The Elders in Israel en Palestina

Het was een initiatief van Mandela, de oprichting van de groep ‘elders’, oudere ex-staatslieden (in Nederland knappen sommige politici er ook erg van op als ze hun politieke carrière beëindigen, en ik verheug me erg op het moment dat Verhagen er mee ophoudt). De Elders reizen nu rond in Israel/Palestina, waaronder Mary Robinson, Jimmy Carter en Desmond Tutu – over de laatste gisteren op dit weblog in een interview met Haaretz. Ze hebben een interessante weblog, hier. Zie de belangrijke videoconferentie, voorgezeten door Mabel van Oranje.

Gaza mochten ze niet in, de Elders, zoals zoveel mensen niet, en het kontakt vond plaats via een video-conferentie (de moderne techniek trekt zich gelukkig van grenzen en militaire dictatuur weinig aan) maar wel bezochten ze Oost-Jeruzalem en de Westoever. Hier, op hun weblog, een mooi filmpje.

En intussen reizen de Elders rond in Israël en bezet gebied. De groep oudere ex-staatslieden, destijds in het leven geroepen door Nelson Mandela, spreekt met leiders van beide zijden, reisde naar de grens van Gaza (ze konden er niet in), bekeken de Muur en bzochten Bil’in waar dorpelingen geholpen door anderen van buiten heroïsch strijd voeren tegen de Muur en zijn gevolgen. Verschillende Elders (Mary Robinson, Jimmy Carter,Desmond Tutu) gaven interviews na te lezen zijn op het website van de Elders.

Eén gedachte over “The Elders in Israel en Palestina

  1. Ik heb de eerste 10 minuten van de video van The Elders bekeken. Dat geeft hoop. Als men daar nu eens naar wilde luisteren en handelen.
    Het is maar goed dat Friso afstand heeft gedaan van de troon. Nu kan Mabel tenminste doen waar zij zo goed in is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *