Hoe Abbas klem wordt gezet

Even tussendoor over een bericht in Haaretz dat laat zien hoe Israël te werk gaat. Dat de Israëlische regering zwaar in verlegenheid is gebracht door het Goldstone rapport weten we. Dat ze er alles aan hebben gedaan om dat rapport weer in de la te krijgen ook. Vandaag een artikel van Akiva Eldar, een Israëlische journalist die niet over een nacht ijs gaat als hij iets na veel diepgaande research boven tafel krijgt, schrijft nu over de manier waarop Abbas onder druk werd gezet om de VN te verzoeken het rapport niet ter stemming te brengen in de Raad voor mensenrechten.

De chef van de Shin Beth, Yuval Diskin, nam afgelopen oktober de moeite om zelf naar Ramallah te gaan om Abbas te vertellen dat Israël van plan was om van de Westoever een ‘tweede Gaza’ te maken, wanneer hij zijn toestemming voor de behandeling van het rapport niet in zou trekken. Behalve dat zou ook de vergunning voor een tweede provider voor mobiele telefonie op de Westoever worden ingetrokken, wat het Palestijns Gezag tientallen miljoenen dollar zou kosten.

De Shin Beth, de geheime veiligheidsdienst is in Israel een machtige organisatie, die onder direct gezag staat van de premier, Netanyahu, maar waar het parlement verder geen enkele invloed op heeft. In het kader van de ‘veiligheid’, waar geen openbaar debat over mogelijk is, neemt de Shin Beth regelmatig beslissingen – tot en met wie er Gaza in mogen weet ik uit ervaring – waar zelfs leger of ministerie niets over te zeggen hebben, en waar geen beroep tegen mogelijk is. Voor gewone burger is de Shin Beth ontoegankelijk, beslissingen worden niet beargumenteerd, en niemand weet precies wie en waarom ze genomen zijn. Ilan Pappé noemt dat de ‘security octopus’. Ook de beslissing wie er vermoord moet worden, worden in het geheim genomen. Vanwege ‘de veiligheid’.

Abbas verklaarde dat hij zonder druk van buiten af had besloten om de behandeling van het Goldstone rapport op te willen schorten, gelogen dus, maar naar we aan kunnen nemen deel uitmakende van de deal. Zo gaat Israël dus om met de ‘gematigde’ Palestijnse leider: die mag kiezen, of verantwoordelijk gemaakt te worden voor misschien honderden doden op de Westoever, of mede verantwoordelijk gemaakt te worden voor het onbestraft laten van de massamoord in Gaza. Voortdurend wordt hij gedwongen om te collaboreren, waardoor hij ook het vertrouwen verliest van zijn eigen achterban. En collaboreer je niet, zoals Hamas, dan wordt je er verantwoordelijk voor gemaakt dat jouw mensen worden uitgehongerd.

Mag ik even tegen mijn eigen regels in mijn hart luchten?
De smeerlappen, de gore smeerlappen.

Het artikel van Eldar: (English) Hier

11 gedachten over “Hoe Abbas klem wordt gezet

 1. Ja hoor Anja, Jij mag je hart best wel eens luchten. Als ik zoiets weer lees,zit ik ook inwendig te vloeken.
  De link naar het artikel van Eldar werkt niet. Ik wilde het doorsturen naar de heer W. van Genugten. Adviseur van Maxime Verhagen. Hij heeft me onlangs een mail gestuurd waarin hij verteld dat ze achter gesloten deuren bezig zijn met vredesbesprekingen. Ik zal hem eens vragen of dat nog lang moet duren. Jaap de Hoop Scheffer had immers maar drie kwartier nodig om de regering ervan te overtuigen dat ze de oorlog in Irak moesten steunen.

 2. Nou nee hoor, mevrouwmeneer van der Mey, ik heb God zondag in de kerk nog zelf gesproken, en Hij zegt dat die zogenaamde god van ‘eigen volk eerst’ en van de etnische zuivering nep is. Hij zou nooit willen dat er zo met het Palestijnse volk wordt omgesprongen, en al helemaal niet in Zijn naam. Dus luister maar naar de echte orthodoxe joden, die zeggen dat de staat Israël het gouden kalf is. Geheel onterecht aanbeden.

 3. Zou wel eens willen weten waarmee de Nederlandse regering gechanteerd wordt.
  3x Raden door wie je uitgekleed wordt als je nu met de KLM naar Amerika wilt.En moet de Nederlandse belasting betaler Israel hiervoor betalen?

 4. Dit is inderdaad een regelrechte schoftenstreek.
  Maar kunnen we god erbuiten laten?
  Anders moet ik echt uitleggen wat er in naam van god allemaal wel of niet gebeurt.

 5. God heet God en niet god, Yvon. Het is een naam, zoals jij Yvon heet en niet yvon, ongeacht of je bestaat. En ik had het niet tegen jou, maar tegen een van die mensen die hier regelmatig langs komen om mij uit te leggen dat God het land aan de joden heeft gegeven. Dus bemoei je daar maar even niet mee.

 6. (7)

  Beste Hugo. Interessant idee, stemrecht voor Palestijnse vluchtelingen. Maar op de website zie ik alleen jou als initiatiefnemer, en lijkt het alsof er geen enkele Palestijn bij bij betrokken is. Klopt dat? Want in dat geval lijkt me zo’n initiatief geen kans van slagen te hebben, nog afgezien dat het nogal tegenstrijdig is met het doel om dat voor, maar niet met Palestijnen te doen.

 7. Hoe triest is het toch uit de reacties te moeten opmaken dat er Israëlies (en natuurlijk ook “Israël adeptors” in Nederland) zijn die niet beter kunnen dan het medeleven in Gaza te misbruiken om de blokkade van Israël te ontkennen. “Zie je wel dat er geen tekort is!”
  Als Palestijnen het presteren zo in het nieuws te komen is dat alleen om Israël weer in een kwaad daglicht te stellen.
  Ook de Wilders aanhangers kunnen er van leren, de Palestijnen steunen mensen die gèèn moslim zijn! Hulde voor deze Palestijnen.

 8. Hallo Anja,
  You’re right, no Palestinian refugees/diaspora, as far as i know, have been looking at the logistics. The Palestinian news websites have been adding the idea. I have been meeting with Palestinians in London, Australia and they are supporters of the idea. However i feel the momentum has been to criticise the Israelis and Amwericans – which is expected – with little looked at how the refugees/diaspora could be mobilised.
  Also this suggestion has impacts on power in the PLO/Fatah/Hamas, so since the question of refugees voting has been raised many times by refugees, and i have contacted the Palestine Central Elections Commission who are ready, the only blockage to refugees/diaspora voting are the Palestinian politicians, which seems a shame – this is what i hear from grassroots Palestinians. However talking to Palestinians, who are tired after so many years, i need to explain that if they vote, we in the West can organsie pro-democracy marches, something positive, that could bring out millions onto the streets in support.
  Things can change anytime:)
  Alle beste

Reacties zijn gesloten.