6 gedachten over “9/11 and Compassion: We need it now more than ever!

 1. Ook juist vandaag, Robert Fisk in The Independent die opent met Back To Zero: “Nine years, two wars, hundreds of thousands dead – and nothing learnt”.
  Laten we hopen dat er nog ruimte is voor compassie, al heb ik altijd moeite met de link tussen religie en compassie. Compassie is veel ouder dan religie.
  De strekking van Armstrongs verhaal is prima, maar hopelijk begrijp ik deze zin verkeerd: “In an age when, increasingly, small groups will have powers of destruction that were previously the preserve only of the nation-state, respect and compassion are now crucial for our very survival.”
  Wat ze hier lijkt te zeggen is dat zolang de VS de dominante supermacht was er minder behoefte was aan respect en compassie, maar nu het om ons eigen (westerse) hachje gaat wordt compassie opeens een hot item.

 2. Opvallend weer, dat gespin van VVD en CDA rond Wilders. Kritische CDA-ers moeten immers over de streep worden getrokken. Het viel dus allemaal reuze mee, wat hij zei in New York, en het was heel “gematigd”, viel te beluisteren.
  Maar hij moest natuurlijk wel, want alleen al in New York wonen evenveel moslims als in heel Nederland. En sinds 2001 zijn honderden moskeeën erbij gekomen in de VS. De Amerikanen tillen nu eenmaal heel zwaar aan de godsdienstvrijheid. Alleen een klein rabiaat rechts groepje organiseert al die stampij en heeft een ware hetze gevoerd.
  Terwijl het door imam Rauf en zijn vrouw geïnitieerde een islamitisch centrum betreft, waarin allerlei activiteiten zullen plaatsvinden juist ter overbrugging van tegenstellingen, en een gebedsruimte slechts een onderdeel daarvan is, en dat alles op twee blokken afstand van Ground Zero, riep Wilders opnieuw weer tegen beter weten in dat het om “een moskee” zou gaan “op Ground Zero”. Hoe doorzichtig allemaal.
  Maar ja, die enkele honderden demonstranten zijn in de VS voornamelijk alleen door de anti-Islamfanatici opgemerkt.

 3. @ Engelbert (1):

  Die zin begrijp ik toch anders. Volgens mij bedoelt Karen Armstrong, dat, nu kleine groepen in toenemende mate eenzelfde vernietigingsmacht zullen hebben als voorheen uitsluitend voorbehouden was aan staten, louter en alleen al voor ons overleven respect en compassie cruciaal zijn. Lijkt me geheel waar.

 4. @Olav Ja als feitelijke constatering kan ik het er ook alleen maar mee eens zijn. Het komt alleen als mosterd na de maaltijd. De sterkste macht heeft altijd de grootste verantwoordelijkheid. Als de VS in 2001 compassie hadden getoond, of liever nog begrip voor het feit dat je na decennia genadeloos imperialisme vroeg of laat een tegenreactie kunt verwachten, dan zou ik het op een moreel vlak ook begrijpen. Maar het gaat gewoon door, zie Irak, China. Je kaarten zetten op compassie van je slachtoffers als je zelf oud en zwak bent lijkt me een gevaarlijke strategie.

 5. @ Engelbert (5):

  Wat ik wil zeggen is, dat die implicatie, die je erin leest, niet noodzakelijk is, en volgens mij zeker niet zo door Armstrong bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *