Oorlogsmisdaden (2)

bij-vredestuk.jpg

Het is interessant hoe furieus Israël reageert op het VN rapport van Goldstone, hier. Het is niet alsof dit de eerste keer is dat Israël beschuldigd wordt van zware schendingen van het oorlogs- en internationale recht, er was Libanon, er was Jenin. Maar het is alsof de internationale gemeenschap deze keer echt tot zich door laat dringen wat Israël aan het doen is.

B’Tselem kwam met een rapport over de burgerdoden van de laatste oorlog tegen Gaza: er werden 1387 Palestijnen gedood gedurende de drie weken van de operatie. Daarvan deden 773 mensen niet mee aan de gevechtshandelingen, waaronder 320 minderjarigen en 109 vrouwen boven de 18. Van degenen die werden gedood namen 330 mensen deel aan de gevechten, en 248 waren gewone politiemensen (die volgens het recht onder burgers vallen) die gedood werden tijdens een luchtaanval op een politiebureau op de eerste dag van de aanval.

Deze feiten staan haaks op de informatie die het Israelische leger heeft gegeven, als zouden er 1166 Palestijnen gedood zijn, waarvan 60% leden van Hamas en andere gevechtseenheden. Volgens Israel zijn er maar 295 ‘noncombattanten’ gedood. Zo beweert het IDF dat er maar 89 kinderen onder de 16 zijn gedood. B’Tselem heeft een uitgebreid dossier, met namen, foto’s, overlijdensactes en ooggetuigenverslagen over de dood van 252 kinderen onder de 16 en ook van 111 vrouwen boven de 16. Israel kan geen namen en gegevens leveren.

De verhalen achter die droge cijfers zijn schokkend, zegt B’Tselem – er zijn voltallige gezinnen gedood, ouders zagen hun kinderen doodgeschoten worden voor hun ogen, mensen zagen hun familieleden doodbloeden, en hele woonwijken zijn totaal verwoest.

Voor de mensen die Gaza kennen, en er na de oorlog waren, is dit geen nieuws. Nieuws is dat de rapporten meer aandacht krijgen dan ooit tevoren, en dat Israel het kennelijk moeilijk heeft om zich onder al dat zorgvuldig onderzochte feitenmateriaal uit te draaien. B’Tselem, hier.“>hier.

Amira Hass schrijft er over in Ha’aretz:

“Israel struck a civilian population that remains under its control, it didn’t fulfill its obligation to distinguish between civilians and militants and used military force disproportionate with the tangible threat to its own civilians. Air Force drones and helicopters fired deadly missiles at civilians, many of them children; the Tank Corps and Navy shelled civilian neighborhoods with weapons not designed for precision strikes; soldiers received orders to fire on rescue crews; others fired on civilians carrying white flags; and others killed people in or near their homes. Troops used Gazans as human shields, soldiers detained civilians in abusive conditions, the army used white phosphorus shells in dense civilian areas and, on the eve of withdrawing, destroyed wide residential, industrial and agricultural areas.”
Hass, hier.

Israel is nu klagen bij Obama: al die rapporten maken de ‘oorlog tegen het terrorisme’ zo moeilijk.
Dit moeten we geloven en dit moet Obama geloven: al die burgerdoden, dat is ‘de strijd tegen terrorisme’. Ha’aretz, hier.

Ik schreef daar eerder over: hier.

8 gedachten over “Oorlogsmisdaden (2)

 1. En laten we vooral niet vergeten dat het deze maand precies 27 jaar geleden is dat er in de vluchtelingenkampen in Libanon Sabra en Chatilla meer dan 2000 palestijnen afgeslacht zijn. 3 Dagen lang (16/17 en 18 September 1982)heeft het falangistische Libanese leger onder het ook en met hulp van het Israelische leger, duizenden vrouwen, kinderen, ouderen ,afgeslacht.
  Tot op de dag van vandaag is eht nog niet duidleijk waar veel mensen gebleven zijn . Hieronder een paar links, een van Ben Alofs die daar toen werkte en beschrijft wat hij gezien heeft.

  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=225753

  http://www.mediamonitors.net/drbenalofs1.html

 2. Ik veronderstel dat Israël het Haagse Hof ter beoordeling van oorloggsmisdaden NIET heeft erkend?
  Durven politici en militaire commandanten nog wel te reizen buiten Israël?
  Kunnen ze gearresteerd worden?

 3. Omdat Goldstone joods is heeft Israël een extra probleem.
  Het is een beetje moeilijk om hem van anti-semitisme te beschuldigen.
  Ik denk dat Goldstone er ook zeer bewust Hamas bij heeft betrokken om te voorkomen dat hij beschuldigd zou worden van eenzijdigheid. Dus ook een extra moeilijkheid voor Peres en consorten.
  Waar Israël volgens mij vooral bang voor is, is de mogelijkheid dat bij een behandeling in de Veiligheidsraad dit keer de VS gèèn gebruik zal maken van het vetorecht.
  Dan kan er verwezen worden naar het Internationaal Gerechtshof.
  En al zal Israël ontkennen daarmee iets van doen te hebben, resultaat zou toch kunnen zijn dat een aantal verantwoordelijken, politici en generaals zich niet meer in het buitenland zullen kunnen vertonen.

 4. Johan, het is allang niet meer zo dat de Israel-apologeten een uitzondering maken voor joden die kritiek hebben. De stevigste kritiek komt van joden – Norman Finkelstein, Noam Chomsky, Tony Judt, in Israel mensen als Ilan Pappe en Neve Gordon, in Nederland bijvoorbeeld Harry de Winter, Hajo Meyer, Jaap Hamburger: de mensen van Een Ander Joods Geluid. Je moet eens horen wat die over zich heen krijgen van andere joden! Als grap die niet zo grappig is zeggen we al dat het virulentste antisemitisme tegenwoordig te vinden is tussen joden onderling. Alleen zijn ze het er niet over eens welke kant het antisemitiest is, de kant die kritiek heeft op Israel en het zionisme, of de kant die dat met hand en tand verdedigt.

 5. (4) Johan: lees wat Rabbijn Brant Rosen (VS) de leden van zijn congregatie rondstuurt

  “Today, we Jews around the world also confront the anti-Semitism and anti-Israel sentiment of the Goldstone report which blames Israel disproportionately for the tragic loss of human life incurred in Operation Cast Lead, which took place last winter in Gaza. This unbalanced United Nations sponsored report portends serious consequences for Israel and the Jewish people.”

  En daar weer het commentaar op van Rabbijn Michael Lerner van Tikkun: hier.

Reacties zijn gesloten.