Nio: zondag. En zaterdag

Aanbevolen. Twee interessante mannen bij Nio op de tv zondag. 15.00 tot 15.30 op Nederland 2

Esposito, waar Job Cohen het over had, hier. Een man die al heel lang onderzoek doet naar moslims.

Toelichting:
We zijn zo druk met beleid bezig, dat we geen tijd hebben om kennis op te doen over de mensen en landen waarover we beleid maken”, aldus John Esposito. Hij sprak woensdag tijdens de openingsconferentie van het islamcentrum LUCIS, Leiden University Centre for the Study of Islam and Society over het buitenlands beleid van zijn land.

Esposito is een vooraanstaand islamoloog uit de Verenigde Staten die meer dan 35 boeken op zijn naam heeft staan, waaronder het in 2007 verschenen Who speaks for Islam? met coauteur Dalia Mogahed, de adviseur van Barack Obama.

Volgens hem en Mogahed heeft het westerse publiek een vertekend beeld van de wensen en verlangens van de ‘gewone’ moslims.” Hoewel dit beeld vaak niet geschetst wordt, houden veel moslims van Amerika. Ze komen er onder andere studeren en delen gemeenschappelijke normen en waarden”, aldus Esposito.. Het beeld van de islam wordt volgens hun bepaald door extremistische woordvoerders, die anti-democratisch en anti-westers zijn. “Extremisten, zie jij ze of ken je ze alleen van de media? Is het een probleem van deze media of juist van onszelf?”

Het LUCIS is begin 2009 door de Leidse Universiteit opgericht als samenwerkingsverband van Leidse wetenschappers uit verschillende faculteiten die zich vanuit verschillende vakgebieden bezighouden met islam en moslimsamenlevingen. De openingsconferentie belichtte de verhouding tussen openbare meningsvorming, beleid en wetenschappelijke kennis. Andere sprekers waren onder andere Job Cohen en Jaap de Hoop Scheffer.

Aanstaande zondag in Nioscoop een uitgebreid gesprek met Esposito over de erfenis van Bush, de Nobelprijs voor de Vrede voor de Amerikaanse president Obama en de relaties tussen het westen en de islamitische wereld.

boek-agt.jpg

En ook Dries van Agt, over zijn boek Een schreeuw om recht.

Kijk.

Website: hier

En op de radio, zaterdag, Een discussie over het Goldstone rapport, met Harry van Bommel, Ghada Zeidan en Maarten Jan Heijman. Hier.

Toelichting:
Jurist Richard Goldstone deed in opdracht van de VN-veiligheidsraad onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog afgelopen december en januari. Een van de conclusies was dat Israel disproportioneel en doelbewust geweld gebruikte jegens burgers in Gaza. Nederland noemde het rapport, evenals Israel, onnodig en niet evenwichtig. Met SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel bespreken we welke gevolgen het veel-besproken rapport zal hebben voor Hamas, Israel en de internationale gemeenschap. Oud-correspondent Maarten Jan Heijmans en medewerkster van United Civilians for Peace Ghada Zeidan laten hun licht schijnen op de reacties binnen Israel en Gaza zelf.

Zaterdag Radio 5, tussen 18.00 en 19.00

© Nioweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *