Berichten Palestina/Israël

obamajodenhater.jpg
(kolonisten demonstreren tegen Obama)

Het leek er even op alsof het Netanyahu ging lukken om het Goldstone rapport in de la te laten verdwijnen. Zijn argumentatie was weer eens van een briljante Orwelliaanse Newspeak waar Israel het patent op lijkt te hebben. Dat rapport, zei hij, belemmerde Israël om zichzelf te verdedigen, belemmerde de vrede, en verhinderde de voortzetting van de onderhandelingen met de Palestijnen. Drie gotspes op een rijtje.

Want a. laat het rapport nu juist zien dat de moordende aanval op Gaza voornamelijk burgers betrof en dus nooit als ‘zelfverdediging’ gedeclareerd kan worden, tenzij je alle Palestijnen als vijand ziet inclusief hun babies. Wat natuurlijk wel is wat Netanyahu vindt, maar waar je in de Westerse wereld en met het internationaal recht natuurlijk niet mee weg komt. En b. moet je de gehele wereld wel op zijn kop zetten om een dergelijk bloedbad een bijdrage aan de vrede te willen noemen, dan wel het verzwijgen en goedpraten van dat bloedbad, om c. wat te neuzelen over de voortzetting van de onderhandelingen met de Palestijnen die gevaar zou lopen, terwijl je er net alles aan gedaan hebt om niet aan de onderhandelingstafel plaats te moeten nemen. Onder andere door zelfs de belangrijkste bondgenoot, de VS tegen je in het harnas te jagen omdat die zo brutaal was te vinden dat er toch minstens een bouwstop afgekondigd kon worden van de nederzettingen als er ooit nog iets van een Palestijnse staat zou moeten komen. Hoe die dat durfde!

goldstoneingaza.jpg
(Goldstone in Gaza)

Het ziet ernaar uit dat vandaag het Goldstone rapport wel wordt aangenomen door de VN, nu Abbas onder druk van zijn eigen volk is teruggekomen op zijn terugtrekking van zijn steun. En het ziet er naar uit dat Netanyahu niet erg ver is gekomen met zijn pogingen om Ban Ki-Moon van de VN te overtuigen, en hij belt nu de Europese regeringsleiders af, waaronder Nederland, lees ik in Ha’aretz vanochtend. Hier.

Ha’aretz geldt voor kritische westerlingen als de enige Israëlische krant waar je nog wel eens je nieuws uit kunt halen. Dat is voornamelijk te danken aan journalisten als Gideon Levy, Amira Hass en Akiva Eldar, die nog steeds in Ha’aretz mogen publiceren, want verder is het ook in die krant voornamelijk het gewone doorsnee Israëlische geluid. Zoals de te verwachten reacties nu Turkije van alle Nato leden de meest kritische blijkt tegenover Israël. Niet alleen liep premier Erdogan in januari weg bij een debat met Peres, ook is hij niet zuinig in zijn veroordeling van de aanval op Gaza. En liet hij de Israëlische deelname aan een gezamenlijke luchtoefening afzeggen: geen zin om diezelfde gevechstvliegtuigen waarmee honderden burgers zijn gedood feestelijk over Turks grondgebied te laten vliegen. Wat mij betreft is Turkije in dit geval een voorbeeld voor al die schoorvoetende en draaiende Europese regeringen.

Dus kon je er gif op innemen dat Turkije er even van langs krijgt in de Israëlische pers. Zie Yoel Marcus, hier. Kan het ons schelen, zegt Marcus, hier heeft Turkije meer last van dan wij. En als hij beweert dat Israël met forforbommen kinderen heeft gedood, dan schaadt hij daarmee zijn eigen belangen en die van de veiligheid van zijn land. En hoe durft hij Israël te veroordelen, kijk naar hun eigen Armeniers en Koerden.

En dan de jammerklacht: Israël moet vechten voor zijn eer en zijn reputatie, en wat krijg je, we worden als voetveeg behandeld, jammert Marcus. Elke zes jaar een oorlog, twee intifada’s, en vele terroristische aanvallen op Israëlische burgers, en alsof we nog niet genoeg geleden hadden, ook nog acht jaar lang een regen van kassam raketten. En niemand die voor ons opkwam, en niemand die Hamas tot de orde riep toen ze tegenstanders van het dak afgooiden, en Egypte helpt Fatah en Hamas ook nog om weer samen te werken, en de Jordanië waarschuwt dat ze val plan zijn om hun ambassadeur terug te trekken, terwijl koning Abdullah toch een beetje op zou moeten passen dat hij straks geen stroom van vluchtelingen zijn land inkrijgt, en nou moet Israël zijn ‘eer en reputatie’ verdedigen, wat is er gebeurd? Is de hele wereld weer eens tegen ons?

O zielig.

Dat de kritiek op Israël groeit, en dat Israël zichzelf steeds verder dreigt te isoleren, al kunnen ze nog steeds rekenen op de VS en op het merendeel van Europa, dat kan natuurlijk niets te maken hebben met waar dat Goldstone rapport over gaat. Israël treft nooit enige blaam – volgens Israël. Dus hou kan het nou dat ze niet meer zo aardig zijn, en de andere kant opkijken als er weer eens flink wat bevolking aan gort wordt gebombardeerd, zoals voor Gaza in Libanon? Dat is de schuld van Obama, zegt Marcus. Want voorheen kon Israël altijd rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de Amerikanen, en nu niet meer, en dat terwijl Ahmadinejad dreigt om Israël te vernietigen. En Obama die leugenachtige Iraniërs alleen maar aanmoedigt. En dat terwijl Netanyahu zo zijn best heeft gedaan. Beloofde die niet twee staten voor de twee volken? Alsof dat niet genoeg was, ze willen steeds meer. En die rotzak Abbas, hoe meer we hem helpen om de Westoever op te bouwen, hoe meer hij tegen ons is, en lelijke dingen over ons zegt. En alweer missen de Palestijnen een prachtige kans om nu eindelijk hun eigen staat te krijgen, zoals Netanyahu heeft beloofd. Zegt Marcus.

Arm, arm Israël. Doet altijd zo zijn best, oorlog na oorlog is er tegen ze gevoerd, ze lijden wat af, iedereen moet hen altijd hebben, het is toch wat.

Ander nieuws.
Tot nu toe waren er een paar Israëlische mensenrechtenorganisaties die probeerden Palestijnen die in Gaza geen medische behandeling kunnen krijgen te helpen bij het verkrijgen van een visum. Aangezien de Palestijnen zelf geen aanvraag mogen doen en zich ook niet kunnen wenden tot de Israëlische rechtbanken zijn ze afhankelijk van de mensen van bijvoorbeeld Artsen voor Mensenrechten om voor hen te bemiddelen. Vanaf 13 september mogen de organisaties geen aanvragen meer doen namens Palestijnen. Duizenden mensen zijn in de afgelopen jaren geholpen, dat is nu ook afgelopen. Terwijl die organisaties niets anders doen dan wat Israël hoort te doen volgens de Conventies van Genève, de bevolking onder bezetting medische hulp toe te staan.
Bron: Amira Hass, hier Er gingen al veel mensen onnodig dood omdat medische hulp voor hen te laat kwam of omdat ze geen toestemming kregen om Gaza te verlaten, dat worden er nu nog meer.

kankergaza.jpg

kidneygaza.jpg
(Zieken in Gaza)

En nog steeds hebben de mensen in Gaza maar een deel van de dag elektriciteit, vloeit het rioolwater ongezuiverd de zee in, mogen schriften en potloden voor de schoolkinderen niet ingevoerd worden, evenmin als bouwmateriaal. In Gaza zijn ze begonnen met het herinvoeren van een oude ambacht: het bouwen van huizen van modder. Op de foto: de bouw van een nieuw politiebureau.

gazamud.jpg

3 gedachten over “Berichten Palestina/Israël

 1. Het is toch verschrikkelijk zo’n regering te hebben.
  Wilders zou heel goed bij deze regeringscoalitie passen.
  Ik hoop van harte dat deze regeringspartijen flink afgestraft worden bij de eerstvolgende verkiezingen. Ik ben echter bang dat zij echt de meerderheid van onze bevolking vormen. Hoe is men toch erin geslaagd zo’n haat te ontwikkelen tegen alles wat Moslim is om op die manier zonder mededogen alle onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan goed te praten?

 2. Tjonge,ik schaam me diep voor Nederland. Dat ze [met meer ‘westerse landen’] niet voor de erkenning van het Goldstone gestemd hebben!

  En dan als reactie op je andere onderwerp:
  Ik heb vorige week een bijeenkomst in Antwerpen bijgewoond van de Physicians for Human Rights, Israel. Zeer indrukwekkend hoe deze joods israelische mensen zich inzetten voor hun oa. Palestijnse medemens.
  Zij worden in Israel zelf [en zelfs binnen hun families!!!] steeds weer beschimpt voor hun geheul met de vijand.
  Het was zeer inspirerend met hen te kunnen praten.
  De’3de partij’ een belgisch initiatief [zie 3rdparty.canalblog.com ] organiseert om de 2 mnd een avond [ overdag met scholieren van een ‘zwarte’Antwerpse school] met vertegenwoordigers van ‘de goede kant van israel’. Volgende keer met Machsomwatch op 15 december. Warm aanbevolen.

Reacties zijn gesloten.