Iraanse verkiezing: waarschijnlijk fraude

amd_neda_video.jpg

Er zijn sterke aanwijzingen dat de verkiezingen niet regulair zijn verlopen, en dat er sprake is van fraude. Behnam Taebi wees er al op dat de stemmen onwaarschijnlijk snel waren geteld, en het bovendien ook heel onwaarschijnlijk was dat in alle gewesten met dezelfde meerderheid voor Ahmadinejad was gestemd.

Zie hierover meer bij ‘Abu Pessoptimist’:

Het Britse onderzoeksinstituut Chatham House heeft de Iraanse verkiezingsuitslagen doorgerekend en komt met sterke, wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat de uitslag op grote schaal is vervalst.
Enkele van de meest saillante feiten: in twee provincies – Mazandaran en Yazd – was de opkomst groter dan 100%. In vier provincies lag de opkomst rond de 90%.
In sommige provincies was de opkomst 75% hoger dan bij de presidentsverkiezingen van 2005. De variatie in opkomst tussen de provincies zoals in 2005 was grotendeels verdwenen. En belangrijker: er was geen rechtstreeks correlatie tussen de deelname aan de verkiezingen en de ‘swing’ naar Ahmedinejad. Dat ontkracht het argument dat Ahmadinejad zou hebben gewonnen doordat de ‘silent majority’ die in 2005 niet stemde, nu en masse was uitgelopen om op hem te stemmen.

Zie verder: hier.

Hoe dan ook: de Iraanse bevolking heeft recht op eerlijke verkiezingen.

2 gedachten over “Iraanse verkiezing: waarschijnlijk fraude

Reacties zijn gesloten.