Voedsel staat weg te rotten

rafah.jpg

De oorlog tegen Gaza is allang voorbij, en dus is er weinig belangstelling meer voor wat er in Gaza gebeurt. Na de oorlog stroomde de hulp toe, maar veel ervan bereikt Gaza niet, omdat Israel de grenzen gesloten houdt.

In Al-Arish, aan de Egyptische kant van de grens bij Rafah, staan honderdduizenden tonnen voedsel te wachten. Veel ervan is inmiddels bedorven, omdat er niet genoeg opslagplaatsen zijn, en veel van de dozen in de regen en hete zon staan. Een deel van het voedsel is nu maar cadeau gedaan aan de inwoners van Al-Arish, voordat het niet meer eetbaar is.

Israel bepaalt wat de Gazanen nodig hebben, een volstrekt willekeurige lijst voedsel, die bovendien om de haverklap verandert, zodat de organisaties die hulp sturen nooit weten wat wel of niet doorgelaten wordt. Zo heeft Israel besloten dat onder andere linzen, pasta, kikkererwten en vruchtensap niet ‘essentieel’ zijn. Tweeduizend dozen met voedsel voor gezinnen, gedoneerd door een Italiaanse organisatie ‘Music for Peace’ werden afgewezen omdat in elke doos een potje honing zit.

Ondanks de oproep van de VN om de grenzen voor hulpgoederen te openen is de grens bij Rafah in de maand maart slechts twee dagen open geweest, en alleen voor dekens en matrassen.

Mensenrechtenorganisaties wijzen er op dat niet alleen Israel de mensenrechten overtreedt, maar ook Egypte die aan de blokkade meewerkt, en indirect ook de EU en de VS, die er niets aan doen dat het verdrag van 2005, over toegang en bewegingsvrijheid wordt gehandhaafd.

Zie Electronic Intifada, < href="http://electronicintifada.net/v2/article10469.shtml">hier

12 gedachten over “Voedsel staat weg te rotten

 1. Anja, Lukt het Kifaia wel om, op een of andere wijze, op het moment hulpgoederen Gaza in te brengen ?

  Groet Gerrie

 2. Ja, maar wij sturen dan ook geen hulpgoederen, behalve wat we zelf mee kunnen dragen sturen we geld, waarmee ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Helaas, want we zouden zo enorm veel meer kunnen doen wanneer we de garantie hadden dat we goederen de grens over kregen, die dan aan de andere kant ook nog in de juiste handen terecht zouden komen. Denk eens aan al die gebruikte rolstoelen hier – wat zouden ze daar nog een boel plezier van kunnen hebben, en aan kleren, speelgoed, schriften, medicijnen, voedsel.. om te huilen soms dat we van onze welvaart niet meer met ze kunnen delen omdat Israel het tegenhoudt.

 3. Anja, Wat ik feitelijk bedoelde betreft de mededeling die je kort geleden gaf :

  In nauw overleg met het management van NCCR is besloten om de materialen niet aan te schaffen via Physicians for Human Rights in Israel, maar via een onafhankelijk opererende groothandel in medische middelen en materialen. Dit bedrijf heeft een groot deel van de markt in Gaza in handen, en ook Hamas is afhankelijk van dit bedrijf, waardoor het erg autonoom kan opereren. Men koopt middelen en materialen rechtstreeks bij de fabrikanten over de hele wereld en men heeft heel duidelijke afspraken met Israel over de transporten vanuit de havens naar Gaza, rechtstreeks naar het bedrijf. Ook over de verantwoording door NCCR aan Kifaia van de budgetten voor deze noodhulp zijn heldere afspraken gemaakt. Op onze web site zullen wij u op de hoogte houden van de besteding van de gelden.

  Is de groothandel waar hier over gesproken wordt bij machte, gezien hun afspraken met Israel, hun goederen Gaza binnen te brengen zodat het NCCR hun benodigheden kunnen aanschaffen van het geld dat aan hen wordt overgemaakt?

  Groet Gerrie

 4. Ja, Gerrie. Vraag mij niet hoe, maar dat lukt ze. Goedkoop is het ook niet, en ideaal is het evenmin, maar het betekent in ieder geval dat we de mensen helpen kunnen.

  De cynische grap is dat Israel kennelijk nog steeds denkt dat ze Hamas ondermijnen door de invoer van goederen tegen te gaan. Wat er dus is ontstaan is een bloeiende tunnel-economie, waar Hamas de grootste winst van opstrijkt. En er ontstaan monopolieposities, zoals van de firma die medische goederen verkoopt.

 5. Ik vind het, eerlijk gezegd, nogal pervers om voedsel tegen te houden, omdat er een potje honing in zou zitten, of omdat bepaald voedsel niet essentieel zou zijn. Bovendien hoor ik dat ze naast dit soort schandelijke praktijken, ook de tunnels actief opsporen en vernietigen, of er nu mensen en dieren in zitten, of niet. Dat lijkt verdacht veel op het voortzetten van de genocide. Doodschieten en plat bombarderen of vreselijke brandwonden toebrengen door witte fosfor werkt nu niet meer, maar je kunt wel rustig doorgaan met de mensen uithongeren of laten creperen door ze niet de juist verzorging en medicijnen te gunnen. Walgelijk.

 6. Lydial, je haalt me de woorden uit de mond!

  Daarbij opgeteld het feit dat de Nederlandse regering dit soort acties ruimhartig steunt (door nietsdoen) doet me spontaan overgeven…

 7. Ja, Verhagen vindt dat het averechts werkt om Israel op de vingers te tikken. Daar heb ik wel cynisch om moeten lachen. Averechts!!! Kan het nog averechtser!!!!!
  Maar doe maar niet spugen, Paul. Zonde van dat goeie eten. De Palestijnen hebben er daarna ook niks aan.

 8. Weet je, Anja, die Maxime Verhagen streek me al gelijk tegen de haren in, toen ik hem voor de eerste keer zag. Mijn bijnaam voor die man vind ik dan ook nog steeds zeer passend: Maxime-Uriah Heep-Verhagen… Creep!

 9. Dit vond ik op de weblog van Stan van Houcke

  De Israelische Terreur 828
  Gaza needs more aid
  Mel Frykberg, The Electronic Intifada

  RAMALLAH, occupied West Bank (IPS) – John Ging, head of the UN agency for Palestine refugees (UNRWA) in Gaza, has urged Israel to ease aid flow restrictions that are having a devastating effect on the 1.5 million inhabitants.

  Ging says the amount of aid being allowed into Gaza at present is “wholly and totally inadequate. It’s having a very devastating impact on the physical circumstances and also the mindset of people on the ground,” Ging told IPS.

  According to a report released last month by the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), on average 127 aid trucks a day are entering Gaza.

  OCHA stated that this was insufficient and way below the 475 that entered daily one month prior to Hamas’s takeover of Gaza in June 2007.

  “We need access,” Ging said. “It’s the number one issue. It’s the number two issue. It’s the number three issue, and so on. Until we get it, there’s nothing as important as solving the access issue.”

  The UNRWA head said that all the crossings into Gaza should be opened and that the few open only on a limited basis and to certain individuals should be opened permanently to all. Israel says there is a security issue involved in opening all the crossings permanently.

  OCHA says the crossings are opened on a seemingly arbitrary basis. Ging added that it was uncertain why crossings were opened at certain times and not at others.

  Human rights organizations have argued that the sealing of the coastal territory is a form of collective punishment by Israel against Gaza’s Hamas leadership, and that the civilian population is bearing the brunt.

  Gabriela Shalev, Israel’s UN ambassador, stated last month that only after the Israeli soldier Gilad Shalit, captured by Hamas fighters in 2006, was released, would expansion of border openings be discussed.

  At present Israel is only allowing what it considers essential humanitarian aid into Gaza. “Luxury items” such as chocolate, jam, fruit juice, toilet paper, soap, pasta, lentils and cigarettes have been barred.

