Lege enveloppen voor Israël

isrprod2-4.jpg

Het is altijd interessant om te zien hoeveel belangstelling er in in Israël voor alles wat er pro of contra gebeurt in Nederland. Wanneer Martijn van Dam van de PvdA laat weten dat het toch echt tijd wordt om ons te beraden over sancties tegen Israël staat het geheid in Haaretz. Ook nu weer een artikel, hier.

Peace is een organisatie die pleit voor het boycotten van producten van de Westoever (hier). Vanaf hun website riepen zij mensen op om hun steunbetuiging op te sturen in een envelop met antwoordnummer. Ha, dachten de Israël-aanhangers, dat gaan we eens leuk saboteren. Peace werd dus bedolven onder de lege enveloppen, waarvan ze volgens contract wel de porti moesten betalen, en liep daarmee aanzienlijke financiële schade op.

Peace onderzoekt nu de mogelijkheid om daar een aanklacht tegen in te dienen. Het was niet zo moeilijk om na te gaan wie de daders waren, want de actie stond aanbevolen op een aantal pro-Israel-websites. Ruben Vis, geeft toe dat het antwoordnummer gepubliceerd stond op de website van het NIK,(het Nieuw-Israëlitisch Kerkgemeenschap, hier), maar zegt dat het een ‘spontane actie van particulieren’ was om die duizenden enveloppen met antwoordnummer naar Peace op te sturen. Maar dit (hier) stond wel op de site van het NIK. (Zie hier) En hij verwijst door naar de sites waar eveneens open en bloot de aanbevelingen stonden voor de actie, zoals hier. En hier. En hier. En hier. En hier.

We zullen zien. In ieder geval vond Haaretz het interessanter dan de meeste van onze kranten.

19 gedachten over “Lege enveloppen voor Israël

  1. Leuk bedacht maar twee keer mis, Harry.
    De bal kaatst niet naar de SP want die heeft niets van doen met de actie van PEACE, en mij lijkt het wel een essentieel verschil of je één ongewenste brief terugstuurt naar de overheid, die nog wel een dubbeltje kan missen, dan wel een actie op touw zetten om een actiegroep financieel de das om te doen omdat die er andere opvattingen op na houdt.
    Maar misschien is dat subtiele verschil aan jou niet besteedt.

  2. Wat een rotstreek. Maar het zal niet helpen, want het antwoordnummer is intussen afgesloten en we gaan onverdroten door. Ook via de site kunnen we met zijn allen PEACE steunen. Hier: http://www.peaceconsumer.org/index.php?option=com_mad4joomla&jid=3&Itemid=84

    De zogenaamd ludieke tegenactie met die lege enveloppen heeft dus geen zin meer en creëert alleen maar publiciteit voor de zaak waar het om gaat. Israel fraudeert al jarenlang door producten uit de illegale nederzettingen belastingvrij naar de Europese Unie uit te voeren met valse etiketten van herkomst. Consumentenvereniging PEACE stapt naar de rechter om deze grootscheepse invoerfraude en etikettenzwendel aan te pakken.

  3. Je heb gelijk Ruben, Mede door de aktie met die lege enveloppen, heb ik eens beter gekeken naar de website van peace en me maar gelijk ineschreven en een klein bedrag geschonken. Leuk hoe dat werkt. Zo komt er nog wat goeds uit.

  4. De website van ‘Peace’ spreekt van ‘bezette Palestijnse gebieden’. Het is een misleidende en ook onzinnige woordcombinatie, want er is niets ‘Palestijns’ aan de gebieden die Israël in 1967 op Egypte en Jordanië veroverde. Net als de woorden ‘Betuwe’ en ‘Gelderland’ verwees de term ‘Palestijns’ tot diep in de jaren ’60 van de 20ste eeuw slechts naar een geografische regio, niet naar een zelfstandige natie of een apart niet-Joods volk.

  5. Ach daar hebben we weer een paradigma-eentje, die een heel volk probeert weg te praten zodat Israel nergens schuld aan heeft. Zelfs de zionisten van voor het bestaan van Israel wisten dat er een land was dat ze Palestina noemden, met eigen munten en eigen identiteitsbewijzen, eigen klederdrachten en eigen gewoontes, en eigen kranten, Filastin geheten onder andere, en hoe zouden de mensen die daar woonden nou geheten hebben, Batavieren zeker.
    O je bedoelt dat de grenzen van dat land niet vastgelegd waren? Mag ik je er op wijzen dat Israel nog nooit zijn grenzen heeft vast willen leggen – uiteraard in de hoop nog meer land van de Palestijnen af te pikken?
    O je bedoelt dat Palestina onder heerschappij was van de Ottomanen en toen van de Britten en daarom nog geen eigen staat had gevormd? Dat geldt dan ook voor alle andere gekoloniseerde landen als Egypte, Jordanie, Libanon en Syrie, die bestonden en bestaan zeker ook niet? En het geldt dan nog veel meer voor de joden, die hadden niet eens een eigen land.
    O je bedoelt dat Palestijnen geen vastomlijnd volk waren met aantoonbare bloedbanden in een ver verleden? Mag ik je er op wijzen dat de Palestijnen daar aantoonbaar al vele eeuwen woonden, en de joden die uit Europa kwamen veel minder definieerbaar waren als een volk volgens alle criteria die daar voor gelden: geen eigen territorium, geen gedeelde nationaliteit, geen gedeelde taal, zelfs grotendeels geen gedeelde godsdienst en geen gedeelde geschiedenis behalve wat bijbelverhalen die historisch niet aantoonbaar zijn, en nauwelijks aantoonbare bloedbanden met de joden van twintig eeuwen terug?
    Het is erg veel eenvoudiger om aan te tonen dat de zionistische Europese joden weinig te zoeken hadden in Palestina dan de Palestijnen, als je zo wilt beginnen, Michael.
    Was jij trouwens niet die meneer die een proces begon tegen het Tropenmuseum omdat die de brutaliteit hadden om een tentoonstelling over de nakba en de geschiedenis van de Palestijnen te organiseren? Noemde je dat niet antisemitisch? En verloor je dat proces niet? Niets van geleerd?
    Dus ga maar gauw weg met die rommel en schaam je. Na Golda Meir hoor je zelfs in Israel niet meer zulke nonsens.

  6. De actie van de ‘Nieuw Israëlitische Kerkgemeenschap’ toont duidelijk overeenkomsten aan met de laffe terroristische aanslag op Gaza eind vorig jaar. Onmiddellijk enorme (financiële) schade toebrengen aan de veel minder toegeruste (zeg maar totaal niet!) tegenstander en dat terwijl ze zelf eeuwigdurend om geldelijke steun janken. De lafheid ten top!

    Elk jaar weer in december erger ik me tijdens mijn bezoeken aan Albert Heijn dood aan die doosjes met uit Israël geïmporteerde dadels afkomstig van gestolen Palestijnse grond. De winkelketen gedraagt zich m.i. als heler! Ik heb dan moeite de doosjes niet op de vloer te flikkeren en te vertrappen.

    Uiteraard heb ook ik onmiddellijk enige leuke artikelen uit aanbod van ‘peaceconsumer’ gekozen en besteld. Dát zijn nog eens leuke cadeautjes!

    Ook heb ik een Palestijnse vlag besteld die ik op vier mei halfstok zal hangen en op vijf mei in top. Elk jaar krijg ik een grotere hekel aan die huichelachtige, gekaapte herdenking op De Dam.

    PS: Ook ga ik vrijwel nooit meer mijn huis uit zonder ‘arafatshawl’. Mode of niet een statement maak ik ermee en het heeft me al menige disussie (met volslagen onbekenden) opgeleverd in winkels en openbaar vervoer. Aandacht voor de Palestijnse zaak die ander nooit gegenereerd zou zijn en da’s dan weer meegenomen.

    Bestel er ook een paar: http://www.arafatshawls.com/ !!
    Leuk voor moeder- en vaderdag…!!

    Misschien Anja dat je deze link en die van ‘peaceconsumer’ een vaste plek op je informatieve website kan geven…?

  7. Rustig, Paul, rustig – die actie deugt voor geen meter maar het is geen terrorisme, en we gaan ook niet met dadels smijten, en noem mijn 4 mei herdenking waar ik elk jaar weer aan deel neem aub niet huichelachtig – ik deel je diepe verontwaardiging maar hou het een beetje waardig, wil je? Ik schreeuwde alleen tegen de tv en joeg de poezen de stuipen op het lijf als ik Tzipi Livni weer op de tv zag tijdens de oorlog, en hier op mijn weblog probeer ik mezelf weer een beetje te gedragen. Bij Appie ook. Je bereikt er namelijk niks mee. Zelfs de opluchting is maar voor even.

  8. Ja, een ander financiele schade toebrengen en er tegelijkertijd zelf een centje aan verdienen, de gotspe!
    Want waarom wordt er opgeroepen om de nodige enveloppen bij de HEMA te kopen en niet elders?
    Juist ja, omdat de enveloppen van de Hema in Israel geproduceerd zijn, in een fabriek niet ver van de Gaza grens.

    Groet
    Gerrie

  9. Nee Anja, dat verzin ik niet.
    De fabriek staat in mijn thuiskiboets, (en zij hebben een overeenkomst met de HEMA), waar jij heel vaak langsrijdt als je naar Gaza gaat. Binnen de grenzen van Israel dus.
    Sorry, maar ik werd een beetje kriegel toen ik las dat het NIK opriep om bij de HEMA de enveloppen te gaan kopen die ze voor hun agressieve daad nodig zouden hebben.

    Groet
    Gerrie

  10. Ook nog onschuldige blanco enveloppen van mijn dierbare Hema? Waar kunnen we nog heen? Zijn de Gebroeders de Winter van Harry of van Leon?

  11. Da’s ook toevallig. Ik heb net een stuk of twintig ingevulde steunkaarten voor PEACE op de post gedaan in een gefrankeerde HEMA-envelop.
    En bedankt voor de tip, Trees, ik heb er meteen een giro-envelop met een overschrijving achteraan gedaan.

  12. Heb gelijk een Arafatshawl besteld. Ik had ook enveloppen van de HEMA. Dat waren de laatste dus.

  13. Ik was vroeger altijd een enorme hemafiel, maar als ik bovenstaande lees…nou, dan haal ik mijn hempies wel weer op de markt!

  14. Ho,ho,ho!!!! Nu moeten we niet allemaal de Hema links laten liggen.
    Die enveloppenfabriek staat niet in bezetgebied !!!
    Goed, mogelijk verkoopt de Hema nog meer producten uit Israel afkomstig, wie zal het zeggen?
    Maar de boycot gaat toch om producten die in de Palestijnse gebieden geproduceerd werden en onder Israelische vlag bij ons te koop worden aangeboden?
    Of de Hema ook dit soort producten verkoopt is dus een openstaande vraag.
    Bij de Lidl worden crackers van OSEM verkocht.
    Naar ik vernomen heb staat die fabriek ook binnen de grenzen van Israel en werken daar veel Palestijnen.
    We moeten deze mensen niet brodeloos gaan maken want ze hebben al problemen genoeg!
    Goed opletten dus voor we iets kopen.

    Groet
    Gerrie

  15. Ga naar :

    http://www.unitedcivilians.nl/documents/docs/UCPonderzoekeconomischerelatiesmetdeIsraelischebezetting.pdf

    Hier zijn enorme lijsten te vinden van producten afkomstig uit de door Israel bezette gebieden.
    Ook door wie deze producten geexporteerd worden en door wie zij, in Nederland, worden geimporteerd en verkocht.

    Bijvoorbeeld:

    Barkan Wine Cellars exporteert wijn uit de bezette Westelijke Jordaanoever.
    Deze wijn wordt in Nederland verkocht door Israël Producten Centrum en Hema.

    De lijsten zijn enorm en u zult er een aardig poosje zoet mee zijn om het allemaal door te nemen maar de moeite waard.

    Groet
    Gerrie

  16. Harry van Bommel heeft kamervragen gesteld:

    Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken over dwarsbomen consumentencampagne door Israëlische ambassade in Den Haag

    1.Hebt u kennis genomen van de verklaring van de consumentenorganisatie PEACE dat de Israëlische ambassade in Den Haag uitgeverij Wegener onder druk zou hebben gezet om te bewerkstelligen dat een folder van PEACE niet huis aan huis zou worden verspreid? (1) Kunt u bevestigen dat de Israëlische ambassade deze druk daadwerkelijk heeft uitgeoefend op Wegener? Indien neen, wat zijn dan naar uw indruk de feiten?
    2.Deelt u de opvatting dat het indien de feiten kloppen dit een ongewenste inmenging is van de Israëlische ambassade in binnenlandse aangelegenheden omdat de campagne valt binnen de vrijheid van meningsuiting? Zo ja, bent u bereid dit de ambassadeur te kennen te geven? Indien neen, waarom niet?
    3.Herinnert u zich uw antwoord op Kamervragen (2) waarin u stelt dat “de Voedsel en Warenautoriteiten (…) tot op heden geen signalen ontvangen dat consumenten problemen ondervinden of misleid worden door “Made in Israël etiketten“? Beschouwt u deze consumentencampagne het signaal om de Voedsel en Waren Autoriteit en de douane attent te maken op naleving van de Warenwet en relevante Europese verordeningen? Indien neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze gaat u dat uitvoeren?

    Bronnen:
    1 Persbericht PEACE, 9 april 2009 , “Israëlische ambassade dwarsboomt campagne”
    2 Aanhangsel 2278, antwoord op vraag 3. Zie ook uw antwoord op vraag 6.

    Persbericht 9 april 2009

    ’INMENGING IN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN’

    ISRAËLISCHE AMBASSADE DWARSBOOMT CAMPAGNE

    De Israëlische ambassade in Den Haag dwarsboomt de verspreiding van campagnekaarten tegen producten uit Israëlische nederzettingen van de PEACE Consumentenorganisatie. De ambassade heeft uitgever Wegener Huis-aan-huisMedia van ‘de Posthoorn’ per mail gevraagd de kaarten niet meer samen met deze krant te verspreiden, zo heeft Wegener aan PEACE bevestigd.
    Ruim 100.000 campagnekaarten werden twee weken geleden samen met de Posthoorn in Den Haag verspreid. Omdat de nederzettingen één van de grootste obstakels zijn voor vrede tussen Israël en de Palestijnen wil PEACE dat consumenten bewust kunnen kiezen voor producten die daar niet vandaan komen.

    Volgens bestaande Europese wetgeving is het verplicht de herkomst van producten uit de nederzettingen op het etiket te vermelden. Israël weigert dat tot nu toe. Daarom gaat PEACE later deze maand een klacht indienen bij de Voedsel- en Warenautoriteit en de Consumentenautoriteit wegens het niet naleven van de wettelijke regels voor etikettering. Omdat de campagne slechts gericht is op het gaan toepassen van de Nederlandse wet, ziet PEACE de handelwijze van de Israëlische ambassade als inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

    Opheldering
    PEACE vindt de actie van de Israëlische ambassade een belemmering van het grondwettelijke recht op verspreiding van het vrije woord. De consumentenvereniging heeft daarom de Nederlandse regering per brief gevraagd de Israëlische ambassadeur hierover opheldering te verschaffen.
    PEACE lijdt door de actie van de ambassade schade. Wegener heeft de bezorging van de Posthoorn uitbesteed aan een verspreidingsorganisatie en die wil de campagnekaart niet meer bezorgen. Volgens Wegener had ook een aantal adverteerders bezwaren tegen de PEACE-kaart. Daarom wil de uitgever dat de campagnekaart niet meer tegelijk met haar kranten wordt verspreid.
    De mail van de Israëlische ambassade is op dat besluit niet van invloed geweest, aldus Wegener.

    Gecoördineerde actie
    Vorige week ontving PEACE duizenden lege enveloppen op haar antwoordnummer 11653. Tot deze actie werd opgeroepen op verschillende internetsites, waaronder die van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het ‘Forum voor de vrijheid’ en het weblog ‘La Befana’. De consumentenorganisatie dreigde zoveel kosten te moeten maken dat ze het antwoordnummer inmiddels heeft opgeheven. PEACE gaat deze organisaties aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

    Campagne
    PEACE heeft de laatste maanden ruim 26.000 handtekeningen binnen gekregen voor haar campagne om in Europa een einde te maken aan de verkoop van producten uit Israëlische nederzettingen. De herkomst van deze producten wordt nooit aangegeven; soms wordt zelfs Nederland als herkomstland vermeld.
    Daardoor betalen consumenten nu ongewild mee aan instandhouding van de volgens internationaal recht verboden nederzettingen (o.a. middels VN-resoluties). PEACE wil daar een einde aan maken en meent voldoende steun te hebben voor een succesvolle gang naar de rechter.

    PEACE
    De onafhankelijke consumentenorganisatie PEACE gelooft in de kracht van georganiseerde consumenten. Die wil ze inzetten ten behoeve van een duurzame wereld en persoonlijke vrijheden van burgers. PEACE is opgericht in 2005 en hanteert als uitgangspunten het eerbiedigen van het internationaal recht en de principes van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zie ook:
    http://www.peaceconsumer.org.

  17. Hallo Anja,

    heb je de juiste link gebruikt in het artikel van Haaretz over Martijn van Dam? Ik heb het artikel een paar dagen geleden ook voorbij zien komen in Haaretz.

    Jouw link gaat over een Joodse organistatie die het postsysteem misbruikt.

    Dit is het artikel die ik was tegengekomen: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1077729.html

    Groet,
    Sam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *