Als dit zionisme is…

Te gast: Abu Pessoptimist, alias Maarten Jan Hijmans die jullie in stijl bezig mag houden terwijl ik worstel met hoofdstuk 4 (bijna gebeurd)

Citaat:

Zionisme is…………
De Israëlische minister van onderwijs, Gideon Sa’ar, overweegt om – net als in Amerika – de lessen op school dagelijks verplicht te laten beginnen met het volkslied, het Hatikva. Nu is dat best een mooi lied, maar de tekst luidt vertaald ongeveer: zo lang de Joodse ziel vanuit het diepst van zijn hart naar Zion blikt is er hoop. Hoe zou dat klinken uit de monden van een klas Palestijnse schoolkinderen in Nazareth of Umm al Fahm?

Sa’ars collega van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman wil dat tot de diplomatenopleiding alleen mensen worden toegelaten die in dienst zijn geweest. Dat sluit ultra-othodoxen uit die vrijgesteld zijn van dienst, maar toevallig ook de Arabische bevolking, die afgezien van Druzen en bedoeïenen niet eens in dienst kàn. De parlementariër Talaat al-Sana van de Verenigde Arabische Lijst noemde het een miserabele, racistische beslissing. (Overigens waren er ook protesten van de kant van de Arbeidspartij).

The Jewish Telegraph Agency JTA brengt een reportage over hoe het streven van orthodoxe settlers om zich te vestigen in Arabisch wijken van plaatsen met een gemengde bevolking de afgelopen tijd heeft geleid tot rellen in Peki’ín, Akko en Jaffa. Arabische inwoners daar zeggen dat zij er niets op tegen hebben dat er Joden komen wonen, maar wel dat de nieuwe bewoners gewapend rondlopen en de boel naar hun hand proberen te zetten.

Tja, veel mensen zeggen dat zionisme racisme is. Ik zou zeggen: als dit zionisme is, dan is dat dus waar.

Voor de linkjes en meer: hier

2 gedachten over “Als dit zionisme is…

  1. Wat betreft de palestijnse kindertjes en het Hatikva (inderdaad een mooi lied!) doet dat me denken aan vóór de oorlog, toen Indische kindertjes in Batavia op koninginnedag “Wien Neerlands bloed door d’aderen vloeit, van vreemde smetten vrij” moesten zingen.

    Jan.N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *