Tofik Dibi spreekt PVV stemmers aan

070703ek-044.jpg
(Tofik Dibi)

Tofik Dibi, die al eerder een open brief aan Wilders schreef, staat vanochtend in de Volkskrant met een open brief aan de PVV stemmers.

Een paar fragmenten:

De reden dat ik u rechtstreeks aanspreek, is niet om u te reduceren tot racist of u te onderzoeken als nieuw ontdekte diersoort. Ik wil u ook niet overtuigen niet meer op de PVV te stemmen’ Die keuze is aan u en aan niemand anders. Deze persoonlijke brief is om u te vertellen hoe ik het ervaar dat u uw uiteindelijk kostbare stem aan de PVV hebt geschonken. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik baal als een stekker. Dat ervaar ik zo omdat u blijkbaar geen enkel alternatief hebt gevonden dan een politieke partij die mijn bestaan ontkent.

Er is geen haar op mijn hoofd die ook maar een seconde fantaseert over de invoering van de sharia of de jihad. Elke keer als ik in aanraking kom met een boerka, ervaar ik dat, net als u, als een wandelende gevangenis. Homo’s moeten hand in hand door de straten kunnen wandelen, zonder dat ook maar iemand zijn poot naar hem uitsteekt. Cabaretiers, columnisten, auteurs en kunstenaars moeten vrijelijk islamkritiek kunnen hebben zonder angst voor eigen leven. Ik hoop dat u niet denkt wat iedereen altijd tegen me zegt: ‘maar jij bent anders’. Ik ben namelijk met velen, zoals het onderzoek van het SCP laat zien.

Ik hoop ook niet dat u nu denkt, dat ik zeg dat er geen gevaren kleven aan de islam. U ziet geen spoken. Het feit dat uw politiek leider niet eens boodschappen kan doen zonder ring van bodyguards is daarvan het onbetwistbare bewijs. Er zijn radicale moslims die met behulp van dood en verderf macht willen verwerven, ook in Nederland.

Maar belangrijker dan dat, is dat ik wil zeggen: ik ga niet weg. Ik blijf hier. Ik ben een geboren en getogen Nederlander. Net zo Nederlands als u. Ik blijf hier, omdat ik van ons land houd en net zo strijdbaar op wil komen voor essentiële vrijheden als de vrijheid van meningsuiting of gelijkheid van vrouwen. Ik ben niet ‘anders’ maar onderdeel van een nieuwe generatie kinderen van de multiculturele samenleving die zegt: er is geen weg terug. Dat is geen islamisering, maar een nuchtere Hollandse constatering.

Voor de hele brief: ga naar het allochtonenweblog: hier.

29 gedachten over “Tofik Dibi spreekt PVV stemmers aan

 1. Goed punt van Tofik Dibi, maar toch niet helemaal goed. Wilders zegt zelf, bijvoorbeeld op het moment dat hij tientallen miljoenen moslims uit Europa wil deporteren, tegelijk dat er volgens hem een hoop brave moslims bestaan waar niks mee aan de hand is. Dat zegt ie er altijd bij. Hij zegt ook altijd dat ie niks tegen moslims heeft, maar alles tegen de Islam. Ik vind het vreemd dat Wilders daar altijd mee wegkomt. Daar zou iets aan gedaan moeten worden.

 2. Hoe komt Dibi erbij dat hij zonodig weg moet?

  Wilders en Dibi zijn het dus eigenlijk gewoon eens met elkaar, alleen is er iets van verschil van mening hoe het ideaal bereikt zou moeten worden.

  Jammer dat hij ook niet even noemt hoe we ervoor kunnen zorgen dat homo’s hand in hand door de straten kunnen wandelen, en cabaretiers, columnisten, auteurs en kunstenaars vrijelijk islamkritiek kunnen hebben zonder angst voor eigen leven.

 3. Mooie brief. Helemaal mee eens. Maar mensen zoeken een schuldige en dit is een vrij gemakkelijke ‘prooi’. Bovendien, er zijn helemaal geen tientallen miljoenen ‘criminele’ Moslims in Europa. Want dat woordje ‘crimineel’ wordt in het citeren weer vergeten.

 4. @ Sjoerd.
  Dibi is een moslim.
  Dibi heeft gehoord wat Wilders over moslims zegt.
  Dibi is het dus niet eens met Wilders.
  Dibi zegt dat hij niet weggaat maar blijft.

  Net als jij heeft hij geen toverformule wat je er aan moet doen dat morgen alle homo’s hand in hand kunnen lopen zonder ooit lastig gevallen te worden. Maar die heb jij ook niet en Wilders al helemaal niet. Hij spreekt wel uit, als moslim, dat dat is wat hij wil. Dat zou je even tot je door kunnen laten dringen.

 5. @ Lydia, Wilders wilde ook alle moslims er wel uit zetten als ze er aan begonnen te denken om de sharia in te voeren. Dan kom je nog steeds niet aan tientallen miljoenen moslims om er uit te zetten, tenzij je eerst Turkije toelaat, maar als je Turkije toelaat tot Europa weet je weer niet waar je al die verkeerde moslims naar toe moet deporteren, want terug naar waar ze vandaan komen kan dan niet. Wilders heeft het ook maar moeilijk, hoor.

 6. Goeie brief van Tofik.
  Ik denk dat Wilders de top van zijn politieke groei heeft bereikt.
  Veel stemmers zijn geleid door het anti-Europese sentiment van de PVV. Toch een beetje een referendum over het verdrag van Lissabon. Toch rancune tegen een regering die bang is voor het eigen volk terzake van Europa.
  Andere politieke partijen moeten van het stigma af een politieke elite te zijn. Veel partijen zijn een baantjes-generator voor doctorandussen. Dat erkennen sommige politieke leiders, zoals Bos.
  Wilders is een lege verpakking; geen inhoud. Ik geloof niet dat de PVV de grootste of 1 na grootste partij van Nederland zal zijn. Veel stemmers zullen begrijpen dat de PVV niet geïnteresseerd is om belangen van haar stemmers te verdedigen. Het gaat de PVV om de PVV; een partij zonder leden!!!

 7. Wilders heeft het zeker moeilijk en zal het nog moeilijker krijgen ALS jij ooit in een regering komt. Dan zal hij wel moeten!! Compromissen sluiten, bedoel ik. 🙂

 8. Mooi verhaal inderdaad. Wat natuurlijk wel jammer is voor de aandacht die Tofik hiermee kan genereren onder de mensen tot wie hij zich richt, is dat van de PVV-stemmers niet meer dan 4% de Volkskrant leest. Voor het juiste publiek had zijn open brief in de Telegraaf moeten staan (43% van de PVV-stemmers leest die). Maar ja, de kans dat hij daar ongefilterd zijn zegje kan doen is net zo groot als die van een sneeuwbal in de hel, helaas.
  De cijfers ontleen ik overigens aan Peil.nl van Maurice de Hond.

 9. Excuus, ik percenteerde in mijn vorige post verticaal ipv. horizontaal. Het moet zijn:
  * Van de Volkskrantlezers stemt 4% PVV;
  * van de Telegraaf-lezers stemt 43 % PVV.

 10. Tofik Didi spreekt PPV stemmers aan, via de Volkskrant???

  Wie gelooft dat dit de manier is om Wilders te bestrijden is wel heel naief. Het stigmatiseren van zijn woorden hebben een aafrechts effect.

  Tofik Didi slaat de plank volledig mis, net als de “kenners” die denken dat het alleen maar met anti – Europees sentiment te maken heeft en of het voornamelijk achtergestelde en laag geschoolde mensen zijn. Oja, onderzoeken wijzen uit dat…lekker naief!!

  Het grootste gevaar is de minachting die er is voor de PVV kiezer.

  Stop met stigmatiseren en werk aan oplossingen! Voorbeelden: Laat Imams zich uitspreken tegen homohaat, laat zien dat al die vooroordelen niet kloppen. Een schone taak voor moslims in Nederland om Wilders met zijn eigen woorden te vloeren.

  Nee, niet Tofik. Die neemt niemand meer serieus.

 11. @Johan,

  Dat de (papieren) Volkskrant nog maar 4% PVV-lezers heeft verbaasde me wel, want de baas van de krant is de laatste tijd echt een populisme-campagne begonnen. Rechtse columnisten van het kaliber die je vroeger niet in de Volkskrant hoefde te verwachten, en vooral zie je dat bij de website waar regelmatig een van de stukken ter discussie worden aangeboden. Nou ja, discussie. Wanneer ik die een keertje volg neem ik waar dat er stromen PPV-aanhangers-of-daaromtrent reageren. Die lezen dus niet de papieren versie, maar komen er wel via het web.

  Gek genoeg is de brief van Dibi daar nog niet te vinden, anders zou je de reacties kunnen lezen.

  Waar je die overigens wel kunt vinden is op het web: de islamofobe en rechtse sites zijn er als de kippen bij om even uit te leggen waarom Dibi niks is: hij weet niet wat islam is, hij is naief – het was voorspelbaar. Kortom: ook met een Open brief in de Volkskrant bereik je die lui wel, de vraag is of het helpt. Maar dat maakt mijn waardering voor zijn poging er niet minder op.

  @Rob, jij bent wel weer het geijkte voorbeeld van bord voor de kop. “Het grootste gevaar is de minachting die er is voor de PVV kiezer”. Daar kan die PVV kiezer natuurlijk zelf niks aan doen, zielige gestigmatiseerde onbegrepen slachtoffers als het zijn, want wat hebben die nou helemaal gedaan? Alleen maar gestemd op een man die moslims het land uit wil gooien, toch?

  Komt er eens iemand die veel aardiger is dan ik, en een eerlijke en ferme poging doet om die PVV kiezer te benaderen – maak je die meteen af. Zonder argumenten uiteraard. Alleen wantrouwen en afweer, niemand neemt ‘Didi’ serieus. Nee jij niet. Ik wel.
  Zie je wat je doet? Jij neemt hem niet serieus, terwijl hij jou wel serieus neemt, en dan nog klagen.

 12. Je zorg dat de PVV-aanhangers via de Volkskrant niet bereikt zouden worden blijkt onterecht, Johan.
  Hier heb je, binnen 24 uur, al een aardig bloemlezinkje aan reacties:

  Eigenlijk behoort Tofik tot een soort mensen waarop je niet zou reageren als we niet een quasi-elite hadden die niks doet als met dit soort moreel en intellectueel inferieure rotzakken collaboreren.

  Duidelijk gemaakt moet eens een keertje dat de islam – gegeven het feit dat die ideologie zichzelf al 14 eeuwen definieert als eeuwig en onveranderlijk – niet hervormd kan worden. De islam kan slechts in zijn geheel bij het grof vuil gezet worden.

  Tofik Dibi laat met deze woorden zien, dat hij geen oog heeft voor islamisering in eigen kring.

  Tofik, lieg je nu bewust of weet je het gewoon niet? De islam staat jou geen eigen interpretatie toe. Overal waar de islam macht heeft maakt zij de mensen monddood. Of echt dood. Overal waar de islam macht heeft is persoonlijke interpretatie verboden. Overal.

  Tja; het klinkt leuk en hoopvol, maar een drogreden is het desalniettemin. Want de islam is geen democratisch instituut. En dus maakt het geen zier uit wat die veel genoemde “overgrote meerderheid der moslims” denkt of vindt.

  Beste Tofik Dibi, je hebt je nu al zo vaak in het openbaar belachelijke gemaakt met je standpunten die altijd weer neerkomen op een naïef geloof in een blije, lieve, fijne smulbossamenleving waarin alle lieve mensjes gelijk zijn, dat je zo langzamerhand een karikatuur wordt van jezelf. Dat is best jammer want je kritiek op Wilders is vaak terecht. Stop er dus mee.

  het meest hardnekkig ontkennen is niet de oplossing van ee n probleem. Ook niet als meneer Toufik Dibi, die zichzelf een heerlijk huis buiten de Prachtwijken kan veroorloven, een leuk verhaaltje schrijft, vergeet daarbij ook niet wie zijn salaris betaalt.

  Ik heb al eens vaker vermeld dat deze briljante “volksvertegenwoordiger” die er alleen maar zit omdat hij allochtoon is, in de Tweede Kamer door zijn bazin tante Femke bij de interruptiemicrofoon werd weggehaald omdat hij niet meer uit zijn woorden kon komen. Mij loopt de gal over als ik er alleen maar aan denk dat een figuur als deze heer Dibi over mijn AOW en pensioen mag meepraten en wat nog erger is, erover mag stemmen.

  Hebben jullie het nu over dezelfde dibi die met een t-shirtje van Siske de Rat hier mee de acties van de relmarokkanen probeerde te vergelijken? Dat lulletje lampepit?

  Kennelijk voelt de auteur zich een criminele moslim anders is zijn klaagzang ongegrond en zou hij als rechtgeschapen moslim blij moeten zijn met het aanpakken van criminele moslims. Ik pleit overigens wel voor een immigratiestop daar de wereld niet in Nederland past

  Begin eerst zelf maar eens te stoppen met dat demoniseren van Geert Wilders, meneer Dibi! WIJ hebben hier democratie, in tegenstelling tot wat de moslims over de hele wereld willen.

  Dibi is eng.
  ik zou bijna zeggen een paard van troje.
  maar hij is te doorzichtig om hem zo te benoemen ,hij heeft niet eens de schijn mee.

  Dibi wil in gesprek met de PVV stemmer, lijkt me dat de PVV stemmer daar alleen maar blij mee kan zijn, kunnen ze Dibi eindelijk eens de waarheid vertellen.

  Dat is schrikken voor Dibi: zijn eeuwige liedje wordt niet meer gepikt, de mensen lopen er niet meer in, de ballon wordt doorgeprikt. Dadelijk verliest Dibi nog zijn lekkere warme plekje in leugenaarsland. Moet hij mogelijk nog eens gewoon echt gaan werken. Oh, ik kan niet wachten tot die ontzaglijke overwinning van Wilders waarheid wordt en die hele poppenkast van islam faciliteerders ondersteboven wordt gekeerd.

 13. Als het stigmatiseren van Wilders en zijn aanhang zo contra-productief is, waarom is hij dan zo succesvol met het belasteren van de islam(ieten)?

 14. Wat een opééngehoopte rancune! Zo gebolsterd dat elke handreiking een ruwe afwijzing tot gevolg heeft.
  Het lijkt wel of een deel van de bevolking niet meer voor rede vatbaar is. Het lijkt wel of dat deel afstevent op een catastrofale wal, catharsis, culminerend in stranding.
  Wie trekt deze samenleving weer vlot naar een vredige bestemming?

 15. 14) Misschien leeft er wel iets onder de gewone man? En de moslimgemeenschap houdt zich stil. En als er dan iemand iets zegt, die zelf ook niet echt onomstreden zijn, spreekt daar minachting uit. Anja is hierin een schoolvoorbeeld.

  Dan noem ik naief, en jullie mij dom en rasist.

 16. @12, 14. Dit klinkt inderdaad niet best. Dibi heeft in mijn ogen een keurige brief geschreven en nog is het niet goed. Nee, sterker het wordt aangegrepen om de zaak nog meer te polariseren. Redelijkheid heeft plaats gemaakt voor agressie en oplossingen door middel van een dialoog is vervangen door confrontatie. Gaan we daar naar toe, een confrontatie? Dat belooft niet veel goeds. Misschien overdrijf ik, maar de reacties onder @12 lijken wel ‘oorlogs’-retoriek.

 17. @Anja, waarom kan ik niet alle door jou genoemde quotes onder de reacties terugvinden..? En wat is de reden voor deze censuur? Worden hier enkel ´vieze´ woorden door de censuurmolen gehaald? Zo ja dan graag een definitie. Of verwijder je elke reactie die niet voor minstens 90% binnen je eigen denkwereld past en vat je daarom een aantal, ongetwijfeld uit hun verband gerukte, quotes samen in een enkele post? Waarmee je dan feitelijk de discussie doodslaat zelfs voor hij maar begonnen is?
  Eerlijke vraag, op mij persoonlijk wekt het die indruk maar ik kan er geheel naast zitten, graag een eerlijk antwoord.

 18. Anja, Tofik heeft de open brief nu ook op zijn eigen Hyves-site gezet.
  Kunnen ook daar de krochten en riolen weer open; allemachtig, je zou een flink aantal van deze (meestal anonieme) lieden een begripvol confronterende therapeut gunnen. Maar ze verlangen niet naar de spiegel van hun eigen pijn, liever projecteren ze die op de zondebok.

 19. (17) Beste Moishele, de citaten kun je eenvoudig vinden als je doet wat ik heb gedaan, je gaat naar google, je tikt Tofik Dibi in, je gaat naar advanced search en tikt in dat je de reacties van de laatste 24 uur wilt zien, of misschien moet je dat inmiddels ruimer nemen, en dan kun je ze allemaal vinden. Voornamelijk op rechtse en islamofobe sites dus, maar ook als reacties bijvoorbeeld bij de Telegraaf – en er achter komen wie dat precies zijn is zinloos want dat gaat gewoonlijk achter een schuilnaam.

  Zeggen dat ik alleen maar reacties plaats die voor 90% in mijn eigen denkbeeld passen is dus onzin, want de citaten die ik opnam staan voor 100% haaks op wat ik vind.

  En ik geloof geen moment dat ik daarmee de discussie dood sloeg, ik ga er van uit dat er met dergelijke mensen niet meer normaal te praten valt.

  Verder wijs ik je op de spelregels die je waarschijnlijk nog niet hebt gelezen, hier. Dan weet je dat dit een persoonlijk weblog is, en geen open forum, en dat ik openlijk en zonder meer partijdig ben, en zeker niet van plan ben om alles wat wordt ingezonden op te nemen.

  Zoals ik dat dus ook niet heb gedaan met de reacties die alles wat er in die citaten heeft gestaan nog eens dunnetjes over willen doen: ik geloof niet dat er behoefte is aan nog meer mensen die hier komen vertellen dat Mohammed een massamoordenaar en een slavendrijver was, of dat islam gelijk staat aan fascisme, of dat Dibi een gruwelijke ideologie verdedigt. Deze geweldige inspirerende bijdragen gaan nu aan je neus voorbij, Moishele. Sorry.

  De enigen die tot op heden op dit weblog enigszins positief hebben gereageerd op de oproep van Dibi zijn dus niet de PVV aanhangers. Ik wil er best van uitgaan dat er ook mensen op de PVV hebben gestemd zonder specifiek islamofoob te zijn, en het is ook duidelijk dat de eerste spijtoptanten zich meldden toen Wilders zijn moslimhaat nog een tandje opvoerde en zei dat er tientallen miljoenen moslims Europa uitmoesten – dat ging ze te ver. Maar de enige reacties van PVV aanhangers op de oproep van Dibi die ik tot nu toe gezien hebben waren van mensen die kennelijk zo gehecht zijn aan hun vijandbeeld, dat ze niet in staat zijn om het waar te nemen als er een echte bestaande moslim voor hun neus staat die daar niet aan voldoet. De agressie, de ontkenning en de ridiculisering is echt stuitend en behoorlijk gestoord. Dus Evert, Menno, Johan, dat ziet er inderdaad niet erg best uit. Ik zou in ieder geval niet weten hoe je die mensen nog kunt bereiken. Ik vind het dapper van Dibi, zulke agressie als antwoord als je je hand uitsteekt zal hem niet in zijn koude kleren gaan zitten, en het zal meer Nederlandse moslims het gevoel geven dat het zinloos is om zelfs maar te proberen met de PVV aanhangers in gesprek te gaan.

 20. Mensen, houd nu toch eens op de PVV stemmer te reduceren tot domme, Telegraaf lezende tokkies, vooral omdat er juist groei is onder PVV stemmers die hoog opgeleid. Dit zijn gewoon feiten. Elke discussie slaat dood als er wordt uitgegaan van drogredenen. Als Dibi iets goed begrepen heeft, in tegenstelling tot de meeste quasi “intellectuele” hoogmoedigen die hier reageren is het wel om de PVV stemmer in ieder geval serieus te nemen en ook op die manier te benaderen.

  Heel goed initiatief dus………

 21. Er is hier niemand die PVV stemmers reduceert tot domme tokkies, Noes, hoewel het gewoon aantoonbaar is dat ze erg veel vaker Telegraaf lezen dan de Volkskrant.
  En als je vindt dat Dibi het goed begrepen heeft, wil je misschien ingaan op wat hij zegt, in plaats van de anderen die het ook met hem eens zijn uit te maken voor intellectuele hoogmoedigen – de aanhalingstekens kunnen er wel af, sommige mensen zijn gewoon intellectuelen en dat is volgens mij nog geen scheldwoord al zal dat met Wilders als aanvoerder niet lang meer duren.

 22. Ik heb de afgelopen dagen elders al veertien keer te horen gekregen dat ik ‘de discussie doodsloeg’. Maar er was steeds in de verste verte geen sprake van discussie. Alleen van tegengestelde meningen. Voor discussie moet je volgens mij wel een beetje op elkaars argumenten ingaan, een beetje naar elkaar willen luisteren. Iemand uitmaken voor ‘elite’ of betichten van ‘superieur gedrag’ kan ik echt geen discussie noemen.

  ‘De discussie doodslaan’: de nieuwste dooddoener.

 23. Er is hier niemand die PVV stemmers reduceert tot domme tokkies, Noes, hoewel het gewoon aantoonbaar is dat ze erg veel vaker Telegraaf lezen dan de Volkskrant… Wat bedoel je hiermee? Dat ze van sensatie houden? Dat ze een harde plof willen horen op zaterdag? Dat ze (toch) dommer zijn dan Volkskrant lezers?
  Vergis je niet de grote meerderheid in nederland heeft MBO (of lager) niveau. De “dommen” zijn dan toch slimmer dan de “slimmen”? Ik voed mijn kinderen op met de mantra “er ZIJN geen domme mensen”. Benader uit gelijkheid en je zult zien dat je alles kunt bereiken. Succes Anja!

 24. Gewoon Fred: PVV stemmers lezen vaker Telegraaf dan Volkskrant, en natuurlijk zegt dat iets over verschillen in opvattingen. Verder blijf ik het heel kwalijk vinden als iemand stemt op een politicus die van mening is dat moslims het land uit moeten want ik houd niet van discriminatie, en verder vind ik het behoorlijk dom om op een man te stemmen die van alles schreeuwt wat hij niet waar kan maken. Als dat mij kwalijk genomen moet worden als stel “ongelijkheid” dan moet dat maar. s

 25. Dank voor je reactie Anja. Iedereen heeft recht op zijn/haar mening. Of je het daar nu mee eens bent of niet. Wie ben jij (en ik!) om iemand dom te vinden? Intelligentie krijg je, die kan je er niet zomaar bijkopen. Ik verwacht van de meerbedeelde mens (waar ik je bij indeel ;-)) juist begrip en de vaardigheden om weg te blijven van het plakplaatje dom. Minder slim vind ik het meegaan in de retoriek van je “tegenstander”. Nog minder slim vind ik het mensen dom noemen. Neem iedereen serieus en wees verrast over de capaciteiten die achter de schermen aanwezig zijn.

 26. Het stemgedrag van PVV aanhangers heeft kwalijke gevolgen voor andere mensen en de samenleving. Daar heb ik een oordeel over en oerstom hoort nog bij de vriendelijkste. Ik neem PVV stemmers bloedserieus en vind ze dus persoonlijk volledig verantwoordelijk voor hun opvattingen. Met hun IQ heeft dat verder niets van doen. En of ik vind dat ik daarover mag oordelen: nou en of.

 27. Weet je zeker dat je ze serieus neemt? Een wijs man heeft mij geleerd dat kritiek een compliment is. Jij levert geen kritiek, je plaatst ze net zo hard in een “vakje” als zij zelf doen. Oog om Oog heeft nog nooit iets structureels opgeleverd. Met oordelen en “krachttermen” die oerstom voorbij gaan bereik je helemaal niets! Gefundeerde kritiek gaat je veel verder helpen in deze kwestie. Hou je bij de feiten en je zult resultaat boeken. Succes!

 28. Hou eens op met je ethische gezwam, Fred (aha! Alweer een oordeel!) Mijn kritiek is gefundeerd, ik heb het over feiten en ik hoor van jou niets dan algemeenheden en bedekte oordelen aan mijn adres en ik zie niet hoe we daar ook maar een een millimeter mee opschieten. Terug naar het onderwerp: de brief van Dibi.

 29. Ik geloof er eigenlijk niets van dat er PVVers zijn die door hem aangesproken willen worden. Tot nog toe wordt ieder debat/dialoog met Moslims door de PVV vermeden.

  Daarnaast heeft Dibi het over de Islam, maar ik dacht dat de plannen van de PVV met de andere buitenlanders niet veel verschillen. Zelfs Nederlanders (Antillianen) willen ze dezelfde behandeling geven. De overeenkomst in de groepen die de PVV aanvalt is dat deze niet (volledig) blank zijn. Islamisering door Antillianen lijkt me namelijk wat vergezocht.

  Overigens wordt racisme niet veroorzaakt door een hoog of laag IQ maar door een combinatie van angst, frustratie en etnocentrisme.

Reacties zijn gesloten.