouwen, zegt hij.
  Er zal hard gevochten worden in GazaStad verwacht Benjamin. Hij weet hoe de soldaten zich voelen als ze door de staten sluipen. “Je bent gespannen als een boog. Je bent niet boos, je bent niet bang, je bent alleen maar bezig met wat je aan het doen bent. Voordat ik aan een actie begon, speelde ik altijd een soort mantra in mijn hoofd af: ik heb geen vrouw, ik heb geen kind, ik heb geen huis. En weer oppnieuw, telkens weer. Je bent helemaal aleen in dat moment. Als ik tijdens gevechten had nagedacht over mijn lieve dochtertje dan was ik er niet meer geweest”.

 2. Het is geen nieuwe methode, Jessi, om dwars door de muren heen de stad in te trekken. In Rafah heb ik veel huizen gezien met enorme gaten, waardoor ze door het ene huis heen naar het volgende konden. Het spreekt vanzelf dat ook hierbij weer een waanzinnige schade wordt aangericht voor de burgerbevolking, en er veel mensen bij gedood zullen worden.

 3. betr. 1&2) Ja, mevrouw Meulenbelt, helaas heeft u al zo lang zoveel moeten (aan)zien en horen, maar voor mij en vele andere mensen en leeftijdgenoten zijn vele feiten nog onbekend. En er is nog zoveel dat wij nog niet weten, omdat we nooit goed voorgelicht werden en jarenlang zeer eenzijdige/”gekleurde” nieuwsberichten voorgeschoteld krijgen. Daarom is het ook zo belangrijk, dat wij hier op deze weblog alle feiten kunnen lezen. En lezen is weten en je kan niet weten en wegkijken.

 4. En Uw stuk moet je gewoon steeds weer lezen omdat ook hier weer zoveel shockerende feiten in staan, dat je hersenen dat gewoonweg niet kunnen bevatten!

 5. Enkele dagen geleden hoorde ik een woordvoerder van de Palestijnen zeggen dat hij bang was dat het Al-Shifa ziekenhuis gebombardeerd zou worden, omdat de dokters daar ongeveer de enigen zijn die accuraat kunnen zeggen wat er gebeurd. Zowel het aantal slachtoffers als het soort munitie dat wordt gebruikt.
  Net op Al Jazeera een “gesprek” met o.a. de neocon Joshua Muravchik. Hij beweerde dat Hamas een bunker in gebruik heeft onder het ziekenhuis!
  Het zal toch niet waar zijn dat hun zieke geesten zo ver zullen gaan?

 6. Welke zieke geesten, Engelbert, die van de Israel-apologeten die verschrikkelijk hun best doen om jou van alles te laten geloven? Dacht jij echt dat de mensen van Shifa hospital het goed zouden vinden dat Hamas onder hun ziekenhuis ging zitten? Leveren die zieke geesten ook enig bewijs als ze zulke zaken beweren? Heeft meneer de neocon dat zelf gezien?
  Is het je niet opgevallen hoe snel ze na meer dan dertig doden in die VN school zeiden dat daar Hamas strijders hadden gezeten? En dat ze daar een filmpje voor leverden dat vervolgens van een jaar terug bleek te zijn en hoe snel ze met een andere leugen aan kwamen zetten, nu dat ze per ongeluk op die school hadden geschoten?
  De Israelische propaganda, om recht te praten wat krom is, wordt steeds viezer.

 7. Sorry Anja, ik was kennelijk niet duidelijk. Mijn angst is juist dat die opmerking van Muravchik bedoeld is om de publieke opinie vast te bewerken. Niet dat het waar zou zijn dat Hamas daar zut, Voor de school hebben ze tot nu toe 5 redenen gegeven: 1. het is niet waar 2. een technisch defect 3. Hamas in de school 4. Hamas in de buurt 5. een vergissing. Dat zegt mij genoeg.

 8. Heb Arie Slob gisterenavond gezien bij het Elfde Uur. Wat een vreselijk misselijik-makend interview. Hoe komt het dat de christenen het prima vinden dat de mensen in Gaza afgeslacht worden?

 9. Hoho Carolien, “Hoe komt het dat DE christenen het prima vinden dat de mensen in Gaza afgeslacht worden?”
  Ik noem mijzelf ook Christen, maar ik verafschuw de zogenaamde christenen die de dient uitmaken in dit kabinet, in ieder geval zover het hun standpunt over deze misdaden betreft.
  Ik weet ook niet hoe deze christenen dit met hun geweten en hun verantwoording naar God kunnen verenigen.

 10. Je hoeft op dit weblog geen filmpjes te pleuren waaruit zou moeten blijken dat Hamas mensen vermoordt omdat ze zingen, “Hassan”. Er is veel op Hamas aan te merken, en wat mensenrechten betreft is er nog veel ruimte voor verbetering, maar mensen vermoorden omdat ze zingen is er niet bij.

  O en dinges, propagandafilmpjes waaruit zou blijken dat Hamas kinderen als schild gebruiken, terwijl je niets anders ziet dan een man die een kind wegsleurt, in veiligheid, zou mijn logische gevolgtrekking zijn, ook die hoeven niet.

Reacties zijn gesloten.