  “Eighty percent of the goods that are allowed in comprise food,” Mike Bailey, an Oxfam spokesman told IPS. “The rest is medical and other relief supplies. However, agricultural products such as seedlings, water pipes and fertilizer essential for reviving the agricultural sector have either been denied or delayed.”
  Lees verder: http://electronicintifada.net/v2/article10459.shtml

 10. Wat mij ook buitengewoon ergert is, dat de media in Nederland niet of nauwelijks berichten over die misdadige isolatie van Gaza. Behalve de invoer van eerste levensbehoeften belet Israël ook de invoer van bouwmaterialen, nodig voor de wederopbouw van huizen, scholen en andere gebouwen. Hoe wanhopig moeten die mensen in Gaza toch worden.
  Ook over het onderzoek naar de oorlogsmisdaden van Israël is de mediastilte trouwens zeer opvallend vind ik.
  Wat wèl in het nieuws komt is, dat honderden zieken en gewonden die niet in Gaza geholpen kunnen worden, niet naar ziekenhuizen in Israël of Egypte kunnen omdat Hamas weigert deze hulp over te laten aan Fatah.
  De waarheid is natuurlijk dat Israël en Egypte met de stilzwijgende goedkeuring van de VS en Europa, deze mensen onbewogen aan hun lot overlaat om op die manier Hamas in een kwaad daglicht te stellen.
  En in zo’n geval is De NOS niet te beroerd in het nieuws melding te maken van het feit dat Hamas de schuldige is van het onnodig sterven van de eigen bevolking.

 11. Dag Gerrie, in antwoord op je vraag: ja , die groothandel is – ondanks de crisis – bij machte goederen te blijven leveren. Het bedrijf maakt “handig” gebruik van zijn monopoliepositie, het is een groot familie-imperium dat ook op de West bank vestigingen heeft. Het heeft meer dan 70 % van de martkt aan medische disposables en ziekenhuisapparatuur in handen, dus ook Hamas is sterk afhankelijk van deze aanvoerlijn. Men stelt zich keihard zakelijk op, business is business, ook in crisitijd. De directeur was tijdens het bezoek dat we aan dit bedrijf brachten in februari heel helder: als Hamas aan onze spullen komt doeken we de handel op. En dan heeft Hamas een groot probleem. We waren onder de indruk van de enorme voorraad die men had, heel veel spullen zijn direct uit voorraad leverbaar; materialen van gerenommeerde firma’s uit de hele wereld.
  En in Israel heeft men heel duidelijke afspraken met de autoriteiten over de invoer en transport. Er staat een batterij advocaten klaar om bij problemen ad hoc in te grijpen. In hoeverre de prijzen die dit bedrijf berekent kunnen concurreren met die van goederen die via israel ingevoerd worden weet ik niet, maar we zijn er zo wel zeker van dat de bestelde goederen ook daadwerkelijk geleverd worden. We hebben dat met eigen ogen gezien. En wat zich – mogelijk – achter de schermen afspeelt weten we niet, maar gegeven de uiterst complexe situatie is dit verreweg de beste oplossing.
  Overigens wordt Operation Humanity Gaza binnenkort officieel afgerond met een verantwoording voor de besteding van de gelden. Het NCCR is bezig met het verzamelen en aanleveren van de laatste cijfers over hoe het geld is aangewend. Als alles binnen is zullen de cijfers gepubliceerd worden op onze web site http://www.kifaia.nl

  Met vriendelijke groet,

  Joes Meens,
  bestuurslid/medisch trainer
  Stichting Kifaia

 12. Sorry Joes, voor mijn late reageren, maar ik ontdek je uitgebreidde antwoord aan mij nu pas.
  Dank voor alle moeite.
  Het is fijn te weten hoe het allemaal geregeld is.
  Binnenkort, met koninginnedag, hoop ik weer in aktie te kunnen komen. ( Krijg ik thuis weer ruimte om me te bewegen als alle dozen de deur uit zijn.)
  Duim je voor mooi weer?

  Groet
  Gerrie

Reacties zijn gesloten